Deciziile luate de liderii NATO
Secretarul General al NATO Jens Stoltenberg a prezentat într-o conferință de presă principalele decizii luate azi în summitul NATO de la Bruxelles la care a participat și președintele american Joe Biden.
Principalele direcții sunt consolidarea flancului estic, înființarea a patru grupuri de luptă multinaționale suplimentare în Bulgaria, Ungaria, România și Slovacia. Oficialul a mai spus căliderii statelor membre ale NATO au căzut de acord asupra faptului că este nevoie de o „resetare” privind termenii apărării, în faţa unei noi realităţi.
Principalele declarații ale lui Jens Stoltenberg
- Președintele Zelenski a mulțumit pentru sprijinul primit și a cerut mai mult ajutor. Azi, am decis că vom furniza mai mult ajutor Ucrainei și vom reîntări apărarea statelor NATO. Liderii au aprobat patru noi grupuri de luptă NATO în România, Ungaria, Bulgaria și Slovacia, deci vom avea 8 în total, de la Marea Baltică la Marea Neagră.
- Azi, liderii NATO au decis resetarea poziției de apărare. Vom avea mai multe trupe și mai multe echipamente în est, pe teren. Pe mare, vom avea submarine și nave de luptă. În Europa sunt 100.000 de trupe care susțin eforturile NATO. Avem 40.000 de trupe sub comanda directă a NATO.
- Vom întări securitatea cibernetică, aceste detalii vor fi stabilite la summitul din iunie. Vom echipa armata Ucrainei cu sisteme anti-tanc și sisteme antirachetă. Ne vom asigura că acest conflict nu se extinde. Am spus foarte clar că nu vom trimite trupe în Ucraina, pentru că ar însemna să ne pregătim pentru un conflict pe scară largă cu forțele rusești.
- Cerem Chinei să nu sprijine Rusia. NATO a fost un succes enorm și a răspândit pacea în lume. Mesajul nostru pentru China este să se alăture comunității internaționale și să condamne invazia Rusiei, să nu o sprijine nici economic, nici militar.
Întrebare: A cerut Polonia misiune de menținere a păcii în Ucraina?
Stoltenberg: Mesajul este ca noi să fim uniți. Avem responsabilitatea să ne asigurăm că acest conflict nu devine un război între Rusia și NATO, de aceea aliații au agreat să nu trimită trupe în Ucraina.
Întrebare: Cum credeți că NATO va răspunde dacă China decide să sprijine economic și poate cu provizii militare Rusia?
Stoltenberg: Mesajul nostru către China este că ei trebuie să se alăture restului lumii și să condamne războiul brutal împotriva Ucrainei și să nu susțină Rusia, nici economic și desigur nici cu echipamente militare.
Întrebare: Ați spus că aliații măresc pregătirea pentru un atac biologic, radiologic, chimic. Aceste pericole sunt iminente? Cum își întărește alianța pregătirea?
Stoltenberg: Suntem îngrijorați pentru că am văzut că Rusia vrea să creeze un pretext legat de armele chimice și biologice, am văzut asta în trecut din partea Rusiei. Orice utilizare de arme chimice și biologice ar schimba total natura acestui conflict și va avea consecințe pe scară largă. Ar afecta direct oamenii din țările NATO pentru că s-ar răspândi în țările NATO. Știm că Rusia a a ajutat regimul din Siria atunci când au fost folosite arme chimice împotriva populației.
Jens Stoltenberg prezintă concluziile summitului NATO
Secretarul General al NATO Jens Stoltenberg a anunțat într-un mesaj pe Twitter că „Solidaritatea transatlantică rămâne vitală”
„Liderii NATO s-au întâlnit într-un moment critic pentru securitatea noastră. Am convenit să ne consolidăm descurajarea și apărarea pe termen lung. De asemenea, am convenit să acordăm sprijin suplimentar Ucrainei și să continuăm să impunem costuri pentru Rusia. Solidaritatea transatlantică rămâne vitală”, a scris Jens Stoltenberg pe Twitter înainte de conferința de presă în care va anunța concluziile summitului de azi.
#NATO leaders met at a critical time for our security. We agreed to strengthen our deterrence & defence for the longer-term. We also agreed to give further support to #Ukraine & to continue to impose costs on #Russia. Transatlantic solidarity remains vital https://t.co/e9jW4zopkR
— Jens Stoltenberg (@jensstoltenberg) March 24, 2022
Secretarul General al NATO Jens Stoltenberg urmează să prezinte concluziile sumitului extraordinar al alianței de la Bruxelles. Înaintea reuniunii, șeful NATO anunța întărirea flancului estic prin trimiterea a 4 grupuri de luptă în România, Bulgaria, Slovacia și Ungaria.
🔴 LIVE SOON
— Jens Stoltenberg (@jensstoltenberg) March 24, 2022
🎙️ Press conference following the extraordinary Summit of #NATO Heads of State and Government #NATOSummit
📍 @NATO HQ, Brussels https://t.co/IymxcKmhmS
Zelenski se adresează liderilor de la summitul NATO
Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski se adresează prin videoconferință liderilor reuniți la summitul extraordinar al NATO de la Bruxelles. Zelenski a spus că ucrainenii rezistă eroic de o lună de zile în fața agresiunii Rusiei care a schimbat întreaga arhitectură de securitate globală, potrivit BBC.
„NATO trebuie să înțeleagă că noi ne aflăm acum în zona gri, între Vest și Rusia. Dar suntem oameni deștepți și ne-am apărat timp de o lună de zile. O lună de rezistență eroică, de distrugere nepedepsită a unei țări pașnice și odată cu aceasta a întregii arhitecturi de securitate globală”, a spus Volodimir Zelenski la începutul intervenției sale.
Zelenski a făcut un apel la liderii NATO să ofere sprijin militar pentru Ucraina, afirmând că are nevoie de tancuri, avioane de luptă, dar și de sisteme aeriene defensive.
Imagini de la summitul NATO, date de Administrația Prezidențială
Președintele Klaus Iohannis și premierul Nicolae Ciucă participă joi la summitul extraordinar al NATO de la Bruxelles, la care liderii alianței discută răspunsul alianței nord-atlantice la invazia rusă în Ucraina. La summit participă și președintele SUA, Joe Biden. Administrația Prezidențială a publicat câteva imagini de la eveniment.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 4Joe Biden a ajuns la summitul NATO de Bruxelles
Joe Biden a ajuns în urmă cu puțin timp la summitul NATO de Bruxelles. Președintele american a venit cu planuri pentru sancțiuni suplimentare și întărirea celor existente.
Liderul de la Casa Albă se va coordona cu șefii de stat și de guvern față de amenințarea nucleară a Rusiei și posibile arme chimice care ar putea fi folosite în Ucraina și, totodată, cum să contrabalanseze influența Beijingului asupra Moscovei.
Klaus Iohannis: NATO a aprobat grupul de luptă în România
Președintele Klaus Iohannis a făcut declarații, joi dimineață, înaintea Summitului extraordinar al NATO, organizat la Bruxelles în contextul războiului din Ucraina.
Principalele declarații ale lui Klaus Iohannis:
- În cadrul acestui summit vrem să discutăm să vedem cum putem să ajutăm în continuare Ucraina. În primul rând este vorba de ajutor umanitar, dar evident că vrem să discutăm lucruri care sunt extrem de importante cum ar fi consolidarea flancului estic NATO.
- Avem deja o veste foarte bună. Conform declarației secretarului NATO, deja NATO a aprobat grupul de luptă care va fi poziționat în România. este acel grup de luptă pe care l-am solicitat. Am sperat să se realizeze repede și s-a realizat.
- Azi, în cadrul intervenției mele evident că voi sublinia importanța unității,sprijinului pentru Ucraina, voi prezenta hub-ul logistic de la Suceava. voi prezenta îngrijorările noastre despre Republica Moldova, securitatea, situația energetică, economică.
- Voi insista ca flancul estic să fie consolidat mai bine. Noi avem în momentul de față tot felul de formate. Eu cred că trebuie să fim conștienți de unde vine agresiunea. Agresorul este Rusia și noi trebuie să construim o apărare foarte solidă și serioasă pe flancul estic. Grupul de luptă este un început foarte bun dar este nevoie de o consolidare mai puternică
Întrebare: Pe lângă ceea ce ați enumerat, cum va lucra România la securitatea proprie?
Klaus Iohannis: Securitatea începe de acasă. Am decis la CSAT să creștem apărarea de la 2% la 2,5% din PIB. La ministerul Apărării și Armată se lucrează la un plan îmbunătăți de dotare. Ne dorim să avem aliații la noi, dar și apărarea noastră solidă.
Aș mai face o remarcă importantă: Românii sunt îngrijorații de această situație. Vreau să vă spun foarte clar: Niciun român nu trebuie să se teamă. Suntem parte din cea mai importantă alianță care a existat vreodată. Militarii noștri sunt bine pregătiți, România nu este în pericol, românii sunt în siguranță.
Întrebare: Despre amenințarea armelor chimice, efectul lor ar fi devastator. Ne pregătim apărarea și în acest sens?
Klaus Iohannis: Armele chimice și biologice sunt interzise prin tratatele internaționale și nu putem să pornim de la premisa că cineva le folosește. noi toți sperăm să rămână așa și toți semnatarii tratatelor să și respecte ce s-a decis.
Întrebare: Sunt justificate îngrijorările privind Republica Moldova sau țara noastră?
Klaus Iohannis: Nu sunt justificate, românii pot sta liniștiți, România este în siguranță. Nici îngrijorările legate de Moldova nu sunt justificate în afară de speculațiile din presă. Problemele Moldovei sunt legate de refugiați. Putem să ajutăm Moldova cu finanțări, cu transfer de energie. Nu avem niciun fel de date că ar exista altfel de amenințări.
Mai multe despre declarațiile făcute de Klaus Iohannis la summitul NATO.
Secretarul general al NATO: Un atac chimic al Rusiei „ar schimba enorm natura” conflictului
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat joi că un atac chimic al Rusiei în Ucraina „ar schimba enorm natura” conflictului şi ar putea afecta ţări aliate vecine, relatează EFE, care remarcă faptul că şeful Alianţei Nord-Atlantice nu a dorit să speculeze dacă o astfel de situaţie ar motiva o reacţie de apărare a alianţei.
„Nu voi specula dincolo de faptul că NATO este mereu dispusă să apere, să protejeze şi să reacţioneze la orice fel de tip de atac împotriva unei ţări aliate”, a declarat Stoltenberg pentru presă, la sosirea sa la summitul extraordinar NATO la care liderii alianţei vor discuta criza din Ucraina,
Acesta a mai spus că liderii trebuie să fie de acord cu creșterea investițiilor în apărare și a subliniat că NATO este gata să reacționeze la orice fel de atac.
Mai multe despre declarațiile făcute de secretarul general al NATO.
***
Primul eveniment, dintre cele 3 enumerate, va fi reuniunea extraordinară a liderilor din statele membre NATO și va avea loc la ora 11.00 la Cartierul General al NATO, din Bruxelles. Aici se va aborda tema agresiunii militare ruse în Ucraina, implicit riscurile acestui război asupra securității europene și euroatlantice.
Liderii statelor sunt așteptați să ajungă la Bruxelles încă de la ora 8.00, potrivit programului oficial, iar la ora 9.45 se va face o poză de grup cu toți cei prezenți.
În cadrul reuniunii, liderii aliaţi vor analiza impactul actualei crize asupra situaţiei de securitate pe flancul estic al NATO, inclusiv la Marea Neagră, precum şi asupra întregului spaţiu euroatlantic.
Joe Biden a ajuns la Bruxelles
Întâlnirea la nivel înalt are loc în contextul în care Kremlinul anunță că va recurge la arme nucleare, dacă existența Rusiei va fi amenințată. Washingtonul a catalogat declarația drept nesăbuită și iresponsabilă.
Joe Biden a venit special în Europa pentru a discuta cu liderii NATO și UE. El a aterizat aseară la Bruxelles și va participa la trei evenimente: summitul de urgență al NATO, o reuniune G7 și un summit al Consiliului European.
Odată ce a pus piciorul pe continentul european, liderul Casei Albe a scris un mesaj pe contul personal de Twitter, prin care a mulțumit oficialilor la Bruxelles pentru „primirea călduroasă”.
„Vă mulţumesc, domnule prim-ministru Alexander De Croo pentru primirea călduroasă de la Bruxelles. Aştept cu nerăbdare să lucrăm împreună – cu toţi aliaţii şi partenerii noştri – în această săptămână, în timp ce continuăm să răspundem la războiul ales de Putin în Ucraina”, a fost reacția lui Joe Biden, pe Twitter.
Thank you Prime Minister @alexanderdecroo for the warm welcome in Brussels. I’m looking forward to our work together — with all our Allies and partners — this week as we continue responding to Putins war of choice in Ukraine. pic.twitter.com/oDsANcaZOr
— President Biden (@POTUS) March 23, 2022
Liderul american a aterizat cu aeronava Air Force One, pe Aeroportul Zaventem. La ora locală 21.05, a fost primit de premierul Belgiei, Alexander De Croo. La finalul celor trei evenimente, Joe Biden va face apoi o vizită în Polonia pentru a-şi exprima solidaritatea cu ţările de la frontiera Ucrainei şi a Rusiei.
Klaus Iohannis și Nicolae Ciucă, prezenți la Bruxelles
La acestea vor lua parte inclusiv președintele României, Klaus Iohannis, și premierul Nicolae Ciucă. Klaus Iohannis va lua cuvântul la summitul NATO, anunță Administrația Prezidențială. Președintele României va sublinia necesitatea apărării flancului estic, solidaritatea cu Ucraina, dar și necesitatea NATO de a ajuta Ucraina.
„Totodată, președintele Klaus Iohannis va sublinia susținerea României pentru cooperarea cu partenerii și importanța acordării de sprijin politic și practic acestora, având în vedere actuala situație de securitate”, mai anunță Administrația Prezidențială.
NATO anunță că trimite noi grupuri de luptă pe flancul său estic, inclusiv în România
Aliații sunt „hotărâți să facă tot ce pot pentru a sprijini Ucraina”, însă NATO are responsabilitatea de a se asigura că războiul nu va escalada dincolo de granița ei, a declarat miercuri secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, înaintea reuniunii de urgenţă a NATO de joi, de la Bruxelles.
„Aliaţii rămân uniţi şi susţin oamenii curajoşi din Ucraina în lupta nemiloasă cu Kremlinul. Vom lua mai multe decizii la Summit-ul de mâine. Primul pas este să dislocăm patru grupuri de luptă NATO în Bulgaria, Ungaria, România şi Slovacia”, a spus șeful NATO ieri într-o conferință de presă.
Liderii din NATO vor discuta şi despre eventualitatea unui atac cu arme chimice în Ucraina, care, potrivit lui Jens Stoltenberg, ar schimba cu totul natura conflictului.
„Rusia trebuie să renunţe la retorica ei nucleară. Este periculos şi iresponsabil. NATO este aici să protejeze toţi aliaţii săi şi vrem să facem clar un lucru pentru Rusia, şi anume acela că războiul nuclear nu poate fi câştigat şi nu ar trebui să existe”, a mai spus acesta.
Volodimir Zelenski va participa la summitul NATO de joi
Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, urmează să se adreseze prin videoconferinţă liderilor ţărilor din NATO care se reunesc joi la Bruxelles pentru un summit extraordinar dedicat invadării Ucrainei de către Rusia.
„Preşedintele Zelenski este invitat să se adreseze la summitul NATO prin legătură video. Aceasta va fi ocazia pentru liderii ţărilor aliate să îl audă vorbind în direct despre situaţia catastrofală în care se află poporul ucrainean din cauza agresiunii Rusiei”, a indicat un responsabil NATO într-un comunicat.
Ucraina cere celor din NATO impunerea unei zone de interdicţie aeriană deasupra ţării, o opţiune exclusă pentru moment de alianţa nord-atlantică.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia