Cel mai mare producator de miere din Gorj traieste in satul Radosi, comuna Crasna. Pasionat de cresterea albinelor, barbatul produce anual tone intregi de miere. Suportand cu stoicism minimum o mie de intepaturi pe an, apicultorul castiga, anual, zeci de mii de lei, transformandu-si astfel pasiunea intr-o afacere profitabila.

Pornind de la doi stupi si dupa ce a citit zeci de carti de specialitate, Ion Cherciu (42 ani) a ajuns sa aiba in ograda sa 300 de stupi din care, dintr-o singura extractie, obtine aproape sase tone de miere. Toate acestea l-au facut pe Cherciu, membru al Asociatiei Crescatorilor de Albine din Gorj, sa ajunga chiar si pe locurile doi si trei la nivel national la productia de miere. Pe langa miere, acesta mai extrage si peste 20 kilograme de propolis, pretul acestuia ajungand la 120 lei kilogramul. Mierea obtinuta din stupina barbatului este comercializata la un pret de 6,2 lei, suficient pentru a-i aduce un castig de cateva zeci de mii de lei anual. Pe langa beneficii, Ion Cherciu are si de indurat. ‘Am parte de peste o mie de intepaturi in fiecare an, dar m-am invatat cu ele si nu le mai simt, spune apicultorul.

Afacere de 20.000 de lei

Cel mai mare apicultor din Gorj spune ca pentru a demara o astfel de afacere ai nevoie de 20.000 de lei pentru achizitionarea albine-lor. In timp ce apicultorul gorjean ii ajuta, cu placere, pe toti cei care ii cer sfaturi legate de cresterea albinelor, edilii comunei Crasna spun ca vor chiar sa organizeze cercuri de apicultura in scoli tocmai pentru a pastra traditia la nivelul comunei.

 

 
 

Urmărește-ne pe Google News