SUMAR:

Președintele SUA, Donald Trump, a continuat să se confrunte de la egal la egal cu participanții la G20 în cursul zilei de sâmbătă, atunci când s-a dezbătut în legătură cu schimbările climatice.


Citește și: Ce s-a întâmplat azi la mormântul Mădălinei Manole, la 7 ani de la moartea artistei. Avem imaginile


Trump vs G20

Echipele de negociatori din Germania au lucrat vineri toată noaptea încercând să realizeze o declarație finală a summitului care cel puțin să dea impresia de unitate între noul ocupant neconvențional al Casei Albe și liderii celorlalte economii de top din lume.

În cele din urmă, sâmbătă seara, liderii celor mai dezvoltate 20 de economii au reuşit să ajungă la un compromis privind cuprinsul declarației finale a summitului. Potrivit unui oficial UE, textul recunoaşte retragerea preşedintelui Donald Trump din Acordul pentru Climă de la Paris, fără a submina angajamentul celorlalte ţări.

Trump vs protestatari

În jur de 100.000 de oameni s-au adunat Hamburg cu ocazia Summitului G20 pentru a protesta, iar unul dintre cei mai contestați lideri de mulțime a fost Donald Trump.

Timp de peste două zile militanții au incendiat mașini, au distrus ferestre și au rupt plăci de pavaj pentru a arunca pietre în poliția care a recurs la tunul de apă și la gazele lacrimogene.

Cel mai mult de suferit a avut prima doamnă a Statelor Unite  care nu a putut să se alăture, vineri, partenerilor celorlați membri ai G20 la un tur al portului Hamburg. Manifestanții au blocat drumul pe care urma să treacă coloana oficială a Melaniei Trump, iar poliția nu a riscat să-i dea voie să treacă temându-se că nu-i pot asigura siguranța.

Totuși, Donald Trump a lăudat-o pe Angela Merkel pentru organizarea summitului spunând că a fost ”fantastic”.


Citește și: Bătăi, scandaluri și infidelități. Au ieșit la iveală detalii zdrobitoare despre Mădălina Manole! Ce suferință…


Trump vs. Putin

Întâlnirea față în față dintre Donald trump și Vladimir Putin a fost fără însoială unul dintre cele mai așteptate momente ale acestui summit. Cu toate că cei doi lideri aveau plănuită o discuție de 30 de minute, întâlnirea lor a durat două ore și un sfert.

La o zi după ce Trump a criticat acțiunile Moscovei în Ucraina și Siria, cei doi bărbați au discutat despre acuzațiile de amestec ale rușilor în alegerile din 2016 și au ajuns la un acord privind încetarea focului în Siria.

Rex Tillerson, care a fost prezent la întâlnirea maraton, a spus că între cei doi lideri-alfa „a existat o conexiune foarte rapidă” cu „chimie pozitivă foarte clară”.

Trump a catalogat întâlnirea tete-a-tete drept „extraordinară”.

Trump vs Mexic

Trump s-a întâlnit, de asemenea, cu omologul său mexican Enrique Pena Nieto pentru prima dată de când a preluat în funcția de președinte și a insistat că Mexicul trebuie să plătească pentru ziudul pe care vrea să-l ridice la frontieră. Totuși, ministrul de externe al Mexicului a declarat că acest lucru nu a fost discutat în timpul întâlnirii.


Citește și: „Iar când noi nu vom mai fi…” Trupa IRIS se destramă!


Trump vs Theresa May

Sâmbătă, Trump sa întâlnit cu premierul britanic Theresa May și a spus că vizita sa în Marea Britanie va avea loc și că speră ca foarte curând să încheie un foarte curând un acord comercial bilateral cu Londra.

El a făcut aceste declarații în ciuda faptului că Uniunea Europeană a avertizat Marea Britanie să nu negocieze separat niciun acord înainte ca Brexitul să fie definitivat.

Trump vs UE

Dacă Trump și Putin au reușit să strângă relații lor, acest summit a dovedit că  distanța dintre liderul american și partenerii de lungă durată ai Americii s-a lărgit din cauza atitudinii sale față de acordul de la Paris și de politicii sale „America First”.

Potrivit unei surse a UE, negociatorii au convenit asupra unui compromis privind formularea privind comerțul în declarația finală a summitului, cu un angajament de a combate protecționismul, permițând în același timp măsuri „legitime” de protejare a piețelor.

În ceea ce privește clima, comunicatul subliniază faptul că acordul de la Paris din 2015 este „ireversibil”, în timp ce „ia act de decizia Washingtonului de a renunța la acord”.

Punctul cel mai sensibil din comunicat se referă la combustibilii fosili – blamați pentru încălzirea globală – pe care partea americană care dorește să-i poată exporta în continuare și să promoveze utilizarea lor.


Citește și: A născut 5 copii, dar arată impecabil! Cum se menține în formă Anca Serea: „După o masă, mănânc…”


 

 
 

Urmărește-ne pe Google News