”Din punctul meu de vedere cel mai important este că astăzi statul a recunoscut că a greșit la Colectiv. Un al doilea pas foarte important este să apară în instanță și al doilea dosar care analizează ce s-a întâmplat după incendiu. Vrem să vedem explicațiile lui Nicolae Bănicioiu, Raed Arafat. Băiatul meu a plecat pe picioare de la Colectiv, dar din cauza deciziei luate atunci băiatul meu a murit și vreau să știu de ce s-a întâmplat acest lucru”, a declarat, în emisiunea ”Adriana Nedelea LA FIX”, Narcis Hogea, tatăl lui Alexandru Hogea, un tânăr mort la Colectiv.
Atât Narcis Hogea, cât și Mihai Grecea, unul dintre supraviețuitori, au afirmat că sentința de astăzi vin la capătul unui proces tărăgănat nejustificat.
”Audierile au fost copleșitoare. Auzeam niște scuze penibile ale inculpaților, precum și dramele trăite de supraviețuitori sau de părinții lor. Mai ales în prima parte când dosarul a fost judecat de primul judecător care, din punctul meu de vedere, a încercat să tărăgăneze dosarul. Al doilea judecător a făcut tot ce a putut să avem această primă sentință”, a spus tatăl lui Alexandru Hogea.
Poate mă așteptam la Piedone la o pedeapsă mai mare, dar nu pot eu să judec. Nu pot să-mi dau cu părerea despre pedepse. Am auzit-o pe Irina Chelba, sora lui Alex Chelba, care spunea că orice pedeapsă ar trebui înmulțită cu 65, câte victime au fost.
Narcis Hogea, tatăl uneia dintre victimele de la Colectiv
Mihai Grecea crede că sentința de astăzi nu pot să le facă dreptate celor au supraviețuit și familiilor victimelor care vor rămâne cu traumele provocate, dar este un pas important către înfăptuirea justiției.
”Pe legea penală, procurorii au cerut spre pedeapsa maximă și judecătorul a dat pedepsele cumva înspre zona maximă. Că avem o frustrare, da. Emoțional vorbind, simțim că nu este suficient pentru că pe cei plecați nu-i mai aduce nimeni. Dreptate nu vom avea, dar este un pas către a se face justiție”, a spus Grecea.
”Vinovate sunt și instituții ale statului”
Acesta crede că procesul a stabilit vinovății și a arătat că vinovate sunt și instituții ale statului în care unii oameni nu și-au făcut datoria.
”Foarte important este dosarul care nu a intrat încă în instanță. Pentru societate e important ca sistmeul să fie ajustat, reformat. Cei vinovați să fie identificați și să răspundă. Mulți dintre oameni pe care noi cerem să ajungă în fața legii sunt în continuare în funcții importante. Unii dintre ei sunt politicieni, precum domnul Bănicioiu”, a afirmat Mihai Grecea.
Acesta crede că tragedia a produs schimbări în societate, chiar dacă românii au încă o anumită reținere în a se asocia în cauze comune de interes public.
”Societatea civilă este mai activă, iar în comportamentul cetățeanului s-a schimbat pentru că a devenit conștient că statul nu ne protejează pe cât ar trebui să ne protejeze (…) Încet-încet, lucrurile se dezmorțesc, tragedia asta a schimbat ceva în oameni”, a conchis Mihai Grecea.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro