Celebrul amestec de mazăre, cartofi, morcovi și maioneză – cunoscut și sub numele de salată a la russe (sau salată de boeuf fără carne) – este o mâncare de bază în meniurile restaurantelor spaniole, dar prezența acesteia în meniu, înainte de summitul la care se aștepta ca Rusia să fie catalogată drept o amenințare la adresa securității în noul concept strategic al alianței, din cauza invaziei trupelor Moscovei în Ucraina, a provocat consternare.

„Salată rusească la un summit NATO? Sunt un pic surprins de alegerea acestui fel de mâncare”, a spus jurnalistul Iñaki López, pentru publicația spaniolă La Sexta.

Cu toate acestea, conținutul atractiv de carbohidrați al felului de mâncare a părut să prevaleze asupra numelui său îndoielnic și se pare că salata s-a epuizat în câteva ore.

În meniul restaurantului la care s-a servit salata rusească, o porție se vindea cu 8 euro, potrivit unei fotografii realizare de cele două publicații citate.

Meniul servit marți seară miniștrilor de externe și ai apărării din țările membre NATO, aflați în vizită la un banchet la Palatul baroc Santa Cruz din centrul Madridului, a fost mai „diplomatic”.

Jose Andres, bucătarul spaniol prezentat în serialul Netflix „Chefs Table”, care a coordonat meniul, a servit tapa clasică – mâncare tradițională spaniolă -, dar a adăugat „găluște de roșii” și a redenumit-o „salată ucraineană”, așa cum a făcut în restaurantele sale din Spania.

Foto: Profimedia Images

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia

 
 

Urmărește-ne pe Google News