Luni, trei bărbați neidentificați au vizitat casa unui alt membru al personalului ONU care se afla la locul de muncă în acel moment. L-au întrebat pe fiul său unde este tatăl său și l-au acuzat că minte: „Știm locația lui și ce face”.

Aceste episoade se numără printre zeci de incidente menționate într-un document intern de securitate al ONU văzut de Reuters care descrie amenințările, jafurile asupra birourilor ONU și abuzuri fizice aplicate personalului începând cu 10 august, cu puțin timp înainte ca talibanii să ajungă la putere.

În timp ce mișcarea islamistă a încercat să-i liniștească pe afgani și puterile occidentale că vor respecta drepturile oamenilor, rapoartele despre represalii au subminat încrederea în cele spuse de grupare. Talibanii nu au oferit nicio reacție privind informațiile din documentul ONU.

Grupul a declarat că va investiga abuzurile raportate și a încurajat, de asemenea, organizațiile umanitare să își continue activitatea. Ei au transmis, săptămâna aceasta, că ajutorul este binevenit, atâta timp cât nu este folosit ca mijloc de influență politică asupra Afganistanului.

„Autoritățile aflate la putere în Kabul sunt responsabile pentru siguranța și securitatea personalului și sediului ONU. Rămânem în legătură cu ei în această privință”, a transmis purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric.

Organizația Națiunilor Unite a mutat aproximativ o treime din cei 300 de angajați străini pe care îi avea din Afganistan în Kazahstan. De asemenea, a subliniat că a dorit să mențină o prezență pentru a ajuta poporul afgan.

Există încă aproximativ 3.000 de angajați afgani ai ONU în țară. Un purtător de cuvânt al ONU a declarat că organismul mondial a fost în contact cu alte țări pentru a le îndemna să ofere vize sau să sprijine mutarea temporară a unora dintre ei.

Mii de oameni au fugit din Afganistan de când talibanii au intrat în Kabul, pe 15 august, îmbarcându-se cu zboruri militare și comerciale. Aeroportul din Kabul a fost scena unor imagini dramatice cu mii de oameni care s-au înghesuit și călcat în picioare pentru a putea fugi din țară.

Unii se tem de o revenire la aplicarea brutală a legilor islamice sharia de către talibani precum a fost cazul când au guvernat ultima dată. Între 1996 și 2001, talibanii au interzis femeilor să lucreze, iar fetele nu aveau dreptul să meargă la școală.

Alții, inclusiv cei care lucrează în advocacy și drepturile omului, cred că ar putea fi ținta represaliilor după ce zeci de oameni au fost uciși în atacuri puse pe seama talibanilor în ultimul an.

„Suntem în pericol”

O femeie afgană, care a lucrat pentru Națiunile Unite timp de câțiva ani, a declarat pentru Reuters că se simte abandonată.

„Fiecare femeie pe care o cunosc are aceeași frică ca mine. Ce se va întâmpla acum cu copiii noștri dacă suntem pedepsiți pentru munca noastră? Ce se va întâmpla cu familiile noastre? Ce ne vor face?”, a spus ea, sub protecția anonimatului.

Într-un mesaj video către personalul din Afganistan, marți, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat că este îngrijorat de rapoartele potrivit cărora unii au fost hărțuiți și intimidați.

O evaluare de risc făcută de ONU din 21 august subliniază că nu există „conducere și control coerente” în cadrul talibanilor.

Viteza victoriei lor militare, care a coincis cu retragerea trupelor străine conduse de SUA după 20 de ani de război, a lăsat un vid de putere, iar grupul se luptă să formeze un guvern în Kabul și în alte regiuni care să conducă țara.

Un muncitor afgan al ONU, care a vorbit sub condiția anonimatului, a declarat pentru Reuters că știe despre cel puțin 50 de angajați afgani avertizați sau amenințați de talibani.

„Personalul național al ONU care se află sub o amenințare gravă directă a talibanilor trebuie evacuat”, a cerut el.

El a spus că amenințările nu sunt toate legate de statutul de angajați ONU, ci sunt parte a presiunilor talibanilor de a impune controlul asupra Kabulului.

O a doua femeie afgană care lucrează la Organizația Națiunilor Unite și-a schimbat în mod repetat domiciliul, alături de soțul și fiica ei de 3 ani, în ultimele 10 zile. Unii dintre vecinii ei știau că lucrează la Organizația Națiunilor Unite și se îngrijorează că ar putea să ofere informații despre ea.

Are o viză pentru o țară vecină, dar este frustrată de faptul că Organizația Națiunilor Unite nu a ajutat-o să părăsească Afganistanul.

„Ne așteptam ca întregul sistem ONU să ne ajute. Ne așteptam sincer la asta”, a spus femeia. „Suntem în pericol. Și dacă nu putem lucra, cine va ajunge la oameni?”, a conchis femeia.

 
 

Urmărește-ne pe Google News