Mai mulți reprezentanți ai universităților ieșene au precizat că ideea pensionării la vârsta de 70 de ani este una de bun augur, atâta vreme cât rămâne facultativă, dar ridică semne de întrebare atunci când se vorbește despre o consecvență legislativă care să le permită oamenilor să își facă planuri de medie sau lungă durată cu privire la ce vor vrea să facă la bătrânețe.
”Este discutabilă chestiunea”
Prof. univ. dr. Dinu Airinei, care conduce de 12 ani Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, atrage atenția asupra condițiilor în care se poate face această prelungire a activității.
”Este discutabilă chestiunea, măsura trebuie privită în raport cu diferitele categorii de persoane. Chiar citeam o statistică cum că în Vest, durata medie de viață este de 80 de ani, în timp ce la noi ar fi de 68 de ani. Dacă punem problema așa și vorbim că ar putea fi o măsură obligatorie, atunci evident că nu este în regulă”, a explicat prof. univ. dr. Dinu Airinei.
Acesta a dat exemplul din învățământ. Legea Educației Naționale nr. 1/2011, promovată de fostul ministrul Daniel Funeriu, impunea ca obligatorie ieșirea la pensie a profesorilor universitari, până când o modificare legislativă introdusă în mandatul Ecaterinei Andronescu permitea prelungirea activității ca titular până la 70 de ani, după ce an de an, odată ce un cadru didactic împlinea vârsta de 65 de ani, Senatul universității valida solicitarea profesorilor de a continua pe post. Profesorul explică faptul că s-a pierdut o importantă resursă umană în acel interval tocmai din cauza faptului că nu a existat predictibilitate, iar mai multe domenii au rămas descoperite pentru că nu au fost tineri care să vină din spate.
”Am avut cazuri în care unii profesori au cerut prelungire și au lucrat până la 70 de ani în condiții normale, dacă va fi la cerere cred că nu ar fi o problemă, dar trebuie să fie o stabilitate. Dacă în învățământ, după ce era obligatoriu să ieși la pensie la 65 de ani, acum venim cu această liberalizare, dar dacă peste câțiva ani se schimba guvernul și se propune altceva? Lumea își face totuși calcule pe o perioadă, are o viziune, are nevoie de stabilitate. Pe noi ne-au obligat să ieșim inițial la 65 și guvernanții actuali vin și ne spun – «dar cine v-a obligat să ieșiți la pensie?»”, a completat prof. univ. dr. Dinu Airinei.
”Atâta timp cât rămâne o măsură opțională, atunci este de bun augur”
De aceeași părere este și prof. univ. dr. Gerard Jităreanu, președintele Senatului Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară ”Ion Ionescu de la Brad”. Acesta crede că, mai ales în învățământ, profesorii care au capacitatea fizică și intelectuală să lucreze cu studenții și să facă și cercetare, dacă sunt cadre didactice valoroase, ar trebui să poată continua până la 70 de ani, cu acordul Senatului fiecărei universități. Acesta a menționat și sectorul privat, în agricultură și horticultură, unde o astfel de măsură ar putea fi benefică, dat fiind faptul că există un mare deficit al forței de muncă.
”Evident că în sectoarele unde este deficit, o astfel de măsură este binevenită, dacă își doresc și angajatorii, și angajații să existe continuitate. Mai ales acolo unde nu există forță de muncă disponibilă, legea ar trebui să ajute. Atâta timp cât rămâne o măsură opțională, fiecare să își poată alege să continue în funcție de putere, de sănătate, de starea psihică, atunci este un lucru de bun augur”, a precizat prof. univ. dr. ing. Gerard Jităreanu.
”E prea mult”
”Nu sunt de acord cu așa ceva, e prea mult. Ar trebui când ieși la pensie să te bucuri de viață. La 70 de ani e mai greu să te bucuri din cauza sănătății și a mai multor factori”, ne-a spus o tânără din Timișoara.
”Nu cred că o să se întâmple”
„Ideea este că nu e în regulă și nu cred că o să se facă. La 70 de ani, vă dați seama! E mare diferență de la 65 la 70 și nu cred că o să se întâmple. De la 70, la noi în țară e mult mai complicat”, susține un bărbat din Timișoara.
”Trebuie să ne gândim și la tineri”
”Nu cred că vrea să pună la 70, e doar o propunere. Dar noi suntem învățați că, dacă arde o garsonieră, a ars tot blocul. Eu nu cred că se va întâmpla. Dar nu ar fi o idee bună, pentru că în primul rând sunt locurile de muncă ale tineretului. Trebuie să ne gândim neapărat și la tineri. Noi, care avem pensie, slavă Domnului, așa cum e, am ajuns la ea. Eu am lucrat ca asistență, am ieșit la 50 de ani la pensie cu plafonul de 25, am avut 30 și ceva de ani. Trebuie să ne gândim întotdeauna când facem un pas și la tineri, exact ca și în familie”, ne-a spus Maria Marin, de 73 de ani, din Timișoara.
”Nu te mai poți bucura de contribuție”
”Cred că măsura nu este bună, într-o țară în care media de viață este de 65-68 de ani. Consider că demotivează tineretul și că la 70 de ani, vârsta propusă pentru pensionare, este aproape imposibil să te mai bucuri de contribuție”, crede Valeriu Caragață, din Vaslui.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro