„Până în prezent, în scopul decontării din bugetele lnspectoratelor Județene pentru Situații de Urgență/lnspectoratului pentru Situații de Urgență București-llfov a cheltuielilor cu hrana și cazarea cetățenilor străini sau apatrizilor aflați în situații deosebite proveniți din zona conflictului armat din Ucraina a fost alocată suma de 750,07 milioane lei”, se arată într-un document consultat de Profit.
Sumele au fost oferit prin programul 50/20 prin care statul deconta celor care găzduiau ucraineni 50 de lei pe zi pentru cazare și 20 pentru masă pentru fiecare persoană. Guvernul român vrea să schimbe acum aceste program. Refugiații ucraineni care s-au stabilit în România vor primi bani pentru cazare de la stat doar patru luni consecutiv, dacă nu sunt angajați, iar suma pe familie va fi de 2.000 de lei pe lună, potrivit noului program.
După cum se observă, sumele vor fi acordate acum direct refugiaților ucraineni și nu unor intermediari care oferă cazare. Potrivit datelor Profit, până la final de decembrie, Guvernul plătise 591,97 de milioane de lei pentru pentru decontarea cheltuielilor cu hrana și cazarea ucrainenilor. Din această sumă, 519,37 de milioane de lei au ajuns la persoane fizice și 72,6 milioane de lei, la firme.
Pe 22 februarie, Guvernul a suplimentat fondurile pentru ca IGSU să deconteze bani celor care cazează cetățeni ucraineni. Guvernul a adoptat alocarea a încă 151,1 milioane lei din Fondul de rezervă bugetară pentru suplimentarea bugetului MAI.
Guvernul nu a făcut însă o bază de date cu aceste persoane și firme care primesc bani publici și a acordat direct sumele fără alte obligații. Acest mecanism ar fi putut sprijini eforturile autorităților de a preveni fraude, în condițiile în care au apărut deja dosare penale pentru decontări fictive.
În februarie, procurorii și polițiștii au făcut 117 percheziții care au vizat peste 100 de persoane, între care și angajati ai primăriei Petrova din Maramureș, care ar fi încasat ilegal bani de la statul român, după ce au declarat fictiv ca au cazat în jur de 3.000 de refugiați din Ucraina. Concret, ei au depus cereri pentru decontări de aproape 10 milioane de lei, deși nu au găzduit niciun cetățean ucrainean.
În România s-ar afla în prezent, potrivit datelor privind intrările și ieșirile din țară, puțin peste 100.000 de cetățeni ucraineni.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro