Cumpărăm puţină carne, pentru că este scumpă

Cheltuielile lunare pentru alimente sunt în medie de 200 de lei, cea mai mare parte a sumei – aproape 45% – mergând către carne şi produse de panificaţie. Din această sumă, doar pâinea poate fi cumpărată în volum mare, pentru că este mai ieftină.
Consumul de carne este mic, de 3,2 kilograme pe lună, la jumătatea cantităţii din 2009, pentru că este foarte scumpă în raport cu puterea de cumpărare. Restul se împarte între lactate, legume, fructe – care reprezintă circa un sfert din cheltuielile lunare cu mâncarea şi băuturile – şi alte alimente, precum ulei, ciocolată, orez sau făină.
Conform specialiştilor în panificaţie, pâinea pe care o găsim în magazine are o calitate slabă pentru că are un conţinut ridicat de ameliatori şi afânători, care pot menţine produsul pe piaţă o perioadă mai îndelungată, dar care supun pancreasul consumatorului la un stres sporit.
Conform studiilor realizate de Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, 25% din pâinea de pe piaţă nu conţine E-uri, 37,5% nu are etichetă, iar restul conţine E475, E322, E471, E330, E160a, E300, E 262.

«Alimentaţia sărăcăcioasă aduce boli cardiovasculare»

“Trebuie menţionat că pâinea ca atare nu face rău organismului. Dar nu e cel mai fericit aliment dacă e doar pâine albă în cantităţi mari, fără aport de proteine animale şi hrană diversificată, adică acolo unde alimentaţia este sărăcăcioasă, sigur apar şi bolile cardiovasculare, şi diabetul”, ne-a spus medical nutriţionist Şerban Damian (foto).

Vom reveni la reţetele de pe timpul lui Ceauşescu

Patronatele din panificaţie au promis că anul acesta vor readuce pe piaţă produse coapte după reţete vechi de mai bine de 30 de ani, de pe timpul lui Ceauşescu, mai gustoase, adică fără ameliatori, dar un pic mai scumpe: pâine albă, semialbă, neagră cu cartofi, “împletiţi suprapuşi” şi pâine de secară.
“Aceste produse au un preţ ceva mai mare faţă de celelalte, dar nu mai mult de 10%”, a spus Aurel Popescu (foto), preşedintele Rompan – Patronatul Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase.

La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
 

Urmărește-ne pe Google News