„La minister se lucrează la un proiect de lege prin care să supraveghem electronic, cu brăţară electronică, pe cei condamnaţi. Aici sunt mai multe variante, am luat modelul celor din Israel, modelul din America, modelul din Georgia, modelul din, mă rog, Malaezia, şi din alte ţări, când poţi folosi brăţara, fie ca o măsură de siguranţă, fie pentru supravegherea celui aflat în executarea pedepsei. În funcţie de natura şi gravitatea faptei, poţi să-i dai supraveghere electronică pentru toată pedeapsa, de un an, de doi ani, vom vedea cât, sau poate fi înlocuită la un moment dat detenţia privativă de libertate cu supravegherea cu brăţara electronică”, a precizat Toader, în cadrul audierii la Comisia pentru constituţionalitate din Senat.

Tudorel Toader a precizat că pentru a implementa supravegherea cu brăţară electronică este necesară colaborarea cu mai multe autorităţi, printre care Ministerul de Interne.

”Trebuie şi modificări legislative de natură penală şi procesual penală, ca să poţi să aplici supravegherea cu brăţară electronică, şi trebuie achiziţionată aparatura necesară pentru supravegherea electronică”, a explicat ministrul, precizând că trebuie analizat ce tip de aparatură este necesară, dar și posibili furnizori,  caracteristici, date tehnice, operaţionalizarea acestei măsuri.

În Parlament există și un proiect de lege iniţiat de mai mulți parlamentari PNL, care prevede supravegherea cu brăţara electronică, dar și echivalarea zilelor de muncă în folosul comunităţii şi executarea pedepsei în weekend, ca și măsuri alternative de executare a pedepselor privative de libertate.

Proiectul fost adoptat tacit marţi de Senat și merge la Camera Deputaților, for decizional.

Citește și: Acțiunile Facebook au pierdut 7% pe bursă, 40 de miliarde de dolari rase din capitalizarea bursieră după scandalul Cambridge Analytica

 
 

Urmărește-ne pe Google News