China a anunțat luni că excedentul său comercial a ajuns la aproape 1.000 de miliarde de dolari anul trecut, exporturile sale acoperind întreaga lume, în timp ce întreprinderile și gospodăriile din țară au cheltuit cu prudență pe importuri.
Ajustat în funcție de inflație, excedentul comercial al Chinei de anul trecut a depășit cu mult orice excedent înregistrat în lume în ultimul secol, chiar și pe cel al unor mari puteri exportatoare precum Germania, Japonia sau Statele Unite.
Fabricile chineze domină producția globală la o scară pe care nicio țară nu a mai cunoscut-o de la Statele Unite după cel de-Al Doilea Război Mondial.
Revărsarea de bunuri de la fabricile chineze a atras critici din partea unei liste tot mai lungi de parteneri comerciali ai Chinei.
Războiul tarifelor
Atât țările industrializate, cât și cele în curs de dezvoltare au ridicat tarife, încercând să încetinească valul. În multe cazuri, China a ripostat la fel, apropiind lumea de un război comercial care ar putea destabiliza și mai mult economia mondială.
Președintele ales Donald J. Trump, care își va prelua mandatul săptămâna viitoare, a amenințat că va intensifica politicile comerciale americane deja agresive îndreptate împotriva Chinei.
Luni, Administrația Generală a Vămilor din China a declarat că țara a exportat anul trecut bunuri și servicii în valoare de 3,58 de trilioane de dolari, în timp ce a importat 2,59 de trilioane de dolari. Excedentul rezultat de 990 de miliarde de dolari a depășit recordul anterior al Chinei, care a fost de 838 de miliarde de dolari în 2022.
Amenințările lui Trump
Exporturile puternice din decembrie, inclusiv unele care s-ar putea să fi fost expediate în Statele Unite înainte ca Trump să preia funcția și să înceapă să ridice tarifele, au propulsat China către un nou excedent-record pentru o singură lună, de 104,8 miliarde de dolari.
În timp ce China a înregistrat un deficit în ceea ce privește petrolul și alte resurse naturale, excedentul său comercial în produse fabricate a reprezentat 10% din economia Chinei.
Prin comparație, dependența SUA de excedentele comerciale în materie de produse manufacturate a atins un vârf de 6% din producția americană la începutul Primului Război Mondial, când fabricile din Europa au încetat să mai exporte și au trecut la producția de război.
Multe țări caută surplusuri comerciale în domeniul produselor fabricate deoarece fabricile creează locuri de muncă și sunt importante pentru securitatea națională. Un excedent comercial este suma cu care exporturile depășesc importurile.
Fabrica lumii
Exporturile Chinei de orice, de la mașini la panouri solare, au reprezentat o prosperitate economică pentru țară.
Exporturile au creat milioane de locuri de muncă nu doar pentru muncitorii din fabrici, ale căror salarii ajustate la inflație s-au dublat în ultimul deceniu, ci și pentru inginerii, proiectanții și cercetătorii științifici cu salarii ridicate.
În același timp, importurile Chinei de produse industriale au încetinit brusc. Țara a urmărit independența națională în ultimele două decenii, în special prin politica „Fabricat în China 2025”, pentru care Beijingul a promis 300 de miliarde de dolari pentru promovarea producției avansate.
China a trecut de la importul de automobile la statutul de cel mai mare exportator de automobile din lume, depășind Japonia, Coreea de Sud, Mexic și Germania.
O întreprindere chineză de stat a început să producă avioane comerciale, în încercarea de a înlocui într-o bună zi avioanele Airbus și Boeing. De asemenea, companiile chineze produc aproape toate panourile solare din lume.
Cerere internă slabă
În timp ce exporturile Chinei sunt în plină expansiune, economia sa internă suferă.
Excedentul comercial a compensat o parte din efectele negative ale prăbușirii pieței imobiliare, care a afectat companiile și consumatorii.
Milioane de muncitori din construcții și-au pierdut locurile de muncă, în timp ce clasa de mijloc din China și-a pierdut o mare parte din economii.
Acest lucru a făcut ca multe familii să fie reticente în a cheltui fie pe importuri, fie pe bunuri și servicii interne.
Competiție intensă
Construcția excesivă a fabricilor în China a început să afecteze și multe întreprinderi chineze, care se confruntă cu scăderea prețurilor, pierderi mari și chiar neplata creditelor.
Reacția la dezechilibrul comercial al Chinei a venit atât din partea țărilor industrializate, cât și a celor în curs de dezvoltare.
Guvernele sunt îngrijorate de închiderea fabricilor și de pierderea locurilor de muncă în sectoarele de producție care nu pot concura cu prețurile scăzute din China. Problema o constituie și subvențiile masive date de Beijing.
Anul trecut, Uniunea Europeană și Statele Unite au majorat tarifele pentru mașinile din China.
Dar unele dintre cele mai mari bariere în calea exporturilor chineze au fost ridicate de țări mai puțin bogate, cu sectoare de producție cu venituri medii, precum Brazilia, Turcia, India și Indonezia.
Aceste țări au fost în pragul industrializării, dar se tem că acest lucru ar putea să le scape.
Băncile de stat, instrumentul statului
Administrația Biden, preluând de la primul mandat al dlui Trump, a condus ceea ce a devenit o critică bipartizană conform căreia Beijingul își folosește controlul asupra băncilor de stat din China pentru a investi excesiv în capacitatea fabricilor.
Creditarea netă a băncilor către industrie a fost de 83 de miliarde de dolari în 2019, înainte de pandemie. Aceasta a crescut la 670 de miliarde de dolari până în 2023, deși ritmul a încetinit oarecum în primele nouă luni ale anului trecut.
„China face o greșeală majoră”
„China face o greșeală majoră producând de două până la trei ori mai mult decât cererea internă într-o serie de domenii, fie că este vorba de oțel sau robotică sau vehicule electrice, baterii cu litiu, panouri solare, iar apoi exportă excesul în întreaga lume”, a declarat R. Nicholas Burns, ambasadorul SUA în China.
Luni, în cadrul unui briefing de presă, Wang Lingjun, viceministru al administrației vamale, a respins astfel de critici. „Este vorba în esență de protecționism pentru a contracara dezvoltarea Chinei”, a spus el.
China nu a mai înregistrat un deficit comercial din 1993. Excedentul său comercial din 2024 depășește recordurile anterioare atunci când este ajustat pentru inflație.
Dublu față de restul
Excedentul Japoniei, de exemplu, a atins un maxim de 96 de miliarde de dolari în 1993. Aceasta înseamnă 185 de miliarde de dolari în dolari de astăzi sau mai puțin de o cincime din excedentul Chinei de anul trecut.
Germania a înregistrat excedente comerciale enorme în anii care au urmat crizei financiare europene de acum un deceniu. Dar excedentul său a atins un vârf în 2017, cu o sumă egală cu 326 de miliarde de dolari în banii de astăzi.
Excedentele comerciale ale Japoniei și Germaniei au ajuns fiecare la aproximativ 1% din producția economică a restului lumii. Excedentele comerciale ale Chinei sunt de două ori mai mari după această măsură, a declarat Brad Setser, senior fellow la Council on Foreign Relations.
„Începând cu 2021, China s-a orientat din nou către exporturi într-un mod semnificativ, iar creșterea exporturilor sale se face din ce în ce mai mult în detrimentul altor economii din lume care au un volum mare de producție”, a declarat acesta.
Statele Unite au înregistrat excedente comerciale persistente între 1870 și 1970, potrivit cercetătorilor de la Federal Reserve Bank of St. Louis. Majoritatea au fost relativ mici, în dolari de astăzi.
Creșterea excedentului comercial al Chinei a reprezentat până la jumătate din creșterea economică a întregii țări anul trecut.
Investițiile în noi fabrici pentru exporturi au reprezentat mare parte din restul creșterii. Într-un raport programat pentru vineri, se așteaptă ca guvernul chinez să spună că economia țării a crescut cu aproximativ 5% anul trecut.
O treime din producția lumii
China produce în prezent aproximativ o treime din bunurile fabricate la nivel mondial, conform Organizației Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Industrială. Este mai mult decât Statele Unite, Japonia, Germania, Coreea de Sud și Marea Britanie la un loc.
China și-a sporit exporturile prin investiții uriașe în educație, fabrici și infrastructură, menținând în același timp tarife destul de ridicate și alte bariere în calea importurilor.
Universitățile produc în fiecare an mai mulți absolvenți în inginerie și în domenii conexe decât totalul combinat al absolvenților din toate specializările din colegiile și universitățile americane.
Chiar și cu tarife vamale, tot ieși mai ieftin în China
Întrebarea este dacă China își poate menține avansul, dacă alte țări ridică tarifele. Cu toate acestea, mulți importatori consideră că China rămâne cel mai competitiv loc pentru a cumpăra bunuri.
Eric Poses, proprietarul și directorul general al All Things Equal, o firmă din Miami Beach care inventează și distribuie jocuri de societate și jocuri electronice de masă, folosește furnizori din Shanghai. Tipărirea jocurilor de societate costă de două ori mai mult în Statele Unite, în timp ce Statele Unite nici măcar nu fabrică multe dintre electronicele necesare pentru jocurile de masă.
„Mi-aș dori să le pot face aici într-un mod rentabil, dar pur și simplu nu este posibil”, a conchis el.