Sărbătoarea de Dragobete, care este în data de 24 februarie, este considerată în popor echivalentul sărbătorii Valentine’s Day (ziua Sfântului Valentin), sărbătoare a iubirii sau Ziua Îndrăgostiților.
Există multe superstiții legată de această zi specială pentru români. O superstiție din popor spune că persoanele care nu sărbătoreau această zi erau pedepsite să nu poată iubi în acel an.
În ajunul sărbătorii, fetele strângeau de cu seara zăpada, apa topită fiind folosită pentru ritualuri de înfrumuseţare şi pentru descântece de dragoste.
La sate, tinerii se întâlneau în faţa bisericii şi mergeau apoi să caute flori de primăvară, pe care le puneau la icoane, pe care le păstrau până de Sânziene.
În noaptea de Dragobete, în unele zone, tinerii aprind focuri pe dealuri. Fetele şi băieţii se strângeau la glume şi dicuţii, ca în jurul unui foc de tabără.
În satele din Mehedinţi, fetele ţineau obiceiul „zburătoritului”, un fel de „leapşa” a dragostei, în care băieţii trebuiau să prindă fetele şi să le sărute. De multe ori, sărutul anunţa o viitoare logodnă.
Superstiții de Dragobete 2017: cine sărbătorește e ferit de boli
- Se spune că cine participă la această săbăoare este ferit de boli tot anul, mai ales de febră.
- Oamenii din popor consideră de bun augur dacă în ziua de Dragobete întâlneşti o cunoştinţă de sex opus.
- Cine aude pupăza cântând în ziua de Dragobete va fi harnic tot anul.
- De asemenea, se zice că dacă vrei să păstrezi dragostea de partea ta tot anul, trebuie neapărat să te întâlneşti de Dragobete cu persona iubită.
- Tot în această zi, țesutul, cusutul și toate treburile grele de pe lângă gospodărie nu sunt permise. Totuși, în această zi este permisă curățenia deoarece se consideră că aceasta este aducătoare de prospețime și de spor.
Superstiții de Dragobete 2017: Nu plânge, ca să nu ai parte de necazuri
În ziua de Dragobete, atât flăcăii, cât și tinerele nu au voie să plângă. Conform tradiției, persoanele care plâng în această zi vor avea parte de necazuri și supărări în lunile care vor urma.
În unele regiuni din țară, ajunul de Dragobete este tratat la fel ca si noaptea de Bobotează. Tinerele care doresc să își afle ursitul își pun sub perna busuioc sfințit, sperând ca Dragobetele le va ajuta să-și găsească ursitul.