UPDATE ora 17.40 Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că, prin reuniunea de la Bucureşti, se deschide o pagină foarte importantă în istoria Iniţiativei celor Trei Mări.

„Astăzi, la Bucureşti, deschidem o pagină foarte importantă în istoria Iniţiativei celor Trei Mări. Mă bucur în mod special să constat că o idee care anul trecut, la Varşovia, era doar un concept asumat a prins contur pe parcursul ultimului an şi acum devine realitate. Un astfel de eveniment este cu atât mai oportun cu cât în lumea în care trăim cele mai importante obiective de politică externă ale statelor şi chiar obiectivele de securitate naţională sunt legate de promovarea intereselor economice şi aspiraţiilor de bunăstare ale cetăţenilor noştri”, a declarat Klaus Iohannis, în deschiderea primului Forum de afaceri al Summitului „Iniţiativa celor Trei Mări”.

UPDATE ora 17:10. Președintele Klaus Iohannis i-a primit pe oficialii care participă la Summit-ul Inițiativei celor Trei Mări.  Președintele i-a primit pe preşedintele Croaţiei, Kolinda Grabar-Kitarovic, preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, preşedintele Austriei, Alexander van der Bellen,  al Poloniei, Andrzej Duda și pe comisarul european Corina Crețu.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 7

Foto: Cosmin Nistor

Cine participă la Summit

Inițiativa celor Trei Mări este o platformă politică flexibilă și informală, la nivel prezidențial, reunind cele 12 state membre ale Uniunii Europene aflate între Marea Baltică, Adriatică și Marea Neagră – Austria, Bulgaria, Croația, Cehia, Estonia, Ungaria, Lituania, Letonia, Polonia, România, Slovacia și Slovenia. Primele două Summituri ale Inițiativei au avut loc la Dubrovnik, în 2016, și Varșovia, în 2017.

Participă 12 state membre UE – Austria, Bulgaria, Croatia, Cehia, Estonia, Ungaria, Lituania, Letonia, Polonia, România, Slovacia și Slovenia.

Vor veni nouă președinți, precum și șefii parlamentelor din Cehia, Estonia și Slovenia.

Invitaţi speciali sunt preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, ministrul german de externe şi secretarul Statelor Unite pentru Energie. Este prima dată cand la summit vine un reprezentant al Comisiei Europene.

În cadrul Summit-ului se va desfășura un forum de afaceri, la Romexpo. Sunt 600 de participanți și sunt invitate și statele din Balcanii de Vest – Moldova, Ucraina, Georgia si Turcia.

Ce se discută la Summit-ul Inițiativei celor Trei Mări

Summitul de la București are ca prim obiectiv dezvoltarea economică a statelor din regiunea Europei Centrale şi de Sud-Est, prin creșterea interconectivităţii, în special pe axa Nord-Sud, dar nu numai, în trei domenii principale – transport, energie, digital – şi stimularea competitivităţii economiilor statelor participante.

Al doilea obiectiv vizează creșterea convergenței reale între statele membre ale UE, contribuind astfel la întărirea unității și coeziunii în cadrul Uniunii, pentru a permite continuarea politicii de integrare europeană, ca bază pentru relansarea proiectului european.

În al treilea rând, Inițiativa are rolul de a contribui la consolidarea relaţiei transatlantice, prin încurajarea prezenței economice a SUA în regiune ca un catalizator pentru o cooperare consolidată și ca parte a parteneriatului transatlantic.

În cadrul Summit-ului se va adopta o listă de proiecte strategice pentru regiune, fiind propuse în jur de 40 de proiecte de către statele participante.

Se dorește înființarea unui Fond de Investiții, cu participarea BERD și cu contribuții financiare ale statelor membre. De asemenea, acest fond urmărește să atragă și surse financiare americane.

Luptători din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei vor constitui rezerve de intervenție anti-teroriste

Măsurile de securitate pentru Summit sunt la cel mai înalt nivel, fiind asigurate de toate instituțiile, de la SPP, SRI, SIE, Poliția Română. wJandarmeria Română a declarat că, la Summitul Inițiativei celor Trei Mări, va asigura ordinea publică pe toate traseele oficialilor, iar luptători din cadrul Brigăzii Speciale vor reprezenta rezerve de intervenție anti-teroristă.

„Cu ocazia Summitului celor Trei Mări, Jandarmeria Română va asigura măsurile de ordine publică pe traseele de deplasare – la locurile de cazare ale oficialităților, precum și la locurile de întâlnire ale acestora. Luptători din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei vor constitui rezerve de intervenție anti-teroriste.

De asemenea, în cazul producerii unor situații deosebite, avem capacitatea de a sprijini pe colegii noștri din cadrul poliției sau ale celorlalte structuri care gestionează situații de urgență. Vom asigura pe toate traseele, atât la locurile de cazare, cât și unde se vor desfășura, în București, celelalte ședințe oficiale”, a declarat plutonierul Alin Basuc, reprezentantul Jandarmeriei Române.

Administrația Prezidențială organizează evenimentul ”pe datorie”, după ce Guvernul i-a tăiat bugetul

Organizarea Summit-ului a provocat critici dure din partea președintelui Klaus Iohannis, după ce Guvernul a decis să taie din bugetul Administrației Prezidențiale, la rectificarea bugetară care a avut loc recent.

„Vom organiza summitul pe datorie. Aici ne duce Guvernul de incompetenţi, aici ne descurcăm. Summitul se va organiza în bună parte, pur şi simplu, pe datorie. Eu nu pot să anulez un summit pentru care ne-am luptat toţi, şi diplomaţia română, şi eu, un summit unde s-au făcut invitaţiile de anul trecut, deci la ediţia anterioară a summitului am convenit cu colegele şi colegii preşedinţi să facem acest summit în Bucureşti. Deci de contramandat nici nu poate fi vorba, de finanţat din bugetul curent dacă rămânem fără bani aşa cum îşi doreşte PSD nu putem şi atunci organizăm summitul pe datorie”, a spus Iohannis, recent, despre situația creată de tăierea bugetului.

 
 

Urmărește-ne pe Google News