Donal Trump a anunțat de mai mult timp că vrea să retragă SUA, cel mai mare emitent de gaze cu efect de seră din lume, din acordurile internaționale privind schimbările climatice și că va maximiza producția de combustibili fosili, adică vrea să crească și mai mult producția de petrol, gaze naturale și cărbune.

John Podesta, emisarul SUA pentru climă, a îndemnat guvernele să aibă încredere în promisiunea de a combate încălzirea globală, afirmând că Donald Trump poate încetini, dar nu poate opri, tranziția de la combustibilii fosili atunci când va reveni la putere în ianuarie. „Nu cred că ceva din toate acestea este reversibil. Poate fi încetinit? Poate. Dar direcția este clară”, a spus el.

Mulți se tem că eventuala retragere a SUA din Acordul de la Paris din 2015 ar putea face și alte țări să renunțe la angajamentele lor climatice sau să își reducă planurile pe această temă. „Oamenii vor spune că dacă SUA, cel mai mare emitent de gaze cu efect de seră din lumea și doua cea mai mare economie din lume, nu au un obiectiv clar privind schimbările climatice, de ce am face-o noi?” a declarat Marc Vanheukelen, ambasadorul UE pentru climă din 2019 până în 2023.

În afară de alegerea lui Trump, discuțiile de la Baku se concentrează în special pe economie și războaiele din Ucraina și Gaza, pe emisiile-record de carbon și topirea calotei glaciare.

Stadionul Olimpic din Baku găzduiește a 29-a Conferință ONU privind schimbările climatice (COP29) în perioada 11-12 noiembrie. Foto: Hepta

Anul acesta a fost marcat de fenomene meteorologice extreme, cu valuri de căldură intense și furtuni devastatoare, culminând cu inundațiile care au lovit estul Spaniei, ucigând sute de oameni. Înaintea summitului COP29, conferința anuală privind schimbările climatice organizată de ONU, oamenii de știință au avertizat că astfel de dezastre devin mai frecvente din cauza schimbărilor climatice accelerate de emisiile în creștere din arderea combustibililor fosili.

În acest context, se preconizează că 2024 va fi cel mai călduros an înregistrat vreodată, cu o creștere a temperaturii medii globale de peste 1,5°C față de nivelurile pre-industriale, iar această tendință nu va încetini în curând.

De altfel, există numeroase semnale de alarmă care spun că politicile actuale vor duce la o încălzire globală cu până la 3 grade Celsius în acest secol, deși Acordul de la Paris din 2015 prevedea eforturi de limitare a creșterii temperaturii la cel mult 1,5 grade Celsius.

 
 

Urmărește-ne pe Google News