Autoritățile din România sunt în alertă maximă de când au existat suspiciuni că doi puști de la Iași ar fi fost racolați pe internet în ”armata sinucigașilor”. Școlile din toată țara sunt vizitate periodic de polițiștii de ordine publică sau de cei de proximitate, afișe cu riscurile la care se supun aceia care joacă ”Balena Albastră” sunt lipite în cancelariile profesorilor și în sălile curs, specialiști în psihologia copilului oferă consiliere acolo unde administratorii jocului au reușit să găsească o breșă și să împingă spre automutilare un elev inocent. În plus, ofițeri specializați în IT supraveghează internetul în căutarea acelor indivizi care îi vânează pe puștii care cred că ”Balena Albastra” e doar o joacă de…copii.
”În România, Balena Albastră e, din fericire, populară doar la nivel de renume. Toate cazurile de suicid sau de tentativă de suicid în care au fost implicați copii nu au o legătură directă cu acest joc virtual cu final tragic. Anchetele nu au evidențiat că elevii și-ar fi făcut singuri rău sub coordonarea celor care administrează jocul. Chiar și în această situație, polițiști din toată țara sunt implicați într-o agresivă campanie de prevenire care vizează acest joc. Au loc discuții cu elevii, cu profesorii, li se prezintă filmulețe sugestive, iar afișe cu mesaje clare au fost lipite în clase și în cancelarile școlilor”, ne-au explicat surse din Poliția Română.
Un supraviețuitor al jocului Balena Albastră s-a automutilat ca să arate că e ”bărbat adevărat”
Încet, încet, încurajați de specialiștii care-i chestionează în discuții private în această campanie de prevenire derulată la nivel național, elevii încep să-și dezlege limba și să recunoască implicarea lor,secret cutremurător bine păstrat și față de părinți, în acest morbid joc virtual, ”Balena Albastră”. O joacă, și-au zis ei, care însă, pe nesimțite, îi urcă, cu fiecare nivel virtual trecut, pe eșafodul construit cu cinism de indivizii care le vor doar moartea. Printre supraviețuitorii care s-au oprit la timp este și Bogdan, un puști de numai 12 ani care a atins pragul unei automutilări superficiale. Fără să realizeze, Bogdan a scăpat jocul de sub control, administratorii nevăzuți începuseră să-l domine, iar pașii virtuali urmați din dorința de a demonstra ”ceva” îl transformau în victimă sigură. Mai mult singur acasă, copilul s-a refugiat în internet și curiozitatea l-a făcut să accepte dura provocare a intra într-un joc în care miza era chiar viața lui.
”Auzisem de acest joc, toată lumea vorbește de el. Din curiozitate am intrat, dar nu am spus la nimeni. Am zis că nu pot să pățesc nimic, că doar nu e nimeni lângă mine să-mi facă rău sau să mă oblige să-mi fac vreun rău. Doar eram singur în fața calculatorului. Apoi, am început să nu-mi mai dau seama ce fac. Credeam că sunt foarte curajos, că sunt bărbat adevărat, dacă mă tai sau dacă mă zgârii pe mâini sau în alte locuri. Am vrut să văd cât rezist la durere! Nu voiam să mă sinucid. Am vrut doar să mă dau mare”, a povestit elevul unor specialiști în psihologia copiluluic care l-au identificat ca fiind printre potențialele victime în cazul în care ar fi continuat jocul.
A jucat ”Balena Albastră” de pe calculatorul școlii!
Povestea lui Bogdan este similară și cu a altor puști care, din teribilism, s-au înrolat în jocul morții ”Balena Albastră” pentru a-și dovedi curajul sau pentru a brava în fața prietenilor și colegilor. Unii au mers până într-acolo încât au jucat chiar de pe… calculatoarele școlii! O fetiță ai cărei părinți abia își permit să-i asigure prezența la cursuri a spus că și-a făcut simțită prezența printre participanții la ”Balena Albastră” chiar la ora de informatică, fără ca cineva să o observe. A ieșit mediat, până să fie prinsă în capcană, însă a ”punctat”, zice ea, la capitolul ”curaj” în fața amicilor.
Unii părinți au interzis copiilor lor să discute cu psihologii
În multele întâlniri care acum au loc în mai toate școlile din România sunt chemați, firește, și părinții elevilor. Antrenați în dicuții, copiii sunt rugați, la un moment dat, să răspundă la unele întrebări ale psihologilor pentru a vedea dacă meajul specialiștilor a ajuns corect la ei. Au existat însă situații, incredibile, în care tați revoltați nu mai ei știu de ce, au interzis copiilor lor să participe la discuțiile interactive. ”Nu răspunde, să nu ai încredere în ei!”, ar fi fost replica de neînțeles a părintelui revoltat.