Potrivit reglementărilor Uniunii Europene și a celor emise de autoritățile românești, subvențiile agricole, mai exact, Schema de plată unică pe suprafaţă (SAPS) se acordă doar pentru “suprafețele agricole eligibile”.
„Hectarul eligibil”
„Hectar eligibil” înseamnă suprafaţa agricolă utilizată pentru o activitate agricolă din cadrul unei exploataţii. Suprafeţele de teren agricol sunt considerate ca fiind hectare eligibile, numai dacă sunt conforme cu definiţia hectarului eligibil pe tot parcursul anului calendaristic, cu excepţia cazurilor de forţă majoră. Terenurile care nu au făcut parte din circuitul agricol pentru întregul an de cerere nu sunt eligibile la plată. În cazul în care fermierul decide scoaterea din circuitul agricol a unei suprafeţe de teren, are obligaţia de a notifica APIA privind modificarea cererii unice de plată, prin retragerea acestei suprafeţe.
Suprafețele pentru care nu se acordă subvenții
Potrivit actelor normative în vigoare (Ordinul MADR nr. 619/2015, cu modificările şi completările ulterioare), nu sunt incluse în hectarul eligibil, deci, fac parte din suprafețele pentru care nu se acordă subvenții mai multe categorii de terenuri, printre care: suprafeţele compacte sau însumate mai mari de 100 metri pătraţi care nu sunt folosite pentru activităţi agricole, cum ar fi vegetaţia forestieră, iazurile naturale permanente etc; drumurile și aleile de exploatare din interiorul parcelei agricole, inclusiv din sere şi solare, a căror lăţime este mai mare de 2 m. Apoi, suprafaţa de teren ocupată de orice tip de construcţie, indiferent de mărime, nu este eligibilă la plată. Fac excepţie suprafeţele de teren ocupate cu sere şi solarii. Nici terenurile scoase din circuitul agricol nu sunt eligibile la plăţile pe suprafaţă. De asemenea, nu sunt eligibile la plată următoarele terenuri: suprafeţele agricole pe care se constată în urma controlului pe teren că nu s-a desfăşurat activitatea agricolă, potrivit legii; suprafeţele din rezervaţiile ştiinţifice, zonele de protecţie strictă din parcurile naţionale sau din rezervaţii. Sunt eligibile la plată doar suprafeţele agricole situate în zonele de protecţie integrală şi zonele de conservare durabilă (zonele-tampon) din parcurile naţionale şi naturale pe care se pot desfăşura activităţi agricole, cu respectarea măsurilor impuse în planul de management al ariei protejate; suprafeţele de teren ocupate de parcuri fotovoltaice și cele scoase din circuitul agricol, pentru parcurile eoliene; suprafeţele de teren care constituie zone de protecţie adiacente infrastructurii de îmbunătăţiri funciare.
Condiții stricte pentru culturile de cânepă
Fac parte din suprafețele pentru care nu se acordă subvenții și terenurile- pârloagă, declarate pe acelaşi amplasament pentru mai mult de 1 an. Suprafeţele coronamentelor şi ale taluzurilor digurilor de apărare împotriva inundaţiilor şi ale canalelor de irigaţii şi desecare, precum şi taluzurile şi zonele de protecţie ale căilor de comunicaţii nu sunt considerate suprafeţe agricole. Suprafeţele utilizate pentru producţia de cânepă constituie hectare eligibile numai în cazul în care conţinutul de tetrahidrocanabinol din soiurile utilizate nu depăşeşte 0,2%.
Citește și: Cine beneficiază de subvențiile agricole?