Sesiunea de deschidere de sâmbătă, 30 octombrie, s-a concentrat pe sănătatea globală și pe problemele economice.
În acest an, în tradiționala fotografie de familie au apărut, pe lângă șefii de stat și de guvern, și angajaţi din domeniul sanitar care s-au implicat în lupta cu pandemia.
Medici, infirmiere şi paramedici, îmbrăcați în halate sau uniforme reflectorizante, s-au alăturat oficialilor pe podium pentru fotografia de la începutul summitului.
Apel la asigurarea accesului statelor sărace la vaccinurile anti-COVID
Premierul italian Mario Draghi, gazda summitului, a deschis reuniunea de sâmbătă cu un apel la dublarea eforturilor privind distribuirea vaccinurilor anti-COVID în țările sărace. Draghi a subliniat că, în timp ce 70% din populația statelor bogate este deja imunizată, doar 3% din locuitorii țărilor sărace au primit vaccinul, considerând acest lucru „inacceptabil din punct de vedere moral”, relatează AP.
În ceea ce privește problemele climatice, potrivit unui draft al unui comunicat citat de Reuters, statele G20 își vor lua angajamentul să coopereze în sensul limitării încălzirii globale la nivelul de 1,5 grade Celsius, prag pe care oamenii de știință îl consideră vital pentru a evita un dezastru climatic, însă nu va fi încheiat în acest sens un acord obligatoriu din punct de vedere juridic.
„Rămânem angajați față de obiectivul Acordului de la Paris (2015) de a menține creșterea medie a temperaturii globale cu mult sub 2°C și de a continua eforturile de a o limita la 1,5°C peste nivelurile preindustriale”, scrie în documentul consultat de Reuters.
Același document mai prevede că liderii G20 admit „relevanța-cheie” a atingerii nivelului zero al emisiilor nete de carbon până la mijlocul acestui secol.
Proiectul conține și un angajament că statele vor lua „măsuri concrete” pentru a opri exploatarea forestieră ilegală, mineritul și comerțul cu animale sălbatice.
Statele din G20 cuprind 60% din populația lumii, sunt responsabile pentru aproximativ 80% din emisiile globale de gaze cu efect de seră și reprezintă peste 80% din produsul intern brut (PIB) mondial.
Cei mai mulți dintre șefii de stat și de guvern vor pleca de la Roma către Glasgow, unde duminică va începe Conferința ONU privind schimbările climatice.
Președintele Chinei, Xi Jinping, și liderul rus, Vladimir Putin, nu sunt prezenți la Roma și vor participa la discuții prin videoconferință.
Foto: EPA
Trimite celor dragi mesaje de Anul Nou 2025, iar pentru cei sărbătoriți pe 1 ianuarie, vezi urări de Sfântul Vasile 2025!