Cetățean german, Matthias Warnig este șeful Nord Stream 2, subsidiară a grupului rus de stat Gazprom, care a realizat gazoductul menit să dubleze cantitatea de gaze livrate Germaniei. Proiectul a fost înghețat după atacarea Ucrainei.
Pe 23 februarie, cu o zi înainte de invazia Rusiei, Warnig a fost inclus de SUA pe lista persoanelor asupra cărora s-au impus sancțiuni privind blocarea activelor și restricții în tranzacțiile comerciale în dolari.
Într-un interviu recent acordat publicației germane Die Ziet, fostul ofițer STASI (serviciul secret și poliția politică a fostei Republici Democrate Germane) a povestit în detaliu despre relația sa informală cu președintele rus Vladimir Putin.
Nimeni din Occident nu are o relație mai strânsă cu Vladimir Putin decât Matthias Warnig. S-au întâlnit de sute de ori, începând cu anii 90. Au vânat, au pescuit și au călătorit împreună. Cu 20 de ani în urmă, când amândoi erau într-o criză conjugală profundă, a plecat o vreme în Rusia pentru a lua micul dejun împreună în fiecare dimineață și au plâns.
Die Zeit:
„Sunt toxic” se intitulează articolul din Die Ziet, prilej pentru Novaia Gazeta – publicație cunoscută pentru pozițiile critice față de Kremlin – de a prezenta portretul celui care se declară prietenul lui Putin.
Recrutat de STASI de la 18 ani
Arthur Matthias Warnig s-a născut în fosta Republică Democrată Germană în 1955 și s-a alăturat Partidului Unității Socialiste din Germania în timp ce era încă la școală. Până la vârsta de 18 ani, a devenit secretar al Tineretului German Liber și în același timp a fost recrutat de STASI, scrie Novaia Gazeta.
Warnig a urmat șase luni de pregătire în regimentul de gardă de elită al STASI, iar la 3 octombrie 1974 a devenit angajat cu normă întreagă al serviciilor secrete. Curând după aceea, Warnig a fost angajat în departamentul ministerial pentru știință și tehnologie, numele său de cod fiind „The Economist”.
Trimis în misiune în Germania de Vest
În același timp, a studiat la Școala Superioară de Economie din Berlinul de Est. Ulterior, a fost trimis în Germania de Vest.
La STASI, Warnig a lucrat într-un departament a cărui misiune era să extragă informații legate de evoluțiile militare din Occident, iar după o vreme a ajuns să fie recrutor.
Unul dintre primii cercetători ai biografiei lui Warnig, jurnalistul „The Wall Street Journal” David Crawford, scrie că Matthias avea „tactici de recrutare neortodoxe”: în loc să facă reclamă ideologiei comuniste pentru a atrage adepți, el construia relații informale cu aceștia.
În 1986, ofițerul STASI a primit un nou nume de cod – „Arthur” – și activa sub acoperire la biroul comercial est-german din Dusseldorf.
La sfârșitul anilor ‘80, lucra la Dresdner Bank, despre care furniza informații, potrivit dezvăluirilor publicate în presa internațională. Warnig neagă că ar fi transmis informații despre bancă, dar recunoaște că a lucrat pentru STASI, scrie publicația rusă.
Succesul muncii sale poate fi judecat după faptul că a fost avansat la gradul de maior și a primit trei medalii, subliniază Novaia Gazeta.
Recrutat de Putin
Ofițerul KGB Vladimir Putin a lucrat și el la Dresda și, conform „The Wall Street Journal”, l-a recrutat pe Warnig în 1989. Acesta și-a dat demisia din STASI în același an.
În 1990, s-a întâlnit cu Vladimir Putin la Sankt Petersburg. Dresdner Bank a încercat să obțină o licență de operare bancară în Sankt Petersburg. Warnig a luat parte la negocieri, iar Putin era responsabil de relațiile economice externe. Oficiul bancar este deschis în 1991. Ulterior, fostul ofițer STASI devine președinte al Consiliului de Administrație al Dresdner Bank ZAO, subsidiara Dresdner Bank din Rusia.
- În anii 90, pentru a le pune la adăpost de conflictele violente care izbucniseră între bandele care se luptau pentru controlul comerțului cu energie din Sankt Petersburg, Vladimir Putin și-a trimis cele două fete, Maria Vorontsova și Katerina Tikhonova, în Germania, iar tutorele lor legal a fost același Matthias Warnig, conform biografiei de pe wikipedia.
În 2005, Warnig a fost nominalizat pentru Consiliul de Administrație al Gazprom, fără să primească însă voturile necesare.
Un an mai târziu, în schimb, a fost numit director general al Nord Stream AG, consorțiul care a construit și exploatează gazoductul submarin între Rusia și Germania.
Prezent în conducerea unor companii de stat din Rusia
La 30 iunie 2011, Warnig este ales membru al Consiliului de Administrație al Transneft, grup rus care deține monopol asupra sistemului de conducte prin care este transportat țițeiul din Rusia. La 29 iulie devine președintele acestui for.
Câteva luni mai târziu, devine membru în CA la Rosneft, cel mai mare producător de petrol din Rusia, companie deținută de stat.
În 2012, ajunge președintele Consiliului de Administrație al Rusal, cel mai mare producător de aluminiu din lume, companie deținută de miliardarul Oleg Deripaska.
În 2013, Matthias Warnig era titular al Ordinului de Onoare al Rusiei și soțul Elenei Semyonova din Sankt Petersburg.
Warnig se retrage din fruntea Rusal în 2018, după introducerea sancțiunilor americane împotriva companiei.
În același an, Warnig participă la cea de-a patra ceremonie de învestire a lui Vladimir Putin, deși nu mai locuiește permanent în Rusia.
Sancțiunile americane
Evenimentele din 2022 l-au afectat direct: Warnig a căzut sub sancțiunile americane pe 23 februarie, în calitate de șef al Nord Stream 2, iar în mai, împreună cu fostul cancelar al Germaniei Gerhard Schroeder, a părăsit consiliul de administrație al Rosneft.
După ce s-a trezit cu conturile blocate, Matthias Warnig a povestit pentru Die Zeit că Putin i-a oferit ocazia de a se muta la Moscova împreună cu familia. Nu a vrut să trăiască „în spatele zidurilor înalte”, spune el, și a preferat să rămână în Insulele Canare, unde își are astăzi reședința.
Ce i-a spus Putin despre „operațiunea specială” din Ucraina
În prezent, Warnig deține MW Invest GmbH, care gestionează finanțele familiei, și se ocupă cu afaceri imobiliare în Germania.
Se află în continuare în relații cordiale cu Vladimir Putin, pe care spune că l-a chestionat direct cu privire la obiectivele așa-zisei „operațiuni speciale” din Ucraina. „Este secret de stat”, sună răspunsul pe care l-a primit din partea președintelui rus.
Foto: Hepta