„Cu o săptămână în urmă, în calitate de membru PSD, am dat publicităţii prin intermediul cotidianului „Libertatea”, o ”Scrisoare deschisă” adresată lui Victor Ponta, în care îi solicitam să renunţe la funcţia de prim ministru al Guvernului şi să nu mai candideze la un nou mandat de preşedinte al partidului. În spaţiul virtual al ziarelor şi agenţiilor de presă, iniţiativa mea s-a bucurat de un mare număr de cititori şi de un procentaj neaşteptat de mare de comentarii favorabile. În acest răstimp, am sperat să se înscrie în cursă măcar un contracandidat la alegerea viitorului preşedinte al PSD, un membru PSD care să se bucure de prestigiu şi notorietate. Altfel, solicitarea adresată de mine şi împărtăşită de mulţi alţii nu s-ar putea realiza nici măcar teoretic. Pornind de la premiza că există în PSD destui oameni de valoare, sunt trei explicaţii pentru lipsa unui contracandidat: 1. Teama de represalii faţă de cel care s-ar înscrie în această competiţie sau 2. Încrederea şi acordul faţă de acţiunea politică a actualului preşedinte al PSD sau 3. Oportunismul.
Mai sunt doar câteva zile până la Congresul PSD şi nu s-a prezentat încă vreun contracandidat. În această situaţie, am decis ca în cursul acestei săptămâni, dacă nu se înscrie nimeni, să-mi depun cererea de candidatură la Secretariatul General al PSD pentru funcţia de preşedinte al partidului. În drept, îmi voi întemeia cererea pe Statutul PSD, art. 185, al. 4, teza a 5-a.
Motivele acestei decizii
1.    Pentru sănătatea democraţiei într-un partid, e bine să existe măcar doi candidaţi pentru fiecare funcţie.
2.    Ca urmare a acţiuniilor sale politice, subsemnatul Andrei Alexandru, membru PSD, nu mai am încredere în actualul preşedinte, Victor Ponta, şi nimeni din PSD nu şi-a manifestat intenţia de a-l contracandida până la această dată.
3.    În ciuda diferenţelor doctrinare între PSD şi PNL, USL a fost creată în esenţă pentru neutralizarea politică a preşedintelui României, Traian Băsescu, în mod legal şi constituţional şi pentru ”dreptate până la capăt”. Victoria în alegeri a USL se datorează într-o proporţie covârşitoare acestor promisiuni. Prin acţiunea sa politică, Victor Ponta a abandonat aceste obiective, înşelând aşteptările cetăţenilor. Nici în plan economic nu se pot constata progrese sau perspective încurajatoare. Oamenii se tem din ce în ce mai mult de pierderea locurilor de muncă şi de sărăcie. Dacă la Congres delegaţii îi vor acorda un vot majoritar lui Victor Ponta, înseamnă că PSD aprobă acţiunea sa politică. Un asemenea vot s-ar constitui într-o clarificare a relaţiei cu PNL, practic o renunţare la temelia pe care s-a construit USL.
În lipsa unui contracandidat la preşedinţia partidului, delegaţii n-ar avea de ales, fapt care ar prelungi confuzia privind adevărata direcţie politică a PSD.
4.    Votul de la Congres pentru funcţia de preşedinte, în condiţiile existenţei unei competiţii, este cel mai bun prilej pentru membrii PSD şi pentru opinia publică să afle dacă doar Victor Ponta a ales calea colaborării cu Traian Băsescu şi abandonarea promisiunilor electorale sau o majoritate a delegaţilor a validat politica sa. În cazul unui vot favorabil lui Victor Ponta, noi, cei din PSD, ne-am afla într-o situaţie mai mult decât jenantă: majoritatea românilor se dezice de Traian Băsescu, propriul său partid, PDL, l-a abandonat şi, paradoxal, chiar absurd, adversarul politic, PSD, îl readuce la viaţă „, spune Andrei Alexandru.

 
 

Urmărește-ne pe Google News