Alina şi Andreea Florescu provin dintr-o familie cu puternice rădăcini muzicale. Mama, unchii sau verişorii fetelor sunt violonişti în orchestre simfonice din România, Spania şi Germania, iar bunicul matern, Nicuşor Predescu, era un cunoscut virtuoz al viorii în Bucureştiul de acum 30-40 de ani. Trăind într-un mediu artistic, surorile Florescu au început să studieze vioara din perioada grădiniţei, pentru ca din clasa întâi până într-a douăsprezecea să urmeze cursurile Liceului de muzică “Dinu Lipatti” din Bucureşti. După terminarea celor cinci ani la Universitatea de Muzică din Capitală, secţia Interpretare, Alina şi Andreea şi-au aprofundat cunoştinţele printr-un master de doi ani la Conservatorul “Richard Strauss” din München. “În 2002, la începuturile noastre în Germania, nu ne-a fost deloc uşor, pentru că nu cunoşteam limba germană şi nu aveam prieteni. Ne-am bucurat însă de sprijinul unui prieten de familie, Lorenz Năsturică, maestru la filarmonica din München”, ne-a povestit Alina Florescu.

Vor credit pentru a-şi cumpăra instrumente

După câţiva ani de practică în lumea muzicală din Germania, Alina şi Andreea activează în prezent la Orchestra de Operetă Gartnerplatz Theatre din München, respectiv Orchestra Radio din Köln. Au la dispoziţie instrumente a căror valoare este estimată la câteva zeci de mii de euro, “Eu am împrumutat o vioară franţuzească Bernandel în valoare de 40.000 de euro, fabricată în 1878. O am de câteva luni şi mă gândesc foarte serios să fac credit ca să o pot cumpăra. Şi Andreea are o vioară bună, estimată tot la 40.000 de euro. Pentru un muzician este o senzaţie unică să poţi cânta pe un astfel de instrument. Calitatea sunetului este de o sută de ori mai bună”, a mai spus Alina Florescu.

Spre deosebire de orchestrele din Bucureşti, unde un salariu mediu e de aproximativ 400 de euro, în Germania un instrumentist încasează lejer 2.000 de euro lunar. Însă şi concurenţa este mult mai mare pentru ofertele de lucru în lumea muzicii. Întrebate când au de gând să se întoarcă în România, surorile Florescu au explicat: “Deocamdată ne merge bine în Germania. Nivelul de trai este incomparabil mai bun decât în România, iar mentalitatea oamenilor este alta. Ne e dor de ţară, de familie şi de prieteni, însă în acest moment, Germania este casa noastră”.

 
 

Urmărește-ne pe Google News