Joe Biden a anunțat că se întâlnește cu Vladimir Putin miercuri, la Geneva, cu două scopuri în minte: să stabilească care sunt zonele de interes unde cele două puteri pot coopera și să sublinieze care sunt liniile roșii în relația bilaterală.

Unii experți, citați de Vox, avertizează că Biden și consilierii săi au pregătit astfel terenul pentru un posibil eșec. Și asta pentru că stabilirea unor „linii roșii”, care nu pot fi trecute, cu un lider impredictibil precum Vladimir Putin, poate fi un lucru riscant.

Dacă Putin ar trece o astfel de linie roșie – permițând, spre exemplu, moartea lui Aleksei Navalnîi în închisoare sau organizarea unui nou atac informatic de pe teritoriul Rusiei – acest lucru ar reprezenta o lovitură dură pentru administrația Biden.

„Mi-e teamă pentru umilirea care ar putea veni după summit. Ar putea fi o lovitură politică pentru președintele Biden”, a declarat Heather Conley, vicepreședinte pentru Europa și Asia la prestigiosul think-tank american Center for Strategic and International Studies.

Și mai periculos ar fi scenariul în care Biden ar putea simți presiunea de a răspunde în forță după trecerea unei astfel de linii roșii.

Cu alte cuvinte, summitul de la Geneva prezintă mai multe riscuri decât recompense.

Șansele unei „relații stabile și predictibile”

În convorbirile telefonice pe care le-a avut cu Putin, Biden a subliniat că vrea ca SUA și Rusia să intre într-o „relație stabilă și predictibilă”. Cei mai mulți experți interpretează acest lucru ca pe un mod al administrației de a spune că vrea ca Rusia să nu mai agreseze SUA și pe aliații săi.

În ultimul deceniu, Rusia a încercat să se amestece în alegerile din SUA și Europa, a anexat Peninsula Crimeea și a susținut inclusiv militar conflictul separatist din estul Ucrainei, a blocat obiectivele militare ale SUA în Siria, iar asta este o listă restrânsă.

De aceea, Biden spune că va încerca să îl convingă pe Putin să înceteze acest comportament și să facă un pas spre reluarea relației stabile cu SUA.

Problema, spun experții, este că cel mai probabil, Putin nu este interesat neapărat de acest lucru, decât într-o mică măsură, care convine intereselor Rusiei.

„Putin este previzibil de impredictibil”, a explicat James Goldgeier, cercetător la Brookings Institution din Washington DC. „Vrea să mențină presiunea și să provoace Vestul”, parțial pentru a distrage atenția de la eșecurile sale pe plan intern, cum ar fi incapacitatea de a controla epidemia COVID.

În plus, Putin știe că Biden este mai preocupat de China decât de Rusia, ceea ce îi oferă un motiv în plus pentru a încerca să atragă atenția prin acțiuni îndrăznețe.

Putin a reușit deja să își atingă aceste obiective: a enervat și a îngrijorat Occidentul în aprilie, când a trimis zeci de mii de militari la granița cu Ucraina. În aceeași lună, Biden a a oferit posibilitatea organizării summitului, iar ulterior, Putin și-a retras, parțial, armata de la frontieră.

Cea mai mare problemă pentru Biden este că strategia lui Putin nu se va schimba după Geneva.

Un spațiu redus de manevră

Biden nu a explicat exact care sunt liniile roșii pe care i le va arăta lui Putin la summit. Dar experții au spus că acestea ar putea să includă eventuala moarte a lui Navalnîi, un alt atac informatic la adresa agențiilor guvernamentale și un alt amestec în alegerile din SUA.

„Am comunicat guvernului Rusiei că ceea ce i se va întâmpla lui Navalnîi în închisoare este responsabilitatea lor și că vor fi făcuți responsabili de comunitatea internațională”, a declarat consilierul pentru Securitate Națională Jake Sullivan.

Analiștii cred că SUA își mențin această poziție. Biden a declarat în timpul unei conferințe de presă, luni, că moartea lui Navalnîi ar fi o tragedie și nu ar face decât să afecteze relația lui Putin cu restul lumii și chiar cu el.

Aceste declarații nu lasă prea mult spațiu de manevră, în cazul în care Navalnîi moare. Dar dacă Biden chiar va stabili în fața lui Putin că moartea opozantului este o „linie roșie”, atunci, îndeplinirea acestui scenariu ar fi o lovitură directă pentru liderul american.

Iar Putin a sugerat că nu poate garanta nimic. „Astfel de decizii nu sunt luate de președinte”, a spus el în cadrul unui interviu la NBC News, răspunzând unei întrebări cu privire la siguranța lui Navalnîi în închisoare.

Toate acestea înseamnă că Biden nu va avea posibilitatea de a evita o reacție majoră. Spre exemplu, aplicarea de noi sancțiuni, împreună cu aliații din UE. El a făcut deja acest lucru în aprilie, în semn de răspuns la amestecul Rusiei în alegeri și la atacurile informatice ce au vizat agențiile federale americane.

Numai că e lesne de observat că, în vreme ce au afectat fără îndoială economia Rusiei, sancțiunile nu au schimbat comportamentul lui Putin, iar experții spun că nici alte măsuri similare viitoare nu vor obține așa ceva.

„Sancțiunile și expulzările au și ele o limită. Deja, în acest moment, ele nu mai sunt pârghii majore”, a explicat Goldgeier.

Ideea experților este că Biden se află într-o poziție vulnerabilă. El a ajuns la Geneva, în speranța că va reuși să îl convingă pe Putin să își schimbe comportamentul. Dacă nu va reuși însă, așa cum mulți comentatori prezic că se va întâmpla, rezultatul summitului va fi că relațiile SUA-Rusia ar putea intra într-o etapă și mai proastă decât în prezent, spune expertul de la Brookings Institution.

 
 

Urmărește-ne pe Google News