Impactul crizei climatice asupra topirii gheții marine din Arctica este clar conform înregistrărilor din 1979 până azi. Gheața din Antarctica variază tot mai mult de la an la an, ceea ce a făcut mai dificil să se observe un efect al încălzirii globale.

Cu toate acestea, pierderile „remarcabile” de gheață din Antarctica din ultimii șase ani indică faptul că nivelurile record de temperaturi ale oceanului și schimbările asociate ale modelelor meteorologice pot însemna că criza climatică se manifestă în sfârșit în observații.

Oamenii de știință erau deja foarte îngrijorați de gheața din Antarctica. Modelele climatice au sugerat încă din 2014 că gigantul West Antarctic Ice Sheet (WAIS), care se află pe continent, urma să dispară din cauza nivelurilor de încălzire globală deja observate atunci.

Pierderea tot mai mare de gheață marină expune calotele de gheață la valuri care accelerează dezintegrarea și topirea acestora, au avertizat cercetătorii.

Un studiu recent a estimat că WAIS se va prăbuși treptat, cu o creștere de patru metri a nivelului mării și cu o creștere a temperaturii globale de până la 1 C, prag deja depășit.

„Nu am văzut niciodată o situație atât de extremă”, a spus profesorul Karsten Gohl, de la Centrul Helmholtz pentru Cercetări Polare și Marine din Institutul Alfred Wegener, Germania, și care a vizitat pentru prima dată regiunea în 1994.

Gohl, aflat în prezent la bordul navei de cercetare Polarstern în Antarctica, a declarat: „Platforma continentală, o zonă de dimensiunea Germaniei, este acum complet fără gheață. Este îngrijorător să ne gândim cât de repede a avut loc această schimbare.”

Profesorul Christian Haas, de asemenea de la Centrul Helmholtz, a declarat: „Scăderea rapidă a nivelului gheții marine din ultimii șase ani este destul de remarcabilă, deoarece stratul de gheață nu s-a schimbat deloc în cei 35 de ani anteriori”.

Oamenii de știință de la Centrul Național de Date despre Zăpadă și Gheață din SUA au spus, de asemenea, că a fost stabilit un nou record. Ei au spus că întinderea gheții de mare a Antarcticii a scăzut la 1,91 milioane de kilometri pătrați pe 13 februarie, sub recordul anterior stabilit la 25 februarie 2022.

Gheața de mare se topește în vara antarctică înainte de a începe să crească din nou pe măsură ce sosește toamna.

Oamenii de știință germani au spus că „topirea intensă” s-ar putea datora temperaturilor neobișnuit de ridicate ale aerului din vestul și estul Peninsulei Antarctice, care au fost cu aproximativ 1,5 C peste media pe termen lung.

Urmărește-ne pe Google News