Generalul Serghei Surovikin, comandantul adjunct al operațiunilor militare rusești din Ucraina, care nu a mai apărut în public de la rebeliunea Wagner de luna trecută, „se odihnește în prezent”, a declarat miercuri un deputat din partidul de guvernământ de la Moscova, citat de Reuters.
Andrei Kartapolov, șeful Comisiei pentru apărare din Duma de Stat, a spus, într-o înregistrare video postată pe rețelele de socializare, că Surovikin „nu este disponibil deocamdată”.
Este prima veste despre general venită dintr-o sursă oficială. Asta după ce la sfârșitul lunii trecute, în presa rusă independentă au apărut informații neconfirmate potrivit cărora Surovikin ar fi fost reținut pentru interogatoriu.
Tot la finalul lunii trecute, New York Times a dezvăluit că serviciile de informații americane suspectează că Surovikin ar fi știut din timp de rebeliunea pregătită de Evgheni Prigojin.
Surovikin – poreclit generalul Armaghedon – este un lider militar respectat, care a ajutat la consolidarea apărării rusești după contraofensiva ucraineană de anul trecut, spun analiștii. El a fost înlocuit din funcția de comandant al trupelor din Ucraina în ianuarie, dar și-a păstrat influența în coordonarea operațiunilor de război și rămâne popular în rândul militarilor.
Surse de la Washington au spus că există semne că el și poate alți generali ruși ar fi putut susține încercarea lui Prigojin de a schimba prin forță conducerea Ministerului Apărării. Mai exact, actuali și foști oficiali americani cred că șeful Wagner nu ar fi lansat revolta, dacă nu ar fi crezut că alte persoane aflate în poziții de putere îi vor veni în ajutor, scrie New York Times.
Generalul Surovikin s-a pronunțat împotriva rebeliunii imediat ce aceasta a devenit publică, într-un clip video în care a îndemnat trupele rusești din Ucraina să își mențină pozițiile și să nu se alăture revoltei.
„Vă îndemn să vă opriți”, a spus Surovikin, într-un mesaj postat pe Telegram, în care apărea cu o armă pe genunchi. „Inamicul așteaptă doar ca situația politică internă să se înrăutățească în țara noastră”, a adăugat el.
Dar un fost oficial american a spus că imaginile i-au amintit de „un clip cu ostatici”. Limbajul corporal al generalului Surovikin a sugerat că acesta nu se simțea confortabil să denunțe un fost aliat, unul care îi împărtășea părerea despre conducerea militară rusă, a spus fostul oficial, citat de New York Times.
Dacă generalul Surovikin a fost implicat în evenimentele de la sfârșitul săptămânii trecute, acest lucru ar putea semnala o fractură mai largă în rândul regimului lui Vladimir Putin.
Putin trebuie să decidă acum dacă generalul Surovikin chiar l-a ajutat pe Prigojin și, eventual, cum ar trebui să răspundă la acest lucru, au explicat oficialii americani la sfârșitul lui iunie, la puțin timp după rebeliune.
durban22 • 13.07.2023, 10:57
Si cu odihna asta este de mai multe feluri :1.In Insule exotice; 2.In Beciul Domnesc Rusesc-tip Siberia;3.Odihna permanenta- la subsol de preferinta sau necunoscut ;
bituca • 12.07.2023, 20:28
Sa revina dupa terminarea razboiului si sa raspunda pentru crimele pe care le-a facut.