În 1918, Marea Adunare Naţională a consfinţit unirea Ardealului cu România

Banat1 Decembrie a devenit Ziua Naţională a României prin Legea nr. 10, adoptată la 31 iulie 1990, iar în 1991 această prevedere a fost trecută în Constituţie. Data are o semnificaţie istorică: la 1 Decembrie 1918, după Primul Război Mondial în care Austro-Ungaria a fost înfrântă, Marea Adunare Naţională, formată din 1.228 de delegaţi şi susţinută de 100.000 de români, a adoptat la Alba Iulia o rezoluţie prin care s-a consfinţit unirea tuturor românilor din Transilvania, Banat, Crişana, Satu Mare şi Maramureş cu România.

Cel mai mare drapel, arborat la Slatina

Steagul României arborat la Slatina, cu ocazia Zilei Naţionale, e vizibil din orice zonă a municipiului. Înălţimea soclului şi a catargului este de 50 metri, iar steagul măsoară în lungime 27 metri, iar în lăţime – 15 metri. Acesta a fost amplasat pe Dealul Grădişte, cel mai înalt punct din oraş, acolo unde, înainte de Revoluţie tronau poretretele imense ale cuplului dictatorial, Elena şi Nicolae Ceauşescu.

De 11 ani, coase steaguri tricolore


Veronica Eşanu (62 de ani), o pensionară din Piteşti, confecţionează steaguri de mai bine de zece ani, activitate care i-a adus renumele de “Doamna Tricolor”. Ea participă la nenumărate târguri în ţară şi mai toate primăriile din judeţul Argeş apelează la serviciile ei când trebuie să-şi reînnoiască drapelul. În preajma zilei de 1 decembrie, femeia nu-şi vede capul de treabă, dar onorează toate comenzile, pentru că pasiunea ei îi aduce şi bani. Preţurile pornesc de la 2 lei pentru steagurile mici şi ajung până la 18 lei, pentru cele de dimensiuni mari.

Băse şi Ponta se întâlnesc la paradă

Administraţia Prezidenţială a anunţat că preşedintele Traian Băsescu va fi prezent astăzi, de la ora 11.00, la parada militară de la Arcul de Triumf din Capitală. Nici premierul nu ratează evenimentele de azi din Bucureşti. Victor Ponta a dat de ştire la rândul său că va participa la parada militară de la Arcul de Triumf, alături de preşedintele Senatului, Crin Antonescu.

Defilare pe sub Arcul de Triumf şi petreceri în pieţe

  • Peste 1.500 de militari participă astăzi la parada organizată în Capitală începând cu ora 11.00. La defilarea pe sub Arcul de Triumf vor fi prezente şi patrulele călare ale Poliţiei Locale a Municipiului Bucureşti care vor fi însoţite de o mascotă: Ema, căţeluşa salvată iarna trecută de la îngheţ. După paradă, sunt organizate mai multe evenimente:
  • Începând cu ora 12.00, se va servi fasole în Parcul Dr. Taberei, la Foişor.
  • Între 12.00 şi 18.00, atât astăzi, cât şi mâine, Arcul de Triumf poate fi vizitat.
  • De la ora 12.15, în faţa Primăriei Sectorului 2 vor avea loc defilări şi demonstraţii de arte marţiale, apoi vor fi împărţite sărmăluţe şi ţuică fiartă.
  • De la ora 12.30 în Parcul Crângaşi se va servi fasole, iar de la 15.30 vor avea loc spectacole populare.
  • La ora 16.30, Primarul Cristian Popescu-Piedone va aprinde luminile de Crăciun din sector.

Traficul închis în zona Kiseleff din Bucureşti

Parada militară de astăzi aduce restricţii în trafic. Astfel, de la ora 5.00 până la ora 14.00, pe şos. Kiseleff tronsonul dintre Piaţa Presei Libere şi Piaţa Arcul de Triumf va fi închis. Între orele 9.00 – 14.00, nu se va circula pe şos. Kiseleff între Piaţa Presei Libere şi Piaţa Victoriei, pe str. Alexandru Constantinescu, pe bd. Mareşal Alexandru Averescu, între Piaţa Arcul de Triumf şi bd. Mărăşti şi pe bd. Constantin Prezan, între Piaţa Arcul de Triumf şi Piaţa Charles de Gaulle.

Urmărește-ne pe Google News