Aceste cifre arată o realitate tristă şi clasează ţara noastră pe primul loc în regiune la acest capitol, aşa cum indică datele studiului efectuat de Coface. Astfel, 23.665 de firme româneşti au intrat în insolvenţă în 2012, în condiţiile în care au fost înregistrate 72.630 de cazuri asemănătoare la nivelul Europei Centrale. Conform avocatura.com, ceea ce este şi mai îngijorător este faptul că numărul insolvenţelor va creşte şi în 2013 cu 10%. Vecina noastră, Ungaria, cu 22.840 de firme, ne secondează în clasamentul insolvenţelor.
Nici la vecinii noştri de la sud, în Bulgaria, situaţia nu este una liniştitoare, 1.339 de firme intrând în incapacitate de plată, în creştere cu 243,3% comparativ cu anul anterior. Cele mai multe insolvenţe s-au produs în domeniiile construcţiilor, ale industriei manufacturiere, şi în cele ale comerţului cu amănuntul, iar la polul opus, cele mai puţine s-au înregistrat în IT, Telecomunicaţii, Educaţie şi Sănătate.
„În România, în 2012 a fost deschisă procedura de insolvenţă pentru un număr total de 23.665 de companii, cu 10% mai multe decat în 2011. Sustenabilitatea companiilor a fost erodată din cauza efectelor crizei financiare din ultimii trei ani, a constrângerilor ridicate de finanţare şi a deteriorării disciplinei de plată la nivelul întregii economii. Prin urmare, companiile prezintă un grad de vulnerabilitate mai ridicat din punctul de vedere al expunerii la şocurile interne sau externe şi al presiunii pentru creşterea lichidităţilor., se arată în studiu.