„Această neînțelegere, născută în urma afirmațiilor confuze ale autoritățile de sănătate publică și din titlurile de presă înșelătoare, este o rușine. Propagă frică inutilă în rândul persoanelor vaccinate, în timp ce subminează încrederea publică în importanța și eficiența vaccinării”, subliniază expertul.

Medicul pune confuzia pe seama unei declarații eronate făcute în aprilie 2021 de directorul Centrelor pentru Prevenirea și controlul Bolilor (CDC), Rochelle Walensky, care a proclamat triumfător că „persoanele vaccinate nu sunt purtătoare ale virusului” citând eficiența serurilor. Ea a revenit asupra afirmațiilor, dar mesajul a fost deja rostogolit puternic în presă și a oferit populației o speranță falsă.

În momentul în care varianta Delta a început să se răspândească rapid și a devenit dominantă, această speranță falsă s-a transformat rapid în decepție. Un focar COVID din statul american Massachusets, în care 74% dintre cele 469 de cazuri erau în rândul celor vaccinați cu schema completă, a făcut CDC să-și schimbe recomandarea privind purtarea măștii și să transmită un mesaj dur: „persoanele vaccinate infectate cu varianta Delta pot fi la fel de contagioase precum cele nevaccinate”.

Cele două episoade cu mesaje atât de diferite au provocat confuzie puternică în rândul americanilor, iar mesajul distribuit era că „persoanele vaccinate răspândesc virusul la fel de ușor precum cele nevaccinate”. Craig Spencer atrage atenția că cine face această afirmație ignoră un detaliu crucial.

„Pentru a transmite coronavirusul, trebuie să-l fi contractat. Iar persoanele vaccinate sunt cu mult mai puțin predispuse să-l contracteze. (…) În ciuda îngrijorărilor privind scăderea imunității, vaccinurile oferă cea mai bună protecție în fața virusului. Iar dacă cineva nu este infectat, nu poate răspândi virusul”, spune medicul.

Specialistul în medicină de urgență subliniază că o persoană care se infectează post-vaccinare poate ajunge să transmită virusul la fel de ușor ca un nevaccinat, dar va fi contagios pentru o perioadă mai scurtă, iar încărcătura virală va fi mai mică.

„Din acest motiv este foarte important ca un număr cât mai mare de persoane să se vaccineze pentru a controla răspândirea coronavirusului. Fiecare persoană vaccinată limitează abilitatea virusului de a se ascunde, a se replica și a se propaga”, precizează Craig Spencer.

El invocă în argumentarea sa cele mai recente date din orașul New York unde 96% dintre persoanele infectare erau nevaccinate, iar doar 0,33% erau înregistrate în rândul celor vaccinați cu schema completă.

„Pentru a evidenția ce înseamnă acest lucru în lumea reală, imaginați-vă două nunți cu 100 de invitați, una în care toată lumea este nevaccinată și alta în care toți oaspeții sunt vaccinați. În grupul nevaccinat, probabilitatea ca măcar unul dintre invitați să aibă COVID-19 este semnificativ mai mare. În mod similar, toți cei prezenți sunt expuși, iar virusul va infecta probabil mulți alții, având în vedere transmisibilitatea crescută a variantei Delta.

Cu toate acestea, la nunta cu participanți exclusiv vaccinați, probabilitatea ca unul din cei prezenți să aibă COVID-19 este minusculă. Chiar dacă cineva prezent este infectat, probabilitatea ca și ceilalți oaspeți să contracteze virusul este la fel de scăzută, dată fiind protecția oferită de vaccin”, subliniază expertul.

Chiar dacă vaccinurile sunt cea mai bună protecție împotriva virusului, ele nu sunt perfecte, subliniază medicul, motiv pentru care unele măsuri, precum masca, pot fi utile în unele circumstanțe.

„În calitate de doctor în medicina de urgență, am văzut direct rolul crucial al vaccinurilor în reducerea simptomelor severe ale unui virus care mi-a umplut unitatea de primiri urgență la începutul pandemiei. Și ca membru al unuia dintre primele categorii vaccinate, am fost ținut în siguranță de vaccin în timp ce îngrijeam pacienții și m-a ajutat să nu aduc virusul acasă la familia mea”, precizează medicul.

 
 

Urmărește-ne pe Google News