Orașul german Hamburg este cel mai securizat oraș din lume pentru următoarele zile, acolo urmând să se desfășoare summitul G20. Astfel, liderii celor mai puternice 20 de economii din lume se reunesc în Hamburg, unde vor fi găzduiți de Angela Merkel.

Întreaga atenție se îndreaptă însă către întâlnirea dintre Vladimir Putin și Donald Trump. La aproape jumătate de an de când a ajuns la Casa Albă, președintele american va avea o discuție tête-à-tête cu omologul său rus.

„Un asemenea dialog este necesar între Moscova și Washington pentru a ajuta la rezolvarea conflictelor din lume”, a anunțat Kremlinul cu doar câteva zile înainte de această întâlnire, într-un comunitat. În plus, purtătorul de cuvânt al administrației ruse a subliniat că această întâlnire ar putea să arate dacă există posibilitatea ca cele două țări să lupte împreună pentru combatarerea terorismului din Siria.


Citește și: Guvernul vrea să înghețe angajările în acest domeniu! Cine sunt persoanele care ar putea fi afectate


Până acum, Donald Trump și Vladimir Putin au avut mai multe convorbiri telefonice. Cea mai recentă a fost la începutul lunii mai, când cei doi lideri au discutat despre dosarul sirian. Convorbirea a avut loc la scurt timp după ce SUA au atacat o bază din Siria, atac condamnat de Moscova.

”Preşedintele Trump şi preşedintele Putin au căzut de acord că suferinţa durează de prea mult timp şi toate părţile trebuie să facă tot ce pot pentru a pune capăt violențelor”, a anunțat Casa Albă, într-un comunitat dat publicității, în urma discuției Trump-Putin. De partea cealaltă, Kremlinul a anunțat că cei doi lideri au căzut de acord să încerce să găsească modalități pentru a menține armistițiul precar din Siria.

Pe lângă dosarul sirian, cei doi lideri vor discuta și despre criza din estul Ucrainei. De altfel, cu o zi înainte de întâlnirea cu Vladimir Putin, Donald Trump a cerut Rusiei să pună capăt activităților destabilizatoare din Ucraina. Liderul de la Casa Albă a făcut aceste afirmații în timpul vizitei pe care a efectuat-o în Polonia, prima țară de pe flancul estic al NATO pe care o vizitează.


Citește și: Șoc pentru o elevă din Dolj: Lucrare de 10 la matematică, notată cu 1!


Liderul de la Kremlin a anexat Peninsula ucraineană Crimeea în 2014, o anexare pe care Washingtonul nu o recunoaşte, alături de comunitatea internaţională. În plus, Moscova susţine totodată separatişti proruşi care luptă împotriva Kievului în estul ţării. Pe lângă îndemnul privind criza din Ucraina, Donald Trump a cerut Moscovei să nu mai susţină ”regimuri ostile”, referindu-se la Siria şi Iran. În schimb, președintele american a îndemnat Rusia să se alăture ”comunităţii naţiunilor responsabile” în lupta împotriva inamicilor comuni şi în apărarea civilizaţiei.

Implicarea Rusiei la alegerile din SUA, un subiect spinos ce va fi ocolit

Relațiile dintre SUA și Rusia au ajuns să fie din nou tensionate, în special după ce Moscova a fost acuzată de Washington de ingerință în alegerile prezidențiale din noiembrie anul trecut. De altfel, administrația Obama a impus sancțiuni Moscovei și a expulzat zeci de diplomați din SUA.

Implicarea Rusiei la alegerile prezidențiale este un subiect intens dezbătut în SUA, unde o anchetă privind legăturile dintre consilierii lui Trump și Rusia este în desfășurare. Cu toate acestea, subiectul se așteaptă să fie ocolit de cei doi.

Mai mulţi asociaţi ai campaniei republicane sunt anchetaţi pentru posibile legături cu Moscova, după ce serviciile de informaţii americane au dezvăluit că ruşii au încercat în mod activ să încline balanţa electorală în favoarea lui Donald Trump. Acest scandal continuă să-i submineze administraţia prezidenţială, iar mai mulţi consilieri de la Casa Albă au fost nevoiţi să-şi angajeze avocaţi personali şi să-şi dedice timpul negării acuzaţiilor legate de Rusia, notează AP. În ciuda concluziilor agențiilor de informații din SUA, Donald Trump a fost reticent în a recunoaște ingerința rusă. În plus, el a catalogat drept ”ştiri false” acuzaţiile lansate împotriva asociaţilor săi şi a consilierilor de la Casa Albă.


Citește și: Ultima lovitură primită de Liviu Dragnea. Raportul secret publicat de jurnaliștii de investigație de la Rise Project


 

 
 

Urmărește-ne pe Google News