UPDATE 21.00: Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunțat vineri seară, la Varșovia, că NATO a aprobat o prezență militară multinațională în România sub conducere românească.
De asemenea, el a anunțat că liderii statelor membre ale Alianței Nord-Atlantice au aprobat desfășurarea a patru batalioane în Estonia, Letonia, Lituania și Polonia, în cadrul măsurilor de contracarare a amenințării reprezentate de Rusia.
UPDATE 14.20: Kremlinul a declarat vineri că este absurd ca Alianța Nord-Atlantică să vorbească despre Rusia ca o amenințare la summitul de la Varșovia. „Este absurd să se vorbească despre o amenințare care ar veni dinspre Rusia, în condițiile în care zeci de oameni mor în centrul Europei și când sute de omaeni mor zilnic în Orientul Mjlociu”, a declarat purtătorulde cuvânt de la Kremilin, Dimitri Peskov.
Afirmația a venit la scurt itmp, după ce președintele american, Barack Obama, a făcut vineri apel la liderii din NATO să fie fermi în fața unei Rusii care renaște după anexarea peninsulei ucrainene Crimeea din 2014. „Dacă se va căuta asiduu imaginea unui dușman, pentru a monta pe această imagine o isterie antirusească, a alimenta rusofobia și apoi, plecând de la acest fond emoțional, să amplasezi noi și noi unități aviatice, unități terestre, apropiindu-le de frontierele ruse, atunci, în aceste condiții, este puțin probabil să se poată stabili vreo bază pentru cooperare”, a mai spus acesta. „Trebuie să fii o organizație cu o viziune extrem de scurtă să răsucești lucrurile în acest fel. (…) Nu noi suntem cei care de apropiem de grnaițele NATO”, a mai adăugat Peshov.
UPDATE 14.05: Agenția de știri ucraineană Unian scrie că Polonia a cheltuit circa 50 de milioane de dolari pentru pregătirea summitului NATO prin măsurile de securitate fără precedent ce au fost luate cu acestă ocazie. Înaintea summitului, trupele speciale poloneze Grom au efectuat exerciții antiteroriste pe stadion, simulând acțiuni de salvare a ostaticilor prin intermediul elicopterelor și al vehiculelor blindate. Varșovia a abordat cu maximă seriozitate problema securității participanților la summit, cu toate că Polonia este considerată țară cu un nivel scăzut al amenințării teroriste.
UPDATE 13.30: Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg a prezentat vineri priorităţile Alianţei în timpul reuniunii la vârf şi a confirmat înfiinţarea unei brigăzi multinaţionale în România, pentru a consolida flancul sud-estic al blocului militar. “Vom transforma o brigadă românească într-o brigadă multinaţională pentru a consolida prezenţa NATO pe flancul sud-estic”, a declarat el la Varşovia. “În Estonia, Letonia, Lituania şi aici, în Polonia vom desfăşura, prin rotaţie, batalioane multinaţionale în fiecare dintre ţări”, a adăugat secretarul general.
Summit NATO | Care sunt principalele teme ale summitului de la Varșovia
Summitul NATO de la Varșovia ar putea să vină la pachet cu mai multe mutări pe harta militară a Europei. România, Polonia și țările baltice vor fi în prim plan, având în vedere retorica belicoasă a Rusiei din ultima perioadă, în special după inaugurarea scutului antirachetă de la Deveselu.
Țara noastră a fost ținta amenințărilor ruse, după ce instalația a devenit operațională, în luna mai.
“Ca perspectivă de ansamblu, va consemna implementarea deciziilor Summit-ului din Marea Britanie (septembrie 2014) şi trecerea la adaptarea pe termen lung”, se arată într-un comunicat al MAE. Printre elementele care se conturează pentru agenda tematică se află:
- implementarea completă a măsurilor adoptate la Summit-ul din Marea Britanie din 2014, cu prioritate a Planului de Acţiune pentru creşterea capacităţii operaţionale a NATO;
- continuarea adaptării NATO la realităţile noului mediu de securitate, prin adoptarea de măsuri de consolidare a posturii de apărare şi descurajare;
- îndeplinirea obiectivului de asigurare a resurselor pentru apărare;
- întărirea politicii de parteneriate, inclusiv prin consolidarea cooperării NATO-UE;
- reafirmarea importanţei politicii de extindere, în condiţiile în care la ministeriala de externe din decembrie 2015 a fost adresată invitaţia de aderare pentru Muntenegru;
- avansarea proiectului de apărare antirachetă;
- consolidarea rolului NATO în domeniul apărării cibernetice şi, în plan mai larg, al combaterii ameninţărilor de tip hibrid;
- definirea viitorului rol al NATO în Afganistan.
În cadrul summitului, liderii statelor membre NATO vor discuta în principal despre întărirea flancului estic al Alianței. “La summitul din Varșovia, ne vom pune de acord privind întărirea prezenței militare în estul Alianței”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în conferința de presă premergătoare reuniunii. Câteva decizii sunt deja cunoscute. Mai precis, după întâlnirea din capitala Poloniei, SUA vor aduce în Polonia un batalion de 1.000 de soldați, în timp ce cele trei țări baltice – Lituania, Letonia și Estonia – vor avea și ele parte de sprijin militar.
„Am fost de acord pentru alocarea a patru batalioane, prin roțatie, în Estonia, Letonia, Lituania și Polonia”, a mai spus Jens Stoltenberg, cu patru zile înaintea summitului.
În ceea ce privește România, NATO a înființat deja un comandament de divizie și unul capabil să faciliteze trecerea trupelor străine prin țara noastră. La Varșovia ar trebui însă să se stabilească numărul militarilor care vor staționa în țara noastră.
Traian Băsescu: Summit-ul de la Varșovia va fi un eșec
Un lucru extrem de crucial care trebuie stabilit în cadrul summitului NATO este posibila prezență la Marea Neagră a unei flote a Alianței, idee românească. “Cum summitul NATO de la Varșovia, Marea Neagră devine punctul principal al atenției. Nu ar trebui să fie o supriză având în vedere politica de vecinătate. Anexarea Crimeei în martie 2014 aproape că a transformat Marea Neagră într-un lac rus. Având portul din Sevastopol sub control, Moscova are un avantaj geografic față de celalte țări care au ieșire la mare”, a scris analistul Dimitar Bechev, de la European Institute, London School of Economics, pentru Al Jazeera.
Prezența unei flote comune NATO la Marea Neagră a fost respinsă de Bulgaria. În timp ce președintele bulgar Rsen Plevneliev a făcut apel către o abordare mai dură în ceea ce privește agresiunea rusă, premierul țării a refuzat să susțină această idee, tocmai pentru a nu, după cum a afirmat, înfuria și mai mult Moscova. Cu toate acestea, retorica Rusiei ar putea să ne ducă mai aproape de aplicarea acestei idei.
Citește și: Bulgaria anunță că nu va participa la inițiativa României privind o flotă comună la Marea Neagră
Mutările strategice NATO pot fi înțelese însă și mai bine după o privire în direcția Rusiei. Moscova a creat sisteme de blocare a accesului trupelor inamice, și-a întărit flota de la Marea Neagră și chiar s-a ridicat ipoteza amplasării unor rachete cu încărcătură nucleară în enclava Kaliningrad și în Crimeea, ca răspuns la scutul antirachetă din Europa. Merită, de asemenea, să fie menționată și prezența militarilor ruși în Ucraina.
Ce alte teme sunt pe lista de discuții
Celelalte teme importante care vor fi discutate în cadrul summitului de la Varșovia vor și cele legate de terorism și migrație. Jens Stoltenberg a anunțat că șefii de stat şi de guverne ai statelor membre NATO vor aproba ca aeronave aliate AWACS să ajute coaliţia antijihadistă condusă de Statele Unite în lupta împotriva Statului Islamic. În plus, Stoltenberg a adăugat că se aşteaptă ca Alianţă să convină, în cadrul reuniunii din Polonia, asupra unui nou rol al NATO în estul Mării Mediterane, unde Uniunea Europeană a trimis nave pentru a opri traficul cu migranţi.
Citește și: Reuniune NATO-Rusia, după summitul de la Varșovia
Summit -ul NATO se desfășoară pe 8 și 9 iulie la Varșovia, România fiind reprezentată de președintele Klaus Iohannis.