UPDATE 16.55: În declarațiile făcute alături de președintele ucrainean și de președintele japonez Fumio Kishida, Joe Biden a declarat că SUA nu așteaptă ca procesul de aderare la NATO să se desfășoare, ci este gata să ofere garanții de securitate pe termen lung pentru Ucraina.

Declarația G7, a spus Biden, „începe un proces prin care fiecare dintre țările noastre și orice altă țară care dorește să participe va negocia angajamente bilaterale de securitate pe termen lung cu și pentru Ucraina”.

„Vom ajuta Ucraina să construiască o apărare puternică și capabilă pe uscat, în aer și pe mare. Aceasta va fi o forță de stabilitate în regiune și va descuraja împotriva oricărei și tuturor amenințărilor”, a declarat Biden, care a spus că SUA va ajuta Ucraina „atât timp cât va fi nevoie”.

Zelenski a declarat și el că rezultatul summitului NATO de la Vilnius a fost „foarte necesar”, numind summitul un „succes semnificativ pentru Ucraina”.

El le-a mulțumit liderilor NATO pentru „sprijinul lor practic și fără precedent” și a declarat că delegația ucraineană se va întoarce acasă cu garanții de securitate.

„Astăzi există garanții de securitate pentru o Ucraină în drum spre NATO. Ne coordonăm cu țările G7. Cadrul va fi extins în continuare prin aranjamente cu partenerii noștri cheie – bilaterale și multilaterale”, a spus el.

Guvernul Ciolacu 2, învestit după audieri fulger. Puterea a tremurat până în ultimul moment. Ce nu s-a văzut la televizor
Recomandări
Guvernul Ciolacu 2, învestit după audieri fulger. Puterea a tremurat până în ultimul moment. Ce nu s-a văzut la televizor

„Delegația ucraineană aduce acasă o victorie semnificativă pentru Ucraina, pentru țara noastră, pentru poporul nostru, pentru copiii noștri. Ea ne deschide oportunități de securitate absolut noi”, a mai spus liderul de la Kiev.

UPDATE 16.30: Sprijin puternic pentru Ucraina

Statele G7 au aprobat miercuri declarația comună în care evidențiază sprijinul economic și de securitate pe termen lung pe care intenționează să îl ofere Ucrainei, scrie The Guardian.

Ce prevede declarația:

  • Asigurarea unei forțe sustenabile capabile să apere Ucraina în prezent și să descurajeze agresiunea rusă în viitor prin furnizarea de echipamente militare moderne, pe uscat, în aer și pe mare, prin schimbul de informații și prin instruirea forțelor ucrainene.
  • Consolidarea stabilității și a rezilienței economice a Ucrainei, inclusiv prin eforturi de reconstrucție și de redresare, pentru a crea condițiile propice promovării prosperității economice a Ucrainei, inclusiv a securității sale energetice.
  • Furnizarea de sprijin tehnic și financiar pentru nevoile imediate ale Ucrainei care decurg din războiul din Rusia, precum și pentru a permite Ucrainei să continue punerea în aplicare a agendei de reforme eficiente care va sprijini buna guvernare necesară pentru a avansa în direcția aspirațiilor sale euro-atlantice.
Vlad Pascu riscă o pedeapsă mai mare, după ce Judecătoria Mangalia a decis să îi schimbe încadrarea juridică în dosarul accidentului de la 2 Mai
Recomandări
Vlad Pascu riscă o pedeapsă mai mare, după ce Judecătoria Mangalia a decis să îi schimbe încadrarea juridică în dosarul accidentului de la 2 Mai

În declarație se mai spune că, în cazul unui viitor atac armat al Rusiei, G7 va oferi Ucrainei o asistență rapidă și susținută în materie de securitate, inclusiv echipamente militare moderne, asistență economică și va emite costuri pentru Rusia.

Declarația recunoaște, de asemenea, „necesitatea înființării unui mecanism internațional pentru repararea daunelor, pierderilor sau prejudiciilor cauzate de agresiunea rusă”.

În schimbul acestui sprijin, Ucraina se va angaja să facă reforme „pentru a-și sublinia angajamentele față de democrație, statul de drept, respectarea drepturilor omului și a libertăților presei”, „să-și plaseze economia pe o cale sustenabilă” și să consolideze „controlul civil democratic al armatei”.

UPDATE 15.20: Consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, a declarat pentru CNN că aderarea Ucrainei la NATO acum „ar însemna război cu Rusia”, în timpul unei runde de presă în care și-a exprimat sprijinul pentru prudența alianței.

Vorbind pentru MSNBC, Sullivan a declarat că președintele american Joe Biden va fi „direct” cu președintele ucrainean Volodymyr Zelenskiy, care urmează să se întâlnească astăzi.

Noile angajamente de securitate ale NATO față de Ucraina nu compensează decizia NATO de a nu admite țara ca membră, a declarat Andriy Yermak, consilier al președintelui Volodymyr Zelensky, în marja summitului. Comentariul său a sugerat nemulțumirea continuă a Ucrainei față de lipsa unui calendar clar de aderare la alianță, după ce Zelensky a lăudat NATO pentru că oferă o cale spre o eventuală aderare.

Coșul de cumpărături, mai ieftin în Ungaria decât în România | Experiment Libertatea
Recomandări
Coșul de cumpărături, mai ieftin în Ungaria decât în România | Experiment Libertatea

UPDATE 14.55: Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat miercuri că „oferirea de garanții de securitate Ucrainei” ar „afecta securitatea Federației Ruse”.

Potrivit lui Peskov, astfel de acțiuni ar putea duce la „consecințe extrem de negative” pe termen mediu și lung, înrăutățind peisajul de securitate al Europei.

„Sperăm că se va da dovadă de înțelepciune, pentru că, în caz contrar, prin luarea unor astfel de decizii, aceste țări fac de fapt Europa mult mai periculoasă pentru mulți ani de acum încolo”, a spus Peskov.

Declarația Kremlinului vine în contextul în care liderii G7 urmează să facă un anunț important împreună cu președintele ucrainean Voloimir Zelenski cu privire la consolidarea capacităților militare ale Kievului, în cadrul summitului NATO din capitala lituaniană Vilnius.

UPDATE 14.45: Zelenski a declarat că este „de înțeles că Ucraina nu poate adera la NATO când este în război”, dar a subliniat că ar fi fost ideal dacă ar fi existat o invitație pentru ca Kievul să se alăture alianței.

În același timp, el a mulțumit aliaților pentru armele oferite. Spre exemplu, i-a mulțumit lui Joe Biden pentru decizia de a livra Ucrainei bombe cu dispersie – o decizie „dificilă”, a admis liderul ucrainean.

Zelenski se va întâlni miercuri cu Biden, căruia îi va cere, printre altele, rachete cu rază lungă de acțiune. Marea Britanie a livrat deja Kievului astfel de arme, iar Franța a anunțat marți că va urma exemplul.

În declarațiile de miercuri, Zelenski s-a arătat mult mai conciliant, prin comparație cu poziția de marți, când a criticat dur „ezitările” aliaților.

UPDATE 13.20: „Ucraina este mai aproape de NATO ca niciodată”, a declarat miercuri secretarul general al Alianței Jens Stoltenberg, care a mai spus că „așteaptă cu nerăbdare ziua în care ne vom întâlni ca aliați”.

El a susținut declarația în compania președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

Summitul NATO | Statele G7 anunță un puternic sprijin militar și economic pe termen lung pentru Ucraina, în conflictul cu Rusia
Pre;edintele Zelenski și aliații NATO, la summitul de la Vilnius. FOTO: Profimedia

„Trebuie să ne asigurăm că, atunci când acest război se va încheia, vor exista aranjamente credibile pentru securitatea Ucrainei, care vor contribui la descurajarea oricărei agresiuni viitoare din partea Rusiei”, a mai spus Stoltenberg.

Stoltenberg a prezentat un pachet de măsuri în trei părți, întins pe mai mulți ani, care va aduce „Ucraina mai aproape de NATO”.

Planul va stabili „un nou Consiliu Nato-Ucraina și va reafirma faptul că Ucraina va deveni membră a NATO și va elimina cerința privind planurile de acțiune pentru aderare”.

Lucrul cel mai urgent, a spus Stoltenberg, este să ne asigurăm că Ucraina are arme.


În vreme ce nu au oferit Kievului o pespectivă clară pentru aderare, principalele puteri occidentale se pregătesc să ratifice un amplu pact de securitate cu Ucraina, la summitul NATO de la Vilnius.

Oficialii occidentali speră că acest pas va trimite un „semnal puternic” președintelui rus Vladimir Putin.

Liderii G7 – grupul din care fac parte SUA, Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie (și UE) vor semna declarația miercuri, la Vilnius, în cea de-a doua zi a summitului NATO.

Acordul de securitate prevede echipamente militare vitale, instruire pentru militarii ucraineni și schimbul de informații, care ar trebui să ajute Ucraine în timpul războiului, dar și după încheierea luptelor.

Președintele SUA, Joe Biden, a sugerat anterior un model pentru Ucraina similar cu acordul încheiat de țara sa cu Israelul. În cadrul acelui acord, Washingtonul s-a angajat să ofere un ajutor militar în valoare de 3,8 miliarde de dolari (2,9 miliarde de lire sterline) pe an, timp de un deceniu.

Anunțul G7 vine după ce NATO a anunțat, marți, că Ucraina ar putea adera la alianța militară „atunci când aliații vor fi de acord și când condițiile vor fi îndeplinite” – o formulare vagă pe care Zelenski a numit-o „absurdă”.

Kievul acceptase nu poate adera la NATO atât timp cât se află în război cu Rusia, dar a spus că dorește să adere cât mai curând posibil după încheierea luptelor. Marți, adresându-se mulțimii din capitala lituaniană, Zelenski a susținut că „Ucraina va face alianța mai puternică”.

Diplomații au subliniat, de asemenea, crearea unui nou Consiliu Nato-Ucraina, care se va reuni miercuri pentru prima dată și care va oferi Kievului dreptul de a convoca reuniuni ale întregii alianțe.

Dar chiar și așa, oferta NATO nu s-a ridicat la înălțimea așteptărilor Kievului. Motivul: unele state membre se tem că o aderare cvasi-automată a Ucrainei ar putea oferi Rusiei un stimulent atât pentru escaladarea, cât și pentru prelungirea războiului.

O serie de pachete militare pentru Ucraina au fost, de asemenea, deja anunțate la summit.

În vreme ce Germania va livra noi tancuri Leopard, vehicule blindate și lansatoare Patriot, Franța va trimite rachete cu rază lungă de acțiune. Marea Britanie a anunțat și ea că intenționează să livreze Ucrainei peste 70 de vehicule de luptă și logistice, cu scopul de a impulsiona operațiunea sa de contraofensivă.

Important, o coaliție formată din 11 state va începe să antreneze piloții ucraineni pentru a manevra avioane de luptă F-16 fabricate în SUA într-un centru care va fi înființat în România în luna august, au declarat oficialii.

Președintele Klaus IOhannis a declarat înainte de summit că există deja „planuri pentru bază”. „Nu suntem încă pregătiți să spunem public unde va fi baza, cred că realizați din ce motive, dar e un proiect foarte bun și pentru România și pentru națiunile din regiune care vor putea să își pregătească piloții”, a precizat Klaus Iohannis, marți.

În luna mai, SUA au dat undă verde aliaților săi occidentali pentru a furniza Ucrainei avioane de luptă avansate, inclusiv F-16 – o îmbunătățire semnificativă față de avioanele din epoca sovietică pe care Kievul le folosește în prezent.

Ucraina a făcut în repetate rânduri presiuni asupra aliaților săi occidentali pentru a furniza avioane pentru a o ajuta în contraofensiva recent începută, care urmărește să recupereze teritoriul ocupat de Rusia.

Totuși, experții spun că pregătirea piloților ucraineni va dura ceva timp.

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (4)

valihaita   •   12.07.2023, 13:15

Operatiunea Fiare pentru Ucraina ! Tot ce ofera NATO nu e suficient pentru contraofensiva si lupta mpotriva Rusiei care a trecut la industria de razboi.

    VolodimirZelenski   •   13.07.2023, 07:51

    valihaita   •  12.07.2023, 13:15

    Operatiunea Fiare pentru Ucraina ! Tot ce ofera NATO nu e suficient pentru contraofensiva si lupta mpotriva Rusiei care a trecut la industria de razboi.

    Rusia devine din ce in ce mai singura.

    Alamar13   •   12.07.2023, 20:25

    valihaita   •  12.07.2023, 13:15

    Operatiunea Fiare pentru Ucraina ! Tot ce ofera NATO nu e suficient pentru contraofensiva si lupta mpotriva Rusiei care a trecut la industria de razboi.

    Multumesc ptr educatie. Nu stiam ca vasala Chinei are industrie.

durban22   •   12.07.2023, 12:05

Un plan la care ne asteptam cu totii si care este binevenit !!.

Vezi toate comentariile (4)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Imagini din noua vilă în care Andreea Bănică s-a mutat cu familia. Cum a decis să amenajeze / FOTO
Unica.ro
Imagini din noua vilă în care Andreea Bănică s-a mutat cu familia. Cum a decis să amenajeze / FOTO
Dani Oțil și Ștefan Bănică, schimb de replici acide în direct, la TV: „În 18 ani, unii au devenit de mai multe ori părinți, alții sunt la a treia nevastă… La vârsta ta mai asculți de-o...?„
Viva.ro
Dani Oțil și Ștefan Bănică, schimb de replici acide în direct, la TV: „În 18 ani, unii au devenit de mai multe ori părinți, alții sunt la a treia nevastă… La vârsta ta mai asculți de-o...?„
De ce câștigă numai Tudor Chirilă "Vocea României". Are 7 trofee, iar ultimele 4, consecutive. Mutările geniale pe care le-a făcut în finale
Libertateapentrufemei.ro
De ce câștigă numai Tudor Chirilă "Vocea României". Are 7 trofee, iar ultimele 4, consecutive. Mutările geniale pe care le-a făcut în finale
Cele 2 condimente pe care să le pui pe carnea de porc dacă vrei să-ți iasă o friptură delicioasă pentru masa de Crăciun. Vei mânca pe săturate
FANATIK.RO
Cele 2 condimente pe care să le pui pe carnea de porc dacă vrei să-ți iasă o friptură delicioasă pentru masa de Crăciun. Vei mânca pe săturate
Ce părere are Raluca Bădulescu despre prima poza cu ea care a apărut în presă în urmă cu mulți ani: „Foarte multă lume își imaginează
Elle.ro
Ce părere are Raluca Bădulescu despre prima poza cu ea care a apărut în presă în urmă cu mulți ani: „Foarte multă lume își imaginează
Imagini din apartamentul de lux al Andreei Tonciu. L-a cumpărat mobilat și utilat, dar a aruncat tot din el! Cum arată acum / FOTO
Unica.ro
Imagini din apartamentul de lux al Andreei Tonciu. L-a cumpărat mobilat și utilat, dar a aruncat tot din el! Cum arată acum / FOTO
Bucureştenii care ar putea plăti impozite de 6 ori mai mari în 2025. Sechestru pe locuinţa celor care nu dau banii
Observatornews.ro
Bucureştenii care ar putea plăti impozite de 6 ori mai mari în 2025. Sechestru pe locuinţa celor care nu dau banii
Horoscop 24 decembrie 2024. Capricornii trebuie să limiteze interacțiunile cu cei din anturajul apropiat, ca să nu își strice singuri ziua
HOROSCOP
Horoscop 24 decembrie 2024. Capricornii trebuie să limiteze interacțiunile cu cei din anturajul apropiat, ca să nu își strice singuri ziua

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI