Părinţii nu mai au locuri de muncă

“Mama mea nu avea serviciu acolo şi câştiga puţin, aşa că ne-am întors şi a rămas acolo doar tatăl meu. La şcoala de aici nu se lucrează atât de mult ca în Spania la clasă, iar lucrurile sunt mai grele”, ne-a mărturisit Andreea. Probleme nu sunt doar pentru cele două fetiţe, ci şi pentru cadrele didactice care le au în grijă şi care trebuie să le acorde mai multă atenţie atât la cursuri, cât şi în afara lor.
“Mulţi dintre copiii care s-au întors suferă de tulburări de atenţie, de adaptare comportamentale şi lingvistice uneori. În general, micuţii preiau din modelele culturale din ţările unde au locuit şi tocmai această pendulare între modelele de acasă şi cele din străinătate dezvoltă aceste tulburări emoţionale”, este de părere Dan Pâslaru, psihologul unităţii de învăţământ.

Studiile le sunt echivalate de minister

Potrivit Inspectoratului Şcolar, un număr de 73 de copii sunt în situaţia Andreei şi Alexandrei, la nivelul judeţului Buzău.
“Venirea lor este determinată evident de reîntoarcerea părinţilor care nu mai au un loc de muncă şi nu mai au mijloace de întreţinere. Noi facem pentru fiecare un dosar de echivalare a actelor de studii, dosarul s-a trimis la minister, unde sunt oameni pricepuţi în materie, şi după ce primim echivalările de la minister ei vor fi trecuţi în catalog. Deocamdată nu sunt trecuţi în catalog, ci li se pun note sau calificative în caietele profesorilor”, a declarat Gheorghe Enache (foto), inspector şcolar.

Situaţie îngrijorătoare în toată ţara

Situaţia este îngrijorătoare la nivelul întregii ţări. La fel ca în Buzău, şi în alte judeţe zeci de copii ai “stranierilor” s-au întors anul acesta acasă.
Potrivit datelor furnizate de Asociaţia Alternative Sociale, cei mai mulţi dintre aceştia au fost din zona Moldovei, respectiv din judeţele Bacău (1.118), Neamţ (973), Iaşi (943) şi Galaţi (913).

 
 

Urmărește-ne pe Google News