Liviu Pop: Au fost aceleaşi condiţii ca anul trecut

Şef la Educaţie pentru puţin timp, Liviu Pop a avut neşansa însă să conducă ministerul exact în perioada desfăşurării examenului de bacalaureat. Nu şi-a asumat nici o răspundere pentru dezastru, susţinând că subiectele au fost pregătite în perioada fostului ministru Funeriu.
Însă, în zilele în care absolvenţii de liceu dădeau primele probe la Bac, problemele lui Pop erau cu totul altele: să-l critice pe Funeriu şi să trimită Inspecţia Muncii la Cotroceni, pe motiv că acesta, ajuns consilier prezidenţial, nu are diplomă de bacalaureat.
Ieri, la aflarea veştilor privind dezastrul din acest an, Pop a declarat: „Au fost aceleaşi condiţii ca anul trecut, subiectele au fost făcute de aceleaşi persoane ca anul trecut. E timpul să ne trezim şi să modificăm foarte repede tot ceea ce înseamnă programe şcolare şi tot ceea ce înseamnă examen de bacalaureat. În sensul acesta, o modificare a Legii Educaţiei se impune”, a mai spus fostul ministru interimar. Liviu Pop a precizat că e nevoie şi de o rescriere a manualelor şcolare.

Ecaterina Andronescu: De anul trecut nu s-a luat nici o măsură

Deşi nu poate fi acuzat de rezultatele proaste de la acest Bac, actualul ministru al învăţământului, Ecaterina Andronescu, a fost şefă la Educaţie mulţi ani. În mandatul trecut, cel încheiat în 2009, a fost denumită Abramburica, pentru modul în care a reuşit prin schimbările din învăţământ să bulverseze pe toată lumea. Ieri, după afişarea rezultatelor de la examenul de bacalaureat însă, Andronescu s-a arătat nemulţumită de modul în care autorităţile au gestionat problema educaţiei în ultimii ani.
Ea a declarat că după rezultatele dezastruoase de anul trecut nu s-a luat nici o măsură. „Vom face o analiză la nivelul Ministerului Educaţiei şi voi cere inspectoratelor să prezinte un raport din care să rezulte şi măsurile pe care le propun pe viitor”, a precizat ministrul.

Vor să schimbe metodologia

Una din cauzele rezultatelor slabe de la examenul de bacalaureat a fost, în opinia reprezentanţilor din Educaţie, neadecvarea subiectelor cu programa şcolară şi numărul de ore pentru fiecare obiect de studiu.

De exemplu, subiectele la matematică pentru liceele tehnologice au fost mai grele decât cele pentru liceele teoretice cu profil real, în condiţiile în care elevii din primele licee au mai puţine ore de matematică decât cei de la profilul real. Ecaterina Andronescu, ministrul educaţiei, a anunţat că va convoca o sesiune extraordinară la Senat pentru ca de anul viitor să se introducă bacalaureatul diferenţiat. „Nu mă aştept să facem minuni într-un an, dar aceste modificări trebuiesc făcute cât mai repede. Cred că senatorii îşi pot întrerupe mai devreme vacanţa pentru a putea deja elabora noile norme pentru examenul de bacalaureat”, a declarat Andronescu.

 
 

Urmărește-ne pe Google News