În unele zone din peninsula izolată Noto, apa ar putea fi restabilită abia peste două luni, a declarat guvernul prefecturii Ishikawa, ceea ce sporește riscurile pentru cei care trăiesc în centrele de evacuare înghesuite, unde autoritățile spun că au fost detectate infecții respiratorii și gastroenterite.
„Nu există apă, așa că nu putem să ne spălăm hainele sau să facem baie”, a declarat Yoshio Binsaki, un locuitor în vârstă de 68 de ani din orașul de coastă Suzu, în timp ce se pregătea să tragă un rezervor de apă de 20 de litri (5,3 galoane americane) în mașina sa pentru a-l duce acasă.
Peste 230 de persoane au murit în cutremurul cu magnitudinea de 7,6 grade, cel mai grav din ultimii opt ani în Japonia, care a provocat și distrugerea totală sau parțială a 44.000 de locuințe. 40.000 de locuințe nu au apă curentă. Peste 13.000 de locuitori trăiesc în centre de evacuare, potrivit guvernului din Ishikawa.
Chisa Terashita, o mamă a trei copii care a fost evacuată din casa ei distrusă din Suzu, a declarat că imediat după cutremur, ea și soțul ei au început să bea cât mai puțină apă pentru a conserva ce aveau, și încă se confruntă cu decizii dificile privind modul în care să raționalizeze apa pentru a menține familia sănătoasă.
„Singurul lucru nenegociabil este să ne spălăm și să ne igienizăm mâinile după ce mergem la toaletă, având în vedere că este sezonul în care infecțiile se pot răspândi rapid”, a adăugat ea.
Frigul năprasnic reprezintă, de asemenea, o provocare, în special pentru zeci de locuitori care dorm în mașini după ce casele lor au fost distruse.
Zona a fost lovită de ninsori abundente în cursul săptămânii trecute, iar autoritățile au avertizat asupra riscului de alunecări de teren.
„Această viață devine ceva normal – cred că putem trece peste ea”, a declarat Terashita. „Ei bine, nu avem altă opțiune”.
Peste 900 de decese în urma cutremurului devastator de la Kobe din 1995 s-au produs după seism, în parte din cauza răspândirii gripei și a lipsei de asistență medicală în centrele de evacuare, potrivit experților în sănătate publică.
Narcisu • 01.02.2024, 12:09
Dacă în Japonia care este peste Romania cu cel puțin un secol de civilizație și modernizarea infrastructurii, atunci în Romania dacă ar avea de suferit un cutremur devastator , ce va fi oare?
mariussorin75 • 01.02.2024, 09:15
greu de crezut intr-o tara precum Japonia, la resursele si disciplina pe care o au