Familia Jurj – Timea, în vârstă de 30 de ani, alături de soţul ei Christian, 41 de ani, precum şi de copiii Patrick şi Hannah, în vârstă de 11, respectiv 6 ani – lucrează la asamblarea jucăriilor din ouăle Kinder. Cel puțin asta scriu jurnaliștii de la The Sun. Mai mult, potrivit articolului, copiii sunt puși să muncească încontinuu, alături de părinți. În realitate, Timea Jurj ne-a povestit că doar ea asamblează aceste jucării, „de plăcere” și că totul durează doar 2-3 zile, nicidecum o muncă de 13 ore pe zi, așa cum au scris jurnaliștii.
Citește și: Reacția companiei care produce ouăle Kinder privind acuzațiile publicației The Sun
Femeia a demontat tot materialul jurnaliștilor de la The Sun și se întreabă cum de s-a ajuns în această situație. Când a ajuns acasă, femeia i-a găsit pe jurnaliști în fața casei, însoțiți de un translator. Aceștia i-au spus că vor să promoveze jucăriile din nouăle Kinder, jucării pe care le asamblează și ea de un an de zile. Așa a acceptat să stea de vorbă cu ei. Potrivit britanicilor, femeia primește aproximativ 20 de lei pentru 1.000 de astfel de jucării. „Pentru un sac, primesc aproximativ 14 lei, însă o fac și din plăcere. Nu este dificil”, a continuat Timea Jurj.
La scurt timp după ce a primit jurnaliștii, copiii femeii au sosit acasă de la școală. Ei au fost puși să facă fotografii, alături de mama lor, ca și cum ar asambla și ei jucăriile. „Ne-au așezat, ne-au spus cum să stăm – ‘Haideți, să o ajutați pe mami'”, a continuat Timea. Ulterior, scena a apărut în presa britanică drept o dovadă a „sclaviei”. Jurnaliștii britanici au scris că aceștia lucrează încontinuu la asamblaera jucăriilor. În fotografii apare chiar și nepoata femeii, care era la ea acasă, în momentul în care a fost realizat așa-numita anchetă.
Citește și: DIICOT face anchetă după reportajul publicației The Sun privind copiii exploatați
Jurnaliștii s-au oferit să-i găsească un loc de muncă în Marea Britanie
În materialul britanicilor, soțul femeii se plânge de această muncă. ”Este muncă de sclavi, dar ce am putea să facem altceva, nu avem nicio oportunitate. Atunci când vezi modul în care trăim aici trebuie să înţelegeţi de ce este visul nostru să mergem în Marea Britanie”, ar fi declarat Christian Jurj pentru The Sun. Și această afirmație se dovedește a fi falsă. „Am fost întrebată dacă mi se pare că e sclavie și am zis că nu”, ne-a mai declarat femeia.
Mai mult, femeia a povestit că jurnaliștii au vrut să îi filmeze în timp ce duc jucăriile la fabrică și au spus că le oferă bani la schimb, ba chiar îl vor ajuta pe soțul femeii să-și găsească loc de muncă în Marea Britanie. Atunci, Timea a refuzat să mai colaboreze cu britanicii și a refuzat să apară în material, după cum ne-a povestit. Mai mult, după apariția articolului, ea a fost ajutată să ia legătura cu jurnaliștii de la The Sun, pentru a cere clarificări, iar aceștia au susținut, inițial, că ei nici măcar nu au scris așa ceva.
Totodată, după apariția materialului în presa britanică, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Satu Mare şi Inspectoratul Teritorial de Muncă au anunțat că fac anchete în cazul familiei care şi-ar folosi copiii pentru a asambla jucării din ouă Kinder şi a celor două firme care i-ar plăti pe părinţii acestora – Romexera şi Prolegic.
„Ne-am autosezizat. Din deplasările la fața locului, nu se confirmă lucrurile în expuse în ancheta din ziarul The Sun. Acești copii frecventează școala, nu au nicio absență. Modul în care a fost realizat acest reportaj ridică mari semne de întrebare. Copiii nu sunt cei care fac jucăriile. Copiii merg la școală. Mama este o femeie 30 de ani, tânără pensionată pe caz de boală”, a declarat Mariana Dragoș, director DGASPC Satu Mare.
Ce spune reportajul The Sun
Potrivit celor de la The Sun, familia Jurj primeşte ouăle şi jucăriile de plastic de la firma Prolegic, care este subcontractată de către Romexa SA. Reprezentanţii Romexa SA au declarat, pentru jurnaliștii britanici, că nu aveau nicio idee că firma subcontractată trimitea ouăle pentru asamblare în locuinţele unor familii sărace. Ulterior, jucăriile sunt transportate la fabrica Ferrero din localitatea Carei, iar intermediarii vând ouăle asamblate în schimbul a 80 de penny pe bucată.
”Dacă directorii de la Ferrero ar şti se ce întâmplă în România probabil că ar avea un atac de cord. Compania nu primeşte ce a plătit, iar intermediarii câştigă o avere pentru munca unor oameni, care sunt trataţi ca sclavi”, a declarat o sursă anonimă din interiorul companiei Ferrero, pentru The Sun.