Summitul survine în contextul în care cancelarul german Angela Merkel se confruntă cu o presiune tot mai mare în ţară, unde ministrul de interne Horst Seehofer i-a oferit ca termen limită sfârşitul lunii iunie pentru a reduce numărul de solicitanţi de azil care intră în Germania, în caz contrar guvernul riscând să se prăbuşească
„Europa se confruntă cu multe provocări, însă cea legată de migraţie ar putea decide destinul Uniunii Europene”, a declarat Merkel în Bundestag (camera inferioară a parlamentului german).
Cancelarul german a încercat să răspundă criticilor din rândul aliaților săi, apărându-și decizia din 2015 de a deschide granițele pentru un milion de migranţi ca un pas necesar pentru a ajuta statele vecine, dar subliniind că nu mai vrea repetarea situației de atunci.
„Fie gestionăm lucrurile astfel încât alte state din Africa să fie convinse că suntem ghidaţi de valori şi credem în multilateralism, fie nimeni nu va mai crede în sistemul de valori care ne-a făcut puternici. De aceea este atât de important”, a mai declarat Merkel.
Liderii din Uniunea Europeană se reunesc joi într-un summit la Bruxelles, sub presiunea de a arăta progrese în dezbaterea de durată din blocul comunitar asupra migraţiei, în contextul în care schimbările politice din Germania şi Italia au readus subiectul în actualitate.
Summitul de două zile s-ar putea dovedi un moment crucial pentru blocul comunitar, în contextul în care neînţelegerile persistente privind migraţia ar putea amplifica faliile deja adânci şi ar putea ameninţa unitatea UE într-un context în care presiunea este tot mai mare, nu doar din partea Rusiei, dar şi din cauza relaţiilor dificile cu Statele Unite conduse de Donald Trump.
„Mizele sunt mari. Iar timpul este scurt”, a atras atenţia preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, într-o scrisoare adresată liderilor europeni.
El a mai subliniat că, dacă şefii de stat şi de guvern nu vor putea găsi o soluţie la migraţie, ei riscă să piardă în faţa forţelor radicale antieuropene, antiliberale şi autoritare.
Tusk a propus ca liderii din UE să convină asupra a trei iniţiative: instituirea unor platforme de debarcare în afara Europei, crearea unui buget special pentru a combate migraţia ilegală şi întărirea cooperării cu ţările de origine şi de tranzit.
Alte subiecte de pe agenda summitului sunt comerţul, în contextul deciziei recente a preşedintelui american Donald Trump de a impune taxe pe produsele de oţel şi aluminiu provenite din UE, negocierile cu Marea Britanie privind Brexit-ul, reforma zonei euro şi securitatea şi apărarea.