În vârstă și cu sănătatea fragilă, 78 de supraviețuitori ai Holocaustului au reușit să scape încă o dată de război. Două grupuri evreiești au organizat ample misiuni de salvare a celor 10.000 de supraviețuitori ai Holocaustului aflați în Ucraina, scrie New York Times.
Printre cei care au reușit să fugă din calea forțelor ruse se numără Galina Ploschenko, în vârstă de aproape 90 de ani. Femeii nu i-a fost deloc ușor să ia decizia de a pleca în Germania, care însemna, înainte de toate, o confruntare cu trecutul.
„Mi-au spus că Germania este cea mai bună opțiune. Le-am spus: Sper că aveți dreptate”, a povestit octogenara.
Scoaterea în siguranță a supraviețuitorilor Holocaustului, cu ambulanța, dintr-o zonă de război, este o operațiune periculoasă, care cuprinde și „o ironie istorică”, după cum notează publicația americană. Aceștia se refugiază în Germania și atacul asupra lor vine acum din Rusia – o națiune care i-a eliberat, în trecut, de naziști.
Galina Ploschenko le-a descris jurnaliștilor americani cum a fost blocată în patul ei, într-un centru de bătrâni din orașul ucrainean Dnipro, atunci când loviturile de artilerie au lovit oraşul din sud-estul ţării.
Asistentele și pensionarii care se puteau deplasa s-au adăpostit la subsol atunci când sirenele antiaeriene au început să sune. Galina a rămas în camera ei de la etajul trei, alături de alte două persoane – o femeie și un bărbat cu deficiențe de auz, țintuite la pat, ca și ea.
Prima dată eram un copil, având-o pe mama mea ca protectoare. Acum, m-am simţit atât de singură. Este o experienţă teribilă, dureroasă.
Galina Ploschenko, supraviețuitoare a Holocaustului:
De la centrul de îngrijire al bătrânilor din orașul german Hanovra, unde locuiește acum, bătrâna exersează expresii germane pe care le-a notat cu atenție pe un carnețel: „danke schön” (trad. mulțumesc mult) și „alles liebe” (trad. te iubesc foarte mult).
Supraviețuitorii, convinși cu greu să meargă în Germania
Dar misiunea celor două grupări evreiești a fost cu atât mai grea cu cât mulți dintre supraviețuitori, cei mai vulnerabili dintre ei, s-au lăsat cu greu convinși să-și părăsească locuințele pentru a căuta adăpost în Germania.
Iar cei care au fost dispuși să părăsească Ucraina au avut o grămadă de întrebări: Cum își vor putea continua tratamentele medicale? Există în Germania vorbitori de limba ucraineană sau rusă? Își pot lua cu ei animalele de companie? Ceea ce s-a și întâmplat, notează sursa citată. Mulți dintre supraviețuitori au reușit să-și ia pisicile cu ei.
„De ce tocmai în Germania?”, a întrebat un altul.
„Vreau să fiu evacuat, dar nu în Germania”, a spus cu convingere un alt supraviețuitor, povestește Rüdiger Mahlo, de la organizația Claims Conference, care lucrează cu oficialii germani la Berlin pentru a organiza misiunile de salvare.
Din multe motive, le-ar spune Rüdiger Mahlo, Germania este o destinație bună pentru ei: este accesibilă cu ambulanța prin Polonia, are un sistem medical bine pus la punct, dar și o populație mare vorbitoare de rusă, inclusiv emigranți evrei din fosta Uniune Sovietică. Iar organizația pe care o conduce are o relație apropiată cu autoritățile germane.
Israelul este, de asemenea, o opțiune, pentru cei a căror sănătate le permite să zboare acolo, mai scrie New York Times.
Galina Ploschenko spune că are numai sentimente de dragoste pentru Germania, deși încă își amintește în detaliu ororile ultimului război prin care a trecut – de la eșarfa care-i acoperea trupul mamei sale, singurul obiect vestimentar care-i rămăsese la un moment dat, până la buletinul de știri de la radio care anunța că mii de evrei au fost uciși, printre care o mătușă și doi verișori, în camerele de gazare mobile pe care localnicii le numeau „dushegubka”, tradus prin „ucigașele de suflete”.
„Nu mi-e frică de Germania”, explică supraviețuitoarea. „Dar nu pot să nu mă gândesc tot timpul la faptul că tatăl meu a murit în acel război. Că verișorii mei au murit în acel război”, a continuat ea.
Galina crede cu tărie că ea, mama și cinci dintre mătușile ei au supraviețuit războiului prin muzică – fie că au lucrat pe câmpurile de bumbac din Kazahstan, unde și-au găsit refugiu temporar, fie s-au înghesuit sub umbrele într-un apartament fără acoperiș după război.
„Cântam împreună cu radioul”, își amintește ea zâmbind. „Este ceea ce ne-a salvat. Fredonam toate cântecele, indiferent ce era pe radio – operă, cântece populare. Îmi doresc foarte mult să cânt, dar știu că nu mai pot. Nu am voce pentru asta. Așa că, în schimb, îmi amintesc de acea perioadă”, a mai povestit femeia în vârstă de 88 de ani.
Efortul de evacuare a celor mai vulnerabili dintre supraviețuitorii Holocaustului din Ucraina este unul uriaș, spune și Gideon Taylor, președintele grupării evreiești Claims Conference.
În misiunea lor, au întâmpinat numeroase probleme de logistică, fie că ambulanțele au fost trimise înapoi de la punctele de control, fiindcă se dădeau lupte în teritorii, fie că unele dintre ele au fost confiscate de soldați, pentru a le folosi pentru propriii răniți, notează sursa citată. De asemenea, multe dintre drumuri erau distruse și șoferii s-au văzut nevoiți să conducă prin păduri.
Cel puțin doi supraviețuitori ai Holocaustului au murit în Ucraina
Cel puțin doi supraviețuitori ai Holocaustului au murit de la începutul războiului în Ucraina. La începutul lunii aprilie, Vanda Obiedkova, în vârstă de 91 de ani, a murit în Mariupolul asediat, în timp ce se ascundea într-o pivniță.
Fiica femeii, Larisa, a povestit cum mama ei a stat fără apă, electricitate sau căldură în timpul atacurilor ruse: „De fiecare dată când lovea o bombă, întreaga clădire se zguduia. Mama spunea că nu își amintea să fi trăit așa ceva nici în timpul Marelui Război Patriotic (n.r. – Al Doilea Război Mondial)”.
În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Vanda a reușit să scape de capturare, ascunzându-se într-un subsol când forțele germane au ocupat orașul Mariupol în octombrie 1941.
Boris Romantschenko, un alt supraviețuitor ucrainean al Holocaustului, a fost ucis în martie. Bărbatul de 96 de ani a supraviețuit unui șir de lagăre de concentrare naziste, inclusiv Buchenwald și Bergen-Belsen. El a fost ucis de o explozie în timpul atacului Rusiei asupra orașului Harkov.