Sunt o cititoare foarte fidela a ziarului Libertatea, am 19 de ani si un prieten de putina vreme. Amandoi suntem la inceputul vietii sexuale si se intampla deseori sa o dam in bara, adica nu stim in ce pozitie este mai bine sa stam si nu ne satisfacem. Eu, de exemplu, nu stiu ce este acela orgasm, desi suntem impreuna de o jumatate de an. Va rugam frumos sa ne spuneti cand se ajunge la penetrare. Sper din tot sufletul sa nu ocoliti scrisoare mea. Cu multumiri, Florentina F. din Braila.
Nu exista un standard, nu sunt reguli fixe care sa-ti spuna explicit cand a sosit momentul penetrarii. In general, se ajunge in aceasta clipa atunci cand tensiunea sexuala a celor doi parteneri este maxima. Sa nu uitam ca o relatie sexuala este un act de dragoste, iar nu o simpla descarcare a tensiunilor erotice! Pentru a atinge culmile placerii este nevoie de o afectiune intensa intre cei doi.
Pozitia in timpul actului sexual variaza larg de la o cultura la alta si de la un cuplu la altul. Sexologii recomanda acele pozitii care permit amandurora miscari libere si posibilitatea de comunicare prin gesturi (mangaieri, saruturi). Si, nu in ultimul rand, este de dorit ca barbatul sa tina cont de faptul ca partenera atinge orgasmul ceva mai greu decat el. De aceea se alege o pozitie care sa-i permita prelungirea timpului de contact (unii autori sunt de parere ca pozitia cea mai potrivita ar fi cea cu femeia deasupra). Dar nu pozitia este atat de importanta, cat satisfactia obtinuta de cei doi parteneri in timpul actului sexual. Multe cupluri apeleaza, la un moment dat, la diferite tehnici, metode sau pozitii. Insa intimitatea emotionala si bucuria de a darui si de a primi placerea, in egala masura, pot sa aduca infinit mai multe satisfactii; cand esti mereu in miscare, incepi actul sexual intr-o pozitie, il continui in alta si apoi atingi orgasmul in cine stie ce pozitie (Benjamin Sadocky in “The Sexual Experience”).
“Nu stiu ce e acela orgasm, desi suntem impreuna de o jumatate de an!”. Sa nu te nelinistesti! Esti la inceputul vietii sexuale si e firesc sa se intample asa. Mintea si trupul tau au nevoie de timp pentru a se obisnui cu senzatiile sexuale. Incet, incet, vei descoperi care sunt senzatiile fizice ale sexualitatii si-apoi orgasmul.
Numele meu este M.N., am 46 de ani si sunt debusolat de ce se intampla in zilele noastre. Va rog sa-mi spuneti ce este perversiunea sexuala si ce atitudine ar trebui sa am fata de ea. Am auzit ca ar fi o eliberare, dar mi se pare absurd. Va salut cu respect, M.N. din Bucuresti.
Perversiunea este o fixatie in contextul careia sexualitatea mascheaza anumite tulburari psihice. In acest caz, scopul sau nu mai este satisfacerea sexuala, ci un mecanism de aparare la care apeleaza anumite persoane pentru a-si pastra relativa stabilitate psihica. Asadar, perversiunea nu este o eliberare, ci o incatusare in propriile norme. Adevarul este ca marea parte a fanteziilor perverse sunt incredibil de banale. Ele se evidentiaza eventual prin multitudinea de accesorii erotice.
“Ce atitudine ar trebui sa am fata de ea?”. Depinde! Comportamentul pedofililor, gerontofililor sau necrofililor este diferit de cel al fetisistilor, de exemplu. Primii au obsesii primejdioase si e cazul sa fie tratati, iar ceilalti sunt cel mult ridicoli sau penibili si ar putea fi tolerati.
Cele mai interesante scrisori ale cititorilor si raspunsurile oferite de specialista noastra,
Gabriela Dimovici