De spanac / VIDEO
Ingrediente: 800 g spanac, 30 g unt gras (80-82% grăsime), două ouă, două linguri de parmezan ras, 1,4 litri supă de pui.
Preparare: se spală foarte bine spanacul și se taie în bucăți mari. În oala de fiert supa se topește untul și se adaugă spanacul. Supa de pui se dă într-un clocot în altă oală, apoi se ia de pe foc. Ouăle se bat bine cu parmezanul, se amestecă apoi cu spanacul și se varsă compoziția obținută în supa caldă de pui. Se acoperă cu un capac și se lasă pe foc 5 minute. Se drege de sare, dacă e nevoie.
De leurdă
Ingrediente: 50 g unt, o ceapă, doi cartofi, 300 ml supă de legume, o legătură mare de leurdă + doi pumni de leurdă mărunțită, două linguri de smântână, sare, piper, ulei de măsline, 50 g de alune de pădure (crude), 50 g de parmezan.
Preparare: se topește untul într-o cratiță, la foc mediu. Se adaugă ceapa tocată și cartofii tăiați mărunt se lasă puțin, după care se condimentează cu sare și piper. Se acoperă tigaia cu capac și lasă pe foc 10 minute. Se adaugă supa de legume, câte puțin, amestecând. Se ia capacul, iar când începe să fiarbă se reduce focul și se mai lasă până când cartofii și ceapa se înmoaie. Se adaugă legătura de leurdă spălată și tăiată și se gătește încă un minut. Se adaugă și smântâna și se amestecă bine, apoi se bagă blenderul în supă și se pasează până se obține o consistență omogenă. Se condimentează cu sare și piper după gust. Se pun alunele, parmezanul și leurda mărunțită într-un mojar și se pisează cu pistilul până se obține o pastă. Se adaugă uleiul de măsline și se amestecă bine, apoi piper negru măcinat fin. Se toarnă acest amestec în după și se omogenizează – îi va da o consistență cremoasă și un gust deosebit.
De salată
Ingrediente: 2-3 bucăți de salată verde, 4 fire de ceapă verde, 4 fire de usturoi verde, o jumătate de litru de borș, 100 g smântână, 3 ouă, 100 ml ulei, 50 g orez, pătrunjel, mărar, leuștean, sare după gust.
Preparare: se curăță ceapa verde, usturoiul și salata și se spală bine. Ceapa și usturoiul se taie rondele și se călesc în ulei până se înmoaie, apoi se adaugă salata scursă bine de apă și tăiată și se mai călesc împreună, înăbușit, 5-6 minute, după care se sting cu 2-3 litri de apă fierbinte. Se pune orezul spălat în mai multe ape, sarea și se lăsă să fiarbă 30 de minute, după care se adaugă borșul fiert în prealabil cu două lingurițe de leuștean tocat. Se punerestul de verdeață și se ia oala de pe foc. Se drege de sare, se adaugă 3 ouă bătute cu smântână și se poate servi.
De urzici
Ingrediente: 500 g urzici tinere, două cepe, ulei, sare, o ceșcuță de orez, una-două linguri de oțet, leuștean proaspăt, două linguri de smântână.
Preparare: se pune ceapa tocată mărunt la fiert în apă rece cu puțin ulei și cu sare. Urzicile se spală foarte bine sub jet de apă. Se pune apă cu sare în altă oală, se așază pe foc și când începe să fiarbă, se adaugă urzicile și se opăresc câteva minute. După opărire, se scot cu spumiera și se scurg bine, apoi, cât sunt fierbinți, se mărunțesc cu o lingură de lemn. Când ceapa e fiartă, se adaugă urzicile terciuite și se lasă să fiarbă în continuare. După 5 minute, se pune și orezul. Se potrivește de sare și, când scade, se adaugă zeama în care au fost opărite urzicile (ciorba trebuie să fie mai fluidă, nu densă). La final, se acrește cu oțet și se pune leușteanul tocat. Se servește cu smântână.
De măcriș
Ingrediente: o ceapă, un morcov, o țelină, un păstârnac mic (sau o rădăcină de pătrunjel), 4 cartofi mici, 250 g smântână, o jumătate de lingură de făină, 300 ml supă de pui sau de legume, 150 g măcriș, două linguri de ulei, sare, piper.
Preparare: măcrișul se spală, se rup codițele mai groase și se taie bucăți mari. Se călesc în ulei, la foc mic, până se înmoaie (circa 10 minute), ceapa tocată mărunt și morcovul, țelina și păstârnacul tăiate cubulețe. Se adaugă cartofii tăiați cuburi mici, supa și 3 căni de apă. Se pun sare și piper după gust. Se fierbe totul până când cartofii s-au înmuiat (cam 20 de minute). Smântâna se freacă bine cu făina, apoi se adaugă 3 polonice de supă fierbinte, pe rând, și se amestecă bine. Se dă focul mic și se toarnă încet smântâna în ciorbă, amestecând. Se pune și măcrișul și se mai lasă pe foc mic 5 minute.