Oamenii de știință spun că este probabil ca recordul să continue să fie doborât, deoarece, de obicei, oceanele ating cea mai mare temperatură la nivel global în martie, nu în august.

Dr. Samantha Burgess, de la Copernicus, a declarat: „Faptul că am atins recordul acum mă face să fiu îngrijorată de cât de mult se poate încălzi oceanul de acum până în martie anul viitor”.

Este probabil ca temperaturile să fie parțial determinate de fenomenul meteorologic El Niño – 2016 a fost, de asemenea, un an El Niño. Cu toate acestea, aceste fenomene meteorologice sunt probabil exacerbate de degradarea climei și de încălzirea atmosferei.

„Cu cât ardem mai mult combustibili fosili, cu atât mai multă căldură în exces va fi absorbită de oceane, ceea ce înseamnă că va dura mai mult timp pentru a le stabiliza și a le readuce la nivelul în care erau”, a declarat Burgess pentru BBC.

Oceanele reglează, de asemenea, clima, absorbind căldura, influențând modelele meteorologice, acționând ca un rezervor de carbon și oferind un răgaz, deoarece aerul rece care suflă dinspre mare poate face ca temperaturile ridicate de pe uscat să fie mai suportabile.

Cu toate acestea, aceste efecte utile se diminuează pe măsură ce oceanele se încălzesc, iar apele calde au, de asemenea, o capacitate mai redusă de a absorbi dioxidul de carbon, ceea ce înseamnă că va exista o cantitate mai mare de gaz cu efect de seră în atmosferă.

Încălzirea oceanelor contribuie, de asemenea, la topirea gheții, ceea ce determină creșterea nivelului mării.

Măsurătorile temperaturii la suprafața mării efectuate de pe nave datează de peste 150 de ani și reprezintă unele dintre cele mai lungi înregistrări instrumentale disponibile pentru înțelegerea climei. În ultimii 40 de ani, au existat, de asemenea, măsurători disponibile de la sateliți și balize.

Pe baza acestor date, oamenii de știință au constatat că, pe întreaga perioadă de înregistrare, temperatura medie globală la suprafața mării a crescut cu aproape 0,9C, iar creșterea din ultimele patru decenii este de aproximativ 0,6C. Cea mai recentă medie pe cinci ani este cu aproximativ 0,2C peste media dintre 1991 și 2020.

Unele dintre zonele care se încălzesc cel mai rapid sunt părți ale Oceanului Arctic, Marea Baltică, Marea Neagră și părți ale Pacificului extratropical.

 
 

Urmărește-ne pe Google News