Țara intenționează să extindă producția de gaze cu până la o treime în următorul deceniu

La scurt timp după aceea, șeful ONU, António Guterres, a declarat la conferința COP29 că dublarea utilizării combustibililor fosili este „absurdă”.

El a spus că „revoluția energiei curate” a sosit și că niciun guvern nu o poate opri. Separat, premierul britanic Sir Keir Starmer a promis reduceri suplimentare ale emisiilor, spunând că Marea Britanie va viza acum o scădere de 81% până în 2035.

Marea Britanie a cerut altor țări să se alinieze noului obiectiv. „Să nu faceți nicio greșeală, cursa este pentru locurile de muncă în energia curată a viitorului, economia de mâine, și nu vreau să fiu în mijlocul pachetului – vreau să fiu înaintea jocului”, a declarat Sir Keir la conferință.

Unii observatori și-au exprimat îngrijorarea cu privire la desfășurarea celei mai mari conferințe climatice din lume în Azerbaidjan. Ministrul său pentru ecologie și resurse naturale – un fost director executiv al companiei petroliere de stat Socar – este președintele conferinței.

Sursa: Ilham Aliyev / Facebook

Azerbaidjanul utilizează summitul pentru climă în dezvoltarea internă a pieței combustibililor fosili

Există și preocupări că oficialii azeri folosesc COP29 pentru a stimula investițiile în compania națională de petrol și gaze a țării. Însă, adresându-se conferinței în a doua zi, președintele Aliyev a spus că Azerbaidjanul a fost supus „calomniei și șantajului” înainte de COP29.

El a spus că a fost ca și cum „mass-media occidentală de știri false”, organizațiile de caritate și politicienii ar „concura în răspândirea dezinformării… despre țara noastră”. Aliyev a spus că ponderea țării în emisiile globale de gaze este „doar 0,1%”.

„Petrolul, gazele, vântul, soarele, aurul, argintul, cuprul, toate… sunt resurse naturale și țările nu ar trebui să fie blamate pentru că le au și nu ar trebui să fie blamate pentru că aduc aceste resurse pe piață, pentru că piața are nevoie de ele”, a mai spus președintele Azerbaidjanului.

Petrolul și gazele sunt o cauză majoră a schimbărilor climatice, deoarece eliberează gaze cu efect de seră care încălzesc planeta, cum ar fi dioxidul de carbon, atunci când sunt arse pentru energie.

Foto: Președintele azer Ilham Aliyev (dreapta), în Rusia, unde s-a dus pentru a lua parte la summit-ul BRICS.
Susa: Hepta

Îngrijorări legate de SUA

SUA sunt, de asemenea, în centrul atenției la conferință, după victoria electorală a lui Donald Trump – un sceptic cunoscut al schimbărilor climatice. Luni, emisarul președintelui american Joe Biden, John Podesta, a criticat opinia președintelui ales Trump că schimbările climatice sunt o farsă și a spus că echipa SUA va continua să lucreze la acordul adoptat la COP28 în 2023.

El a adăugat că Washingtonul lucrează și la un acord adoptat anul trecut în Dubai pentru a tripla puterea regenerabilă până în 2030. Adresându-se conferinței de la Baku marți, secretarul general al ONU, Guterres, a denunțat „dublarea combustibililor fosili”.

„Sunetul pe care îl auziți este ticăitul ceasului”, a spus el. „Suntem în numărătoarea inversă finală pentru a limita creșterea temperaturii globale la 1,5 grade Celsius și timpul nu este de partea noastră”.

El a numit 2024 „un masterclass în distrugerea climei” cu dezastre „superalimentate de schimbările climatice provocate de om”. Organizația Meteorologică Mondială a ONU a spus anterior că 2024 este pe cale să fie cel mai cald an din lume.

Țările bogate „trebuie să plătească mai mult”

Guterres a spus că este nevoie de „un nou obiectiv financiar”, cu țările cele mai bogate plătind cel mai mult. „Ei sunt cei mai mari emițători, cu cele mai mari capacități și responsabilități. Țările în curs de dezvoltare nu trebuie să plece din Baku cu mâna goală”, a spus el.

Comentariile președintelui Azerbaidjanului sunt puțin probabil să deraieze discuțiile din culise, care sunt în mare parte despre obținerea mai multor bani pentru țările mai sărace pentru a-și implementa planurile climatice.

Națiunile în curs de dezvoltare solicită țărilor mai bogate să fie de acord împreună cu un fond care ar putea ajunge până la 1 trilion de dolari, folosind bani publici și privați. Liderii celor mai mari poluatori din lume nu au fost prezenți la Baku, inclusiv Biden, liderul Franței Emmanuel Macron și Narendra Modi din India.

Ministrul mediului din Burkino Faso, o țară din Africa Centrală printre cele mai sărace din lume, a spus pentru BBC că mai mulți bani sunt esențiali.

Sursa: Bărbat din orașul pakistanez Lahore care stă cu masca pe față din cauza nivelului ridicat de poluare.
Sursa: Hepta

Schimbările climatice, unele din motivele pentru dezastrele naturale tot mai frecvente

Roger Baro a spus că ar ajuta națiunea sa să facă față impacturilor actuale ale schimbărilor climatice din țară, care se confruntă cu secetă extinsă, inundații bruște și focare de boli.

Dezastrele au avut loc în regiunea Sahel, care a înregistrat temperaturi de 45°C în acest an într-un val de căldură despre care oamenii de știință au spus că ar fi fost imposibil de atins fără schimbările climatice.

Printre alți lideri mondiali care au urcat pe scenă marți a fost premierul Spaniei, care a cerut „măsuri drastice” după ce inundațiile au ucis peste 200 de oameni în țară.

Experții spun că schimbările climatice au contribuit la ploaia abundentă care a provocat inundațiile. „Trebuie să trecem printr-o decarbonizare, să ne adaptăm orașele și infrastructura”, a spus premierul Pedro Sanchez.

COP29 este programat să dureze până pe 22 noiembrie, dar există deja temeri că problemele dificile de pe masă ar putea face un acord final foarte dificil.

 
 

Urmărește-ne pe Google News