Sumar 

UPDATE ora 12.00: Negociatorii G20 nu au reuşit încă să ajungă la un compromis privind un încălzirea climatică, dar au convenit asupra liniilor unui comunicat al summitului.

Oficialii  UE au anunțat că speră ca și chestiunea schimbărilor climatice să fie rezolvată în cursul zilei de sâmbătă, ultima a Summitului G20.

“Rezultatul este bun. Avem un comunicat. Mai este numai o chestiune majoră privin clima”, a spus un oficial UE, citat de Reuters.

Surse din rândul negociatorilor au declarat că în comunicatul G20 este inclus un angajament de combatere a protecţionismului.

UPDATE 8 iulie ora 8.20: Summitul G20 de la Hamburg a ajuns la cea de-a doua zi. Liderii celor mai puternice 20 de economii din lume încearcă să ajungă la un acord asupra unor aspecte precum comerțul și schimbările climatice.

Cancelarul german Angela Merkel, care găzduiește summitul de la Hamburg, a declarat că discuțiile au fost „foarte dificile” până acum. Echipele de negociatori au lucrat toată noaptea în încercarea de a ajunge la un compromis cu privire la formularea declarației finale a summit-ului.

Partea cea mai dificilă a acestui summit este încercarea liderilor de a găsi un numitor comun cu SUA privid problemele climatice, ca urmare a deciziei președintelui Donald Trump de a se retrage din acordul privind clima de la Paris luna trecută.

A doua problemă spinoasă căreia i se caută soluție, sâmbătă, este respingerea comerțului liber de către Trump care, deși a declarat că nu se opune comerțului în principiu, cere ca orice înțelegeri comerciale convenite să protejeze industria americană.

Merkel a spus: „Discuțiile sunt foarte dificile, nu vreau să vorbesc despre asta”. Ea a adăugat că speră că diferențele cu SUA nu vor afecta angajamentele asumate de alte națiuni.

Pe lângă rezolvarea diferendelor privind mediu şi climă, Merkel va trebui sâmbătă să conducă şi discuţiile privind migraţia – un dosar care a devenit şi mai dificil după învestirea lui Trump la Casa Albă, la începutul anului.

PDATE 21.45: Întâlnirea dintre Donald Trump și Vladimir Putin a durat două ore și 15 minute, cu mult mai mult decât era anunțat (30 de minute). Discuția dintre cei doi lideri de stat, prima față în față de la învestirea lui Donald Trump, a început cu întrebarea președintelui american adresată omologului său, referitor la implicare Rusiei în alegerile prezidențiale din anul 2016, potrivit secretarului de stat american Rex Tillerson. Potrivit acestuia, Putin a negat orice implicare, așa cum a făcut-o și în trecut.

Președinții american și rus au discutat și despre situația din Siria și au ajuns la un acord privind încetarea focului în Siria. „Este primul semn că SUA și Rusia încep să lucreze împreună în Siria”, a spus Rex Tillerson.

UPDATE 19.35: Prima întâlnire bilaterală între Donald Trump și Vladimir Putin a avut loc vineri după-amiază. Cei doi lideri de stat au făcut schimb de amabilități. Liderul de la Casa Albă a spus că a avut discuții foarte bune cu omologul său.

UPDATE 16.15: În discursul de deschidere a discuțiilor pe tema creşterii economiei mondiale şi a comerţului din cadrul  Summitului G26 de la Hamburg, cancelarul Germaniei, Angela Merkel le-a spus participanților că milioane de oameni speră ca liderii ţărilor membre ale Grupului Celor Douăzeci (G20) să rezolve problemele lumii, scrie The Associated Press.Merkel a spus că speră că fiecare dintre ei va face un efort în vederea unor ”rezultate bune”, însă ”soluţii pot fi găsite doar dacă noi suntem pregătiţi să facem compromisuri”.

UPDATE 15.10: Donald Trump și Vladimir Putin s-au întțâlnit și au dat mâna prima dată de când miliardarul american a câștigat fotoliul de președinte al Statelor Unite.

Strângerea de mână a fost una amicală, cei doi au zâmbit larg și s-au bătut pe umăr.  În timp ce liderii se adunau în jurul undei mese, Putin i-a întins mâna lui Trump, iar acesta l-a bătut pe cot. Amândoi au zâmbit.

În alt clip scurt, Trump îl bate pe Putin pe spate, în timp ce stau unul lângă celălalt.

Cei doi președinți au participat apoi la  la o fotografie comună cu ceilalţi şefi de stat şi de guverne care participă la summitul G20. Trump s-a aşezat în primul rând al liderilor Grupului Celor Douăzeci în această fotografie.

UPDATE 13.50: Au început primele discuții comune dintre cei 20 de lideri participanți la Summit. Donald Trump a fost așezat pe scaun între Angela Merkel, cu care a glumit de cțteva ori și premierul britanic Theresa May. Vladimir Putin a fost așezat la trei scaune distanță, lângă președintele Africii de Sud, Jacob Zuma.


Vineri dimineața a început Summitul G20. Președintele Statelor Unite, Donald Trump a ajuns la Centrul de conferințe care va găzdui discuțiile dintre liderii celor mai puternice 20 de economii din lume. Trump a fost primit cu o strângere de mână de către cancelarul Angela Merkel, gazda acestui summit, în oraşul ei natal.

Agenda Summitului G20 de la Hamburg presupune discuții privind dezvoltarea sustenabilă, schimbările climatice, combaterea terorismului şi a corupţiei, sistemul de sănătate, migrarea şi refugiaţii.


Citește și: Ultima lovitură primită de Liviu Dragnea. Raportul secret publicat de jurnaliștii de investigație de la Rise Project


Şefi de stat şi de guverne din cele mai bogate ţări industrializate şi emergente discută în cadrul reuniunii de două zile o serie de probleme, inclusiv despre lupta împotriva modificărilor climatice şi liberul schimb.

Donald Trump care va circula pe străzile din Hamburg cu o limuzină prezidențială, supranumită ”Bestia”, are două întâlniri importante în program, în afara agendei oficiale a summit-ului. Întreaga atenție se îndreaptă însă către întâlnirea dintre Vladimir Putin și Donald Trump. La aproape jumătate de an de când a ajuns la Casa Albă, președintele american va avea o discuție tête-à-tête cu omologul său rus.

Trump se va întâlni, de asemenea, cu preşedintele mexican Enrique Pena Nieto.

Terorismul adus în discuție la G20

Dar dincolo de prezența lui Trump, pentru a doua oară în Europa de la preluarea mandatului, liderii celor 20 de țări au de discutat probleme spinoase, precum schimbările climatice și industria oțelului, dar și despre terorism.

Theresa May, premierul Marii Britanii, va aduce problema finanţării globale a unor grupări teroriste pe agenda discuţiilor de la summitul G20. Aceasta va atrage atenţia atât asupra unor metode de urmărire a sumelor mici utilizate pentru a finanţa atacuri comise de aşa-numiţi ”lupi singuratici”, precum şi a transferurilor uriaşe destinate finanţării unor acţiuni teroriste, care trec nedectetate prin sistemul financiar global, transmite BBC News.

May se va adresa summitului în lumina atentatelor de la Westminster, Manchester, London Bridge şi Finsbury Park.

În mai, premierul britanic le-a cerut liderilor lumii să facă mai multe pentru a combate extremismul online în cadrul summitului G7 de la Taormina.

Vineri, aceasta va explica că anumite portiţe din sistemul financiar global sunt exploatate de către jihadiştii Statului Islamic.

Încălzirea globală, cel mai fierbinte subiect

Justin Trudeau a anunțat, vineri dimineața că liderii G20 au de gând să-i spună lui Donald Trump, în cadrul Summit-ului de la Hamburg că trebuie să revină asupra deciziei sale privind Acordul de la Paris și trebuie să se implice în lupta privind combaterea încălzirii globale.

”Îi vom spune că este important să îşi asume un rol cheie în combaterea încălzirii globale şi în crearea de noi locuri de muncă”, le-a spus Trudeau jurnaliştilor de la Bild.

De asemenea, premierul canadian a subliniat că nu există nicio îndoială cu privire la realitatea încălzirii globale, criticând în acelaşi timp scepticismul preşedintelui Trump.

Și premierul Marii Britanii a declarat că liderii ţărilor G20 îl vor îndemna pe preşedintele Donald Trump să renunţe la decizia sa de a scoate Statele Unite din Acordul Climatic de la Paris, transmite Reuters. ”Sper că vom putea să găsim o cale pentru a reveni în acordul de la Paris… cred că este o posibilitate. Noi nu renegociem acordul de la Paris. Asta e clar. Dar vreau să văd că americanii caută metode pentru a readera”, a declarat prim-ministrul britanic într-o intervenţie pentru BBC.

Rusia anunță că se va implica în dicuțiile de la Summit

Deși multă lume se aștepta ca prezențadelegației Rusiei la Summitul G20 să fie mai mult una formală și să nu se implice în discuții din cauza sancțiunilor la care este supusă țara de mulți dintre ceilalți membri ai G20, Vladimir Putin a anunțat contrariu. Într-un articol publicat de Handelsblatt, Vladimir Putin a precizat că summitul G20 este o oportunitate pentru a discuta subiecte-cheie aflate pe agenda globală.

„Chiar şi pe fondul unor riscuri şi incertitudini geopolitice crescânde, G20 nu a devenit mai puţin eficient ca instrument de guvernare globală. Delegaţia Rusiei va fi implicată în mod activ în lucrările summitului de la Hamburg, despre care sunt sigur că va fi foarte productiv”, a spus Vladimir Putin.

Summitul G20 în cifre

Summitul G20, care a început la Hamburg, este un eveniment uriaș, și din prisma cifrelor calculate de agenția de presă germană DPA.

Astfel în orașul natal al Angelei Merkel se afllă zilele acestea 100.000 de demonstranți, 12.000 de batoane de ciocolată pentru jurnaliști și 185 de câini polițiști. Autoritățile au contabilizat 29 de proteste separate legate de G20 de la 23 iunie și până sâmbătă, ultima zi a summitului.

Vor exista 14 puncte de acces și de control al identității în zonele de securitate din jurul principalei clădiri și 17 elicoptere ale poliției vor survola zona.

Sunt așteptate 36 de delegații cu 6.000 de membri în total, iar liderii G20 reprezintă țări care totalizează 64% din populația lumii.

Aproximativ 19.000 de polițiști vor asigura securitatea la summit și vor fi mobilizați pentru manifestația finală, la care sunt așteptate 100.000 de persoane.


Citește și: Guvernul vrea să înghețe angajările în acest domeniu! Cine sunt persoanele care ar putea fi afectate


 

 
 

Urmărește-ne pe Google News