UPDATE 12.42 Deputaţii au adoptat proiectul privind superimunitatea judecătorilor CCR, cu 171 de voturi „pentru”, 91 de voturi „împotrivă” şi 9 abţineri. USR s-a pronunţat împotriva modificărilor. Stelian Ion: „S-a mai încercat o dată conferirea de superimunităţi judecătorilor CCR pe care nici nu le cred că le-au cerut. Credem că CCR trebuie să se bucure de încrederea cetăţenilor şi de aceea nu au nevoie de astfel de beneficii”.

Deputaţii decid astăzi reexaminarea Curţii Constituţionale referitoare la modalitatea prin care membrii CCR pot fi reţinuţi, percheziţionaţi, arestaţi sau trimişi în judecată.

Potrivit modificărilor făcute de comisia juridică, în această dimineaţă, judecătorii constituţionali vor putea fi reţinuţi, percheziţionaţi, arestaţi sau trimişi în judecată doar cu aprobarea plenului CCR, cu votul a două treimi dintre membri. Deputaţii jurişti au eliminat obligativitatea unui astfel de vot pentru începerea urmăririi penale. Practic, judecătorii CCR vor beneficia de acelaşi sistem ca parlamentarii care nu sunt şi nu au fost miniştri.

Decizia deputaţilor vine după ce chiar Curtea Constituţională a avut obiecţii pe proiectul de lege. Camera Deputaţilor este prima cameră sesizată, iar Senatul este forul decizional în acest caz.

Amintim că Toni Greblă, fost judecător CCR, a fost achitat în dosarul în care era cercetat, decizia nefiind definitivă. El a fost acuzat de trafic de influenţă, efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia, constituirea unui grup infracţional organizat şi fals în declaraţii. Cu toate acestea, în 2015, chiar în timpul mandatului la Curtea Constituţională, Greblă a fost reţinut şi, ulterior, arestat preventiv.


Citeşte şi: Părinții nu trebuie să le dea copiilor alimente cumpărate de pe stradă, shaorma, fast-food. “Sunt enorme riscurile dacă îi hrănesc ca pe adulți”


Urmărește-ne pe Google News