Potrivit lui Viorel Cernăuțeanu, 15 milioane de dolari au fost transferate în septembrie, iar restul de 24 de milioane de dolari în octombrie. În octombrie, cele mai multe transferuri au fost efectuate între zilele de 14 și 17, practic în ultima săptămână a campaniei electorale.

Totuși, suma investită din Rusia în manipularea alegerilor și a referendumului din Rep. Moldova este mult mai mare, având în vedere că, potrivit spuselor șefului IGP din Rep. Moldova, transferurile prin Promsviazibank (PSB) au început din aprilie, în timp ce rețeaua de cărăuși coordonată de oligarhul fugar Ilan Șor era activă de mai mult timp. Cărăușii lui Șor aduceau bani de la Moscova via Istanbul și Erevan, iar unii dintre ei au fost prinși.

„Sistemul de transfer PSB a început la finele primăverii. Mecanismul de instituire, instruire, pregătire, instalare a acestor aplicații era realizat prin acele boturi de pe Telegram, unde cumva accesul altor persoane terțe era mult mai limitat”, a precizat Viorel Cernăuțeanu.

Doar în luna octombrie poliția a reușit să sisteze 97 de grupuri de pe Telegram unde persoanele erau înregistrate și conectate la sistemul PSB și de unde primeau banii pe card și indicații cum să voteze la alegeri, a subliniat șeful IGP. Potrivit acestuia, 1,4 milioane de mesaje cu tranzacții au fost expediate către 138.488 de utilizatori în perioada aprilie-octombrie anul acesta.

Șeful IGP a mai precizat că pe contul unei persoane de contact dintr-o familie puteau însă veni bani pentru mai multe persoane. Scopul transferurilor era de a corupe electoratul în interesul Rusiei.

Viorel Cernăuțeanu a mai relatat că există și cazuri de transferuri de bani prin curieri. Poliția a descins miercuri într-un raion din nordul Rep. Moldova. O persoană care avea rol secundar a cooperat cu ancheta, iar în casa coordonatoarei au fost depistate plicuri cu bani care urmau să ajungă la 300 oameni din 19 localități.

La telefon, potrivit interceptărilor date publicității de oamenii legii, activista prorusă se plângea că îi este frică să stea cu atâția bani în casă și chema un coleg să vină să o ajute să-i împartă mai repede. Oamenii legii au confiscat de la această persoană peste 175.000 de lei moldovenești (peste 9.000 de euro).

„Important este ca toți cetățenii noștri să înțeleagă că sunt atrași într-o schemă ilegală. Sunt atrași în organizația criminală Șor”, a declarat Cernăuțeanu. 

„Chiar astăzi, într-un raion din nordul țării, am fost contactați de cetățeni care comunică că fără acordul lor le-au fost instalate aceste aplicații, au fost cumva induși în eroare și că nu își doresc să utilizeze aceste mijloace financiare și roagă să fie trase la răspundere persoanele care se fac vinovate”, a mai spus șeful IGP.

Poliția a deschis dosare de corupere a alegerilor în fiecare raion din Rep. Moldova. „Vom interveni ori de câte ori va fi necesar pentru a nu admite fenomenul corupției electorale în Republica Moldova. Îndemn cetățenii să conștientizeze riscurile în comiterea acestor ilegalități și să conlucreze cu ancheta”, a insistat șeful IGP.

Republica Moldova a organizat duminică, 20 octombrie, alegeri prezidențiale și un referendum privind modificarea Constituției în vederea aderării la UE. Alegerile prezidențiale au fost câștigate de președinta în exercițiu, prooccidentala Maia Sandu, cu 42,49 la sută.

Maia Sandu se va înfrunta în turul doi cu candidatul Partidului Socialiștilor, fostul procuror general Alexandr Stoianoglo, care a obținut 25,95 la sută în turul întâi. Există informații că oamenii plătiți de la Moscova prin intermediul lui Șor ar fi primit indicații să voteze fie cu Stoianoglo, fie cu o altă candidată la alegerile prezidențiale, fosta procuroare Victoria Furtună. Aceasta din urmă a cumulat 4,55 la sută din voturi, mult peste estimările din sondaje.

Referendumul privind modificarea Constituției a fost câștigat la limită, datorită diasporei, de tabăra DA, cu 50,38 la sută, față de 49,62 la sută pentru NU.

Un sistem fără precedent dirijat din Rusia pentru a influența alegerile din Rep. Moldova a fost divulgat cu câteva săptămâni înainte de vot. Sistemul, implementat prin intermediul lui Ilan Șor, este format din 130 de lideri teritoriali responsabili de dirijarea operațiunilor, 1.927 de „preşedinţi de sector”, peste 50.000 de activişti şi peste 70.000 de simpatizanţi.

Ilan Șor conduce toată această operațiune în scopul de a prelua puterea la Chișinău, chiar și prin intermediari, și pentru a scăpa astfel de dosarele penale deschise pe numele său, dar și pentru a deturna Rep. Moldova către Rusia. Oligarhul a fugit din țară înainte de o condamnare la 15 ani de închisoare pentru rolul său în „Furtul miliardului”, care a constat în devalizarea a trei bănci moldovenești în perioada 2012-2014.

 
 

Urmărește-ne pe Google News