„Sunt diverse propuneri pe masa negocierilor. Pe de-o parte, politice, și, cel mai important, militare. Este vorba despre formula de încetare a focului și de retragere a trupelor ruse. Se discută cum ar putea arăta documentele finale, pentru că este necesar să le parafăm și să le semnăm”, a explicat negociatorul ucrainean Mihailo Podoliak.

El a asigurat că runda a patra a întâlnirii cu delegația Rusiei va avea loc „imediat ce se vor elabora formate juridice reciproce. Acest lucru este posibil mâine sau poimâine (n.r. – 14-15 martie)”. 

Tratatul ar trebui să cuprindă mai multe poziții, afirmă partea ucraineană.

  • Cele legate de încetarea războiului ca atare;
  • Procedura în ceea ce privește parametrii de timp pentru retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Ucrainei;
  • Acord de pace și garanțiile de securitate pentru Ucraina, astfel încât astfel de situații să nu se repete.

Podoliak a subliniat, de asemenea, o altă direcție: discuția despre distrugerea pe scară largă a infrastructurii provocate de trupele ruse în toată Ucraina.

„În pofida tuturor declarațiilor Federației Ruse conform cărora loviturile sunt făcute numai asupra țintelor militare, acestea au fost aplicate intens asupra infrastructurii civile. Este distrusă semnificativ, în special în zonele de frontieră, părți din regiunile centrale. Dorim mecanisme compensatorii și bugetul cu care vor fi restabilite toate acestea”, a spus Podoliak, subliniind că vorbim de sume în miliarde de dolari, după o estimare preliminară.

„Sunt progrese semnificative”, spune și Rusia

Șeful Comisiei Dumei de Stat pentru Afaceri Internaționale, membru al delegației ruse la discuțiile ruso-ucrainene, Leonid Sluțki, a spus, de asemenea, că vede premisele pentru apropierea dintre pozițiile Moscovei și Kievului în negocierile din cadrul zilelor viitoare.

„Sunt progrese semnificative. Conform așteptărilor mele personale, acest progres se poate dezvolta în zilele următoare într-o poziție unificată a ambelor delegații, în documente pentru semnare”, a declarat el, într-un interviu pentru canalul RT Arabic TV.

Prima rundă de negocieri a avut loc în regiunea Gomel din Belarus pe 28 februarie. Apoi, echipele s-au mutat la Belovejskaia Pușcia, regiunea Brest, tot în Belarus, unde pe 3 martie a avut loc a două rundă de discuții. Pe 7 martie, a avut loc cea de-a treia rundă de negocieri. Niciuna dintre discuții nu a adus rezultate semnificative.

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

Urmărește-ne pe Google News