„Să nu aşteptăm pur şi simplu la o soluţionare a problemelor Europei de la un singur summit, ne aflăm într-o situaţie critică. Mai degrabă trebuie să arătăm prin fapte că putem face mai bine”, a avertizat Merkel în faţa presei.
UE se află într-o situaţie critică şi este ameninţată de dislocare, au avertizat vineri Germania şi Franţa în cadrul summitului de la Bratislava, menit să traseze conturul unei Europe fără Marea Britanie. Aceștia s-au reunit într-un castel situat pe un deal de pe malul Dunării, cei 27 vor să se înţeleagă asupra unei agende în vederea relansării proiectului european, în contextul în care îndemnurile de a strânge rândurile se lovesc de divergenţe profunde. Merkel a citat ca priorităţi lupta împotriva terorismului şi apărarea.
„Vom lucra împreună și vom regla problemele pe care le avem în Europa. Asta sper că va arăta summitul de la Bratislava”, a mai spus Merkel.
„Fie este dislocarea, fie este diluarea, fie este, din contră, o voinţă comună de a da un proiect Europei. Acesta este ceea ce eu numesc un nou impuls”, a subliniat și Hollande.
Liderii europeni, aflaţi sub presiune, este necesar să poarte „o discuţie foarte onestă despre starea în care se află UE”, a îndemnat gazda întâlnirii, premierul slovac Robert Fico, care a stabilit ca obiectiv ca vineri să se ajungă la o „foaie de parcurs” pentru următoarele şase luni.
Unul dintre subiectele majore, impus de cuplul franco-german, este relansarea Apărării europene, pe care pare să şi-o dorească toate ţările.
Franţa „face efortul principal pentru Apărarea europeană”, însă „ea nu poate să fie singură”, a avertizat Hollande, apreciind că „dacă Statele Unite aleg să se îndepărteze, Europa trebuie să fie capabilă să se apere singură”.
Parisul şi Berlinul au decis să expună la Bratislava o iniţiativă comună în vederea declanşării unor operaţiuni externe UE mai uşor şi să obţină finanţări europene mai mari.
Plecarea Marii Britanii, care a privilegiat întotdeauna cadrul NATO, oferă o şansă în vederea avansării pe această temă, subliniază surse diplomatice, într-un context în care Europa este înconjurată de crize, războaie şi terorism.
Comisia Europeană propune „resurse militare comune”, „un cartier general unic” şi crearea „până la sfârşitul anului” a unui fond european în vederea stimulării cercetării şi inovaţiei în industria Apărării.
„Pentru moment nu există un Stat Major operaţional, ci doar un Comitet Militar al Celor 28”, subliniază o sursă diplomatică franceză.
La ce oră se deschid secțiile de votare pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie!