Consiliul Afacerilor Generale a UE s-a reunit, marți la Luxemburg, și a dezbătut această problemă, hotărând să acorde această prelungire cerută de premierul britanic.
Niciunul dintre cele 27 de state membre nu este aşteptat să se opună unei noi amânări, întrucât prioritatea tuturor este evitarea unui Brexit fără acord pe 12 aprilie.
Dezbaterea prelungirii termenului activării Articolului 50 a condus, însă, la diviziuni între statele membre pe tema perioadei acordate Londrei.
Parisul conduce tabăra partizanilor unei atitudini mai ferme faţă de Regatul Unit, Berlinul s-a alăturat taberei mai ”moderate”.
În acest context, Theresa May a efectuat marți o vizită la Berlin și la Paris, pentru a cere amânarea Brexitului în fața Angelei Merkel și a lui Emmanuel Macron.
Michel Barnier, negociatorul șef al UE pe problema Brexitului, a declarat la reuniunea Consiliului Afaceri Generale: ”Durata prelungirii trebuie să fie la obiect – ‘de ce se face ?’ – şi depinde de ceea ce va spune dna May”, în timp ce președintele Consiliului European, Donald Tusk, a pledat pentru o amânare a Brexitului cu cel mult un an.
Poziția României privind prelungirea termenului Brexitului
România, prin intermediul ministrului român pentru afaceri europene George Ciamba, a subliniat că este extrem de important ca Marea Britanie să explice cum intenţionează să folosească extinderea termenului limită pentru Brexit pe care vrea să o solicite. „Este important să înţelegem de ce vrea Marea Britanie să stea (mai mult). Stai, dar cu perspectiva a ceva”, a menţionat el.
La summitul de miercuri, România va fi reprezentată de preşedintele Klaus Iohannis. Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, şefii de stat şi de guvern vor discuta în format UE27 ultimele evoluţii în acest dosar, precum şi solicitarea transmisă de premierul britanic Theresa May, prin scrisoarea din 5 aprilie, privind amânarea retragerii Regatului Unit din Uniune.
Michel Barnier a reafirmat marţi că blocul comunitar nu va renegocia acordul de retragere, în schimb ar fi dispus să discute asupra ”declaraţiei politice” care-l însoţeşte şi care schiţează relaţia post-Brexit, dacă aceasta ar facilita un compromis între laburiştii şi conservatorii britanici.
Epopeea Brexit
Summitul de pe 10 aprilie are loc după ce pe 21 martie, liderii UE27 au hotărât ca, în cazul unei respingeri a acordului de retragere, ceea ce s-a întâmplat pe 29 martie, Brexitul să fie amânat până la 12 aprilie 2019.
„Dată fiind respingerea de către Camera Comunelor a acordului de retragere, am hotărât să convoc o reuniune a Consiliului European la 10 aprilie”, a anunţat în aceeaşi zi preşedintele Consiliului European, Donald Tusk.
La 5 aprilie, Theresa May i-a trimis lui Donald Tusk o scrisoare prin care se solicită o prelungire suplimentară a termenului prevăzut la Articolul 50. Theresa May a propus data de 30 iunie 2019, adăugând că guvernul Regatului Unit va continua să pregătească organizarea scrutinului pentru Parlamentul European, dacă până la momentul alegerilor europene din 23-26 mai nu este aprobat un acord de retragere.
În încercarea de a găsi o soluţie de a ieşi din impas şi care să poată fi susţinută de o majoritate în Camera Comunelor, premierul Theresa May a iniţiat discuţii cu liderul opoziţiei laburiste Jeremy Corbyn. Dar acesta din urmă insistă asupra unui acord privind Brexitul care să prevadă menţinerea Regatului Unit într-o uniune vamală cu blocul comunitar, idee neagreată de numeroşi conservatori ai premierului May, mai ales cei care susţin o separare clară de UE.
Camera Comunelor nu a reuşit să ofere un vot majoritar pentru acordul convenit de Theresa May cu Bruxelles-ul întrucât deputaţii pro-europeni consideră că acesta va menţine legături prea slabe cu UE, în timp ce deputaţii susţinători ai Brexitului au considerat că, dimpotrivă, Regatul Unit ar rămâne captiv în uniunea vamală europeană din cauza clauzei de ”backstop” pentru frontiera nord-irlandeză, clauză pe care liderii europeni au refuzat să o renegocieze.
Reprezentanții Camerei Comunelor au adoptat, marți, moțiunea Theresei May privind amânarea Brexit-ului până la 30 iunie. Este vorba despre moțiunea pe care premierul britanic urmează să o susțină miercuri la summitul european extraordinar de la Bruxelles.
Cu 420 de voturi pentru și 110 împotrivă, moțiunea a fost adoptată, după o oră și jumătate de dezbateri în Camera Comunelor.
Partidul Laburist a susținut moțiunea prin care ar obține garanția că Theresa May nu va lăsa Marea Britanie să iasă din Uniunea Europeană fără acord la 12 aprilie.
Premierul britanic i-a transmis vineri o scrisoare președintelui Consiliului European, Donald Tusk, în care îi cere o amânare a Brexitului până la data de 30 iunie. Theresa May a făcut această solicitare pentru ca Parlamentul de la Londra să adopte un acord de retragere.