UPDATE 28 octombrie: Parlamentul regiunii belgiene Valonia a dat vineri undă verde pentru semnarea de către Belgia a tratatului de liber-schimb între UE şi Canada, relatează AFP, Reuters şi DPA.
O moţiune a parlamentului valon cu privire la acord a fost aprobată cu 58 de voturi pentru şi cinci împotrivă.
UPDATE: Autoritățile belgiene au ajuns joi la un compromis pe tema acordului de liber-schimb dintre Uniunea Europeană și Canada, acord cunoscut sub numele de CETA, a informat postul public belgian RTBF. Acordul „intrabelgian” va fi trimis ambasadorilor statelor membre ale Uniunii Europene, pentru a fi validat, scrie agenția de presă spaniolă.
„Am obținut ce era important pentru valoni”, a declarat premierul valon Paul Magnette, la ieșirea de la discuții.
Textul va ajunge și pe masa oficialităților canadiene, care urmează să se pronunțe asupra textului înainte ca acordul să poată fi semnat.
Dacă varianta inițială a acordului se modifică, ar putea fi nevoie ca acesta să fie renegociat din nou cu fiecare stat membru al Uniunii Europene. Astfel, discuţiile pe marginea acestui acord ar putea să o ia de la zero. Totuși, dacă ambasadorii UE reuniți în COREPER, ajung la consens, acordul ar putea fi semnat direct, săptămâna viitoare.
„Summitul de astăzi a fost anulat. Deocamdată, nu a fost stabilită nici o dată nouă”, a declarat joi un oficial european citat de AFP.
Guvernul federal al Belgiei nu putea semna acordul de parteneriat comercial UE-Canada din cauza opoziţiei exercitate de liderii regiunii Valonia.
În urmă cu câteva ore, premierul canadian, Justin Trudeau, anunţase că nu se va deplasa la Bruxelles pentru a participa la summit.
Românii pot călători fără vize în Canada, dacă acordul CETA va fi semnat
„Valonia nu poate semna astăzi Acordul CETA”, a declarat luni Paul Magnette, premierul Guvernului regiunii belgiene. În acest context, premierul Belgiei, Charles Michel, i-a transmis oficial preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk, că Guvernul belgian „nu poate semna acordul”. La rândul său, Andre Antoine, preşedintele Parlamentului valon şi membru al Partidului Socialist, condus de Paul Magnette, a transmis, potrivit Reuters, că regiunea Valonia va lua o decizie pe tema CETA până la sfârşitul anului. „Un termen rezonabil ar fi sfârşitul anului”, a afirmat el.
De acordul CETA se leagă speranţele românilor de a călători fără vize în Canada, începând de anul viitor. Ottawa a fost de acord să ridice restricţiile de la 1 decembrie 2017, dar doar dacă tratatul de liber schimb cu Uniunea Europeană va fi semnat.
Cu toate acestea, preşedintele Klaus Iohannis a declarat într-un interviu acordat site-ului Politico.eu, România va continua demersurile pentru aplicarea acordului privind eliminarea vizelor de călătorie în Canada chiar dacă nu va fi semnat parteneriatul comercial UE-Ottawa (CETA). „În cazul în care Acordul CETA nu va fi semnat…, noi vom continua negocierile cu partea canadiană. Am putea găsi o soluţie bilaterală în problema vizelor. Totuşi, acesta ar fi momentul ideal pentru soluţionarea acestei probleme”, a declarat Klaus Iohannis.