Daniel Nebrera Salcedo German e un spaniol îndrăgostit de România. Cât mediul de afaceri de la noi i-a permis să facă bani din imobiliare, a tot stat pe aici. Când a venit criza, a zbughit- o la Madrid, în Spania. A lăsat în urmă câteva proprietăţi, pe care însă le-a scos acum la vânzare. Cea mai neobişnuită ofertă – un buncăr construit de nemţi în al Doilea Război Mondial, în Păuleşti, Prahova. Terenul a aparţinut unui boier din localitate, fiind confiscat de comunişti. Un nepot de-al proprietarului a venit recent din Belgia să şi-l recâştige. A reuşit şi l-a vândut mai departe domnului Nebrera. Cum spaniolul se relaxează acum la el acasă, de afacerile lui din România se ocupă Adrian Dragu (29 de ani), un localnic. “Domnul Nebrera e mai cu distracţia, aşa. A vrut să facă aici o discotecă. Au fost câteva evenimente organizate în buncăr, dar vrea să-l vândă”, spune Adrian, sugerând şi nişte idei de afaceri: o cramă, un club, un loc de distracţii (laser- jet, paintball).
“Buncărul are două nivele şi e dotat cu tot ce-i trebuie, inclusiv cu băi. Sunt în jur de 45 de încăperi. În plus, pe terenul de la suprafaţă, 2.000 de metri pătraţi, se poate construi o casă. Totul, la o ofertă de apocalipsă, 150.000 de euro. Dacă e cumpărat rapid şi vine sfârşitul lumii, noul proprietar s-a scos. Va supravieţui”, ne-a spus, mai în glumă, mai în serios, Adrian.
Construit să apere zona petroliferă a Prahovei
În cel de-al Doilea Război Mondial, buncărul adăpostea comandamentul aviaţiei naziste, trupele nemţilor având sarcina de a apăra zona petroliferă a Prahovei. Germanii aveau la 20 de metri sub pământ tot ce le trebuia: dormitoare, cantină, toalete, centru de comandă. După război, buncărul a fost preluat de Armata Română. După 1989, când unitatea militară din zonă s-a desfiinţat, adăpostul a fost incendiat.
fotografii: Dana Neagu, Ionela Săvescu