Deși, în mod oficial, a fost conceput pentru a lupta împotriva criminalității, sistemul de recunoaștere facială al Rusiei a fost mai eficient în identificarea activiștilor antirăzboi și a celor care încearcă să „fenteze” mobilizarea în armată, au declarat experții în supraveghere pentru publicația menționată. Aceștia au adăugat că autoritățile mențin imprevizibilitatea în efectuarea arestărilor bazate pe informații furnizate de sistemul de supraveghere pentru a insufla teamă și nesiguranță în rândul populației.
„Sistemul nu este încă 100% gata, dar Rusia se mișcă foarte repede în această direcție”, a declarat Sarkis Darbinyan, avocat și activist pentru apărarea drepturilor.
Serviciul în limba rusă al The Moscow Times mai scrie că, începând din 2022, agențiile guvernamentale ruse au cheltuit 30,7 miliarde de ruble (330 de milioane de dolari) numai pentru stocarea înregistrărilor video de supraveghere – ceea ce reprezintă o treime din suma totală cheltuită în ultimii 12 ani.
În același timp, 24 din cele 56 de sisteme de recunoaștere care funcționează în Rusia au fost înregistrate după 2022, precizează publicația.
Peste jumătate de milion de camere de supraveghere bazate pe recunoaștere facială sunt instalate în Rusia. 40% dintre acestea (peste 200.000 de camere) sunt instalate în capitala Moscova, iar practicile de supraveghere de aici se extind și în alte regiuni ale Rusiei.
În afara regiunii Moscova (cu 80.000 de camere de supraveghere în total) și Sankt Petersburg (cu 67.000), republica Tatarstan este cea mai supravegheată regiune din Rusia, cu 32.000 de camere instalate. Regiunea autonomă Chukotka din Orientul Îndepărtat al Rusiei este cea mai puțin supravegheată regiune, cu doar 15 camere instalate.
Rostelecom, gigantul rus de stat din domeniul telecomunicațiilor, este furnizorul de la un capăt la altul al tehnologiei și serviciilor de supraveghere din țară, fie direct, fie prin intermediul unor filiale.
Rostelecom a primit 11,1 miliarde de ruble (119 milioane de dolari) din cele 25,5 miliarde de ruble (273 de milioane de dolari) alocate pentru proiectele federale de supraveghere „Regiune sigură” și „Oraș sigur”.
Primăria Moscovei a semnat primele contracte prin care a transferat imagini de supraveghere către guvernul federal după demonstrațiile masive împotriva rezultatelor alegerilor din 2011, denunțate drept frauduloase de către protestatari.
Trei sferturi din spațiul public al Moscovei și 90% din zonele rezidențiale erau acoperite de sisteme de supraveghere în 2018.
Fotografie ilustrativă / Sursa: 123rf.com
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina
Pensiamortului_LA_EI_spitalpro • 18.08.2023, 18:17
Se tem că mai rămâne vreun rus viu. În curând or să fie doar chinezi în Rusia. Știți că Rusia acum face afaceri doar cu China, terenurile arabile ale Ucrainei au fost de ani buni cumpărate de chinezi - este oficial, puteți verifica. Mai rămâne să facă iar Estul Europei afaceri doar cu China, ca pe vremea Războiului Rece. Deja Ungaria este luată de mafia chineză. Chiar și trustul de presă al guvernului este în "parteneriat" - absolut amical și de la egal la egal- cu un trust de presă chinez. A zis asta Victor Orban la Tușnad. Deci URSS-ul era colonie chineză și juma'de Europa când chinezii mureau de foame sub Mao. Se întorc vremurile bune! Și mulți politicieni în SUA, Europa, U. K. și la noi, au față de unguri, bunii prieteni supuși ai chinezilor. Ca amicul lor Putin sau liderul armatei ucrainiene - Zalujin. Să nu-mi ziceți că n-au față de unguri! Repet, e vorba de față, chip, nu nume, ca numele se schimbă și sunt neinteresante(și Napoleon arata a ungur). Sunt curios dacă ungurii din presa română lasă să treacă și comentarii pe bune, ca ăsta...
DMV75 • 18.08.2023, 14:45
Ce inseamna "jurnalismul profesionist". Alt articol despre nimic. Ipocrizie cat cuprinde. Londra are 650 mii de CCTV-uri. Desigur...Anglia este democratie, are voie. Rusia este dictatura. Nu are voie.