Liderii celor mai puternice 7 economii ale lumii nu au putut ajunge la o înțelegere privind aplicarea Tratatul de la Paris privind schimbările climatice. Acest lucru din cauza faptului că președintele american Donald Trump încă nu susține tratatul.
„Există o problemă nesoluționată, respectiv poziția SUA față de acordul climatic de la Paris. Toți ceilalți și-au confirmat acceptul total față de acord”, a declarat premierul italian Paolo Gentiloni. „Dar suntem siguri că, după o reflecție internă, și SUA îl vor susține”, a mai spus acesta.
Altfel, liderii G7 au reușit să ajungă la un consens în privința unor alte chestiuni, precum combaterea terorismului și conflictele din Libia și Siria. În ceea ce privește lupta împotriva teorismului, a fost semnată o declarație comună în care își confirmă angajamentele de a intensifica lupta împotriva terorismului. În textul semnat de cei 7 lideri se face referire și la eliminarea propagandei extremiste de pe internet. În acest sens, liderii G7 le cer furnizorilor de internet să intensifice eforturile de a elimina conținutul extremist.
Stațiunea Taormina din Sicilia găzduiește reuniunea liderilor G7, respectiv grupul celor mai industrializate state ale lumii. Pentru acest summit, stațiunea a fost transportată într-o adevărată fortăreață, spre nemulțumirea localnicilor.
Doar locuitorii și cei care vor participa la summitul G7 au voie să intre și să iasă din orașul păzit de mii de soldați. Timp de două zile, Donald Trump, Angela Merkel, Justin Trudeau, Emmanuel Macron, Theresa May, Shinzo Abe și Paolo Gentiloni vor discuta despre principalele subiecte mondiale, dar și despre schimbările climatice și comerț.
”Nu va fi o discuţie uşoară”, a avertizat joi, la Bruxelles, în marja summitului NATO, şeful Guvernului italian Paolo Gentiloni, a cărui ţară deţine în prezent preşedinţia G7.
El a promis să facă totul pentru a apropia punctele de vedere şi să facă din această nouă întâlnire a liderilor celor mai bogate şapte ţări din lume ”o reuniune utilă”.
Mai mult, preşedinţia italiană urmează să propună spre adoptare o declaraţie comună a G7 cu privire la lupta împotriva terorismului, una dintre temele care vor fi evocate în prima sesiune de lucru vineri dimineaţa.
Discuțiile despre modificilările climatice se anunță a fi dificile
Lucrurile se anunţă mai delicate în discuţiile ulterioare cu privire la modificările climatice sau comerţul internaţional.
Încălzirea globală, un subiect asupra căruia preşedintele american Donald Trump refuză în continuare să se pronunţe, ”va fi cel mai complicat”, a avertizat miercuri anturajul preşedintelui francez Emmmanuel Macron.
Mai mult, nimic nu lasă să se înțeleagă că liderii G7 vor ajunge la o înţelegere cu privire la acest subiect crucial. Cu toate acestea, Franța și Germania vor încerca să sublinieze importanţa Acordului de la Paris în lupta împotriva modificărilor climatice. Întreaga diplomaţie europeană încearcă să ”împingă în aceeaşi direcţie” Statele Unite pe tema încălzirii globale, potrivit preşedinţiei franceze.
Cancelarul german Angela Merkel a amintit, de asemenea, săptămâna aceasta, cât este de ataşată de respectarea acestui acord vizând să reducă emisiile de gaze cu efect de seră. ”Încerc în continuare să-i conving pe sceptici”, a spus ea recent.
Italia şi-a exprimat totodată dorinţa ca liderii G7 să convină asupra unei declaraţii comune cu privire la migraţii, însă a renunţat până la urmă, limitându-se la câteva rânduri în legătură cu acest subiect în comunicatul final, potrivit unor surse citate de France Presse. Acest text va fi de altfel mult mai scurt decât declaraţiile publicate la summiturile precedente, a avertizat preşedinţia italiană.