Potrivit statisticii, în marea lor majoritate, avalanșele cu victime umane au fost declanșate chiar de victime. Așadar, pentru a evita o astfel de catastrofă, există o singură cale sigură: să n-o cauți, să n-o declanșezi. Fie că schiezi, fie că faci o drumeție pe munte, în primul rând, respectă cu sfințenie avertismentele salvamontiștilor și indicatoarele turistice („traseu închis, „pericol de avalanșă etc). Salvamontiștii adaptează, permanent, indicatoarele la starea vremii, la grosimea stratului de zăpadă ș.a.m.d.

Nu părăsi pârtia!

Principalele cauze ale producerii avalanșelor sunt încălzirea bruscă a vremii, ploaia, vântul și moina. În zonele unde s-au format depozite însemnate de zăpadă, există riscul declanșării avalanșelor, atât spontan, cât și provocate. Dacă mergi în drumeție, nu te aventura pe traseele închise sau nemarcate, iar dacă schiezi, nu părăsi pârtia amenajată. Este singurul loc sigur.

Nu intra în panică, dacă ești surprins de avalanșă!

Iată și câteva sfaturi culese din „manualul vânătorilor de munte pentru a proceda corect dacă ești susprins de o avalanșă. În primul rând, încearcă să-ți păstrezi calmul, nu intra în panică și nu acționa haotic. Dacă ești pe schiuri, nu încerca să scapi printr-o coborâre directă, cu o viteză superioară torentului. E puțin probabil că o să reușești. Oricare ar fi consistența zăpezii, la început stratul alunecă cu o viteză mai mică, apoi din ce în ce mai mare. În acest timp, încă te mai poți menține la suprafață. Dar, atenție! Trebuie să-ți desfaci rapid legăturile de la schiuri/placă. Din cauza frecării stratului de deasupra cu baza sa, mișcarea de alunecare a zăpezii se transformă într-o miscare de rostogolire, ceea ce face sa-ți pierzi echilibrul și să fii tras către interior. Acum trebuie să intervină sângele rece, dar și priceperea: prin mișcări energice, de „înot, trebuie să lupți pentru a te menține la suprafață sau pentru a ieși către marginea torentului. Dacă avalanșa este formată din zapadă „prăfuită, apare pericolul de asfixiere. În acest caz, trebuie să-ți acoperi nasul și gura, cu fularul sau cu o batistă. În momentul în care avalanșa se oprește, încearcă să te eliberezi prin mișcarea brațelor deasupra capului.

Cum se acordă primul ajutor

Iată și câteva sfaturi ale specialiștilor cu privire la modul în care se acordă primul ajutor celui surprins de avalanșă. La început, se eliberează rapid și complet capul accidentatului și se curăță gura și nasul de zapadă, apă, pietre sau noroi. Apoi, se eliberează întregul corp și se transportă într-un loc sigur. Daca nu și-a pierdut cunostința, se protejează împotriva frigului cu ajutorul unui echipament uscat, eventual al unei băuturi calde. Se examinează și i se acordă primul ajutor în caz de rănire. La evacuare, accidentatul se întinde pe o parte sau pe burtă, pentru a evita pericolul de sufocare prin vomitare (dacă vomită, trebuie întors imediat pe burtă). Dacă accidentatul nu mai dă semne de viață (oprirea respirației și a pulsului), se eliberează rapid căile respiratorii, se efectuează respirația artificială, aplicînd procedeul „gură la gură” și „gură la nas”, se masează pieptul în dreptul inimii, se iau măsuri de protejare a corpului împotriva frigului, pînă sosește un medic.

Citește și: Prognoza meteo pentru perioada 28 ianuarie-10 februarie. Cum va fi vremea în următoarele două săptămâni

 

Urmărește-ne pe Google News